Želite lakše čitati? Startup iz ZICER-a razvio je rješenje za lakše čitanje s ekrana!

22. 09. 2020.

Činjenica je da zbog posla, učenja, informiranja i zabave sate i sate provodimo pred malim ili većim ekranima. Ova godine, po svemu specifična, još nas je snažnije vezala uz njih. Protiv zamora kojeg osjećamo čitajući sada postoji rješenje. Multidisciplinarna ekipa sastavljena od logopeda, grafičara i IT stručnjaka u ZICER-u je razvila inovaciju i nazvala je Omoguru Widget:

Kako čitanje može postati lakše?

Zamislite koliko bi rad, i život općenito, bili lakši kada bi nakon sati provedenih za računalom ili ekranom mobitela naše oči bile svježe i odmorne. Implementacija pravog rješenja jednostavnija je nego li se čini. Omoguru Widget je dodatak za web stranicu s kojim ona postaje pristupačnija za čitanje. Ovakvih rješenja već ima na tržištu, no ono po čemu se baš ovo značajno izdvaja je font koji pomaže i osobama s disleksijom.

Od rješenja za osobe s disleksijom do široke primjene

Petar Reić osnovao je startup OmoLab 2019. godine, nakon sudjelovanja i pobjede na Startup Factoryju. U posao je ušao iz sasvim osobnih razloga, sa željom da riješi vlastiti životni izazov. Naime, Petrova kćerka i supruga imaju disleksiju. Istražujući kako im pomoći, Petar je osmislio inovativno rješenje koje danas koristi  više od 20 000 osoba diljem svijeta. Riječ je o posebnom fontu za osobe koje imaju poteškoća u čitanju. Uz font, razvijena je i posebna samostalna aplikacija za čitanje knjiga Omoguru Reader. Ova aplikacija omogućava korisnicima promjenu fonta, tempa čitanja i općenito pomaže boljoj koncentraciji i razumijevanju teksta koji se čita. Imajući na umu kako na europskom kontinentu više od 10% stanovnika pati od disleksije, a na američkom ta brojka doseže i 20% ukupne populacije, možemo pouzdano reći kako ovakvo rješenje mnogima može unaprijediti kvalitetu života.

Petar i njegov tim nisu se zaustavili na fontu i aplikaciji, već su krenuli i korak dalje. Lansirali su rješenje koje se može implementirati na svaku web stranicu i tako pružiti pomoć svim korisnicima dostupnih sadržaja.

Zanimalo nas je kako sam Omoguru Widget funkcionira. Vanja Andrić, voditelj marketinga u OmoLabu, nam je objasnio:

Widget se implementira dodavanjem koda skripte u web stranice.  Potrebno je napraviti prilagodbu postavki kako bi se Widget savršeno uklopio i stranica zadržala svoja najbolja svojstva pri njegovu korištenju.  Widget se brzo implementira i potpuno je siguran. Većina usklađenja događa se prilikom izrade same web stranice gdje svaki bolji dizajner stranicu razvija u skladu s W3C preporukama. Ono što je kod izrade weba potrebno dodatno razviti, a naš Widget to pokriva, je omogućiti korištenje fonta pogodnog za osobe s disleksijom kao i jednostavnu promjenu veličinu slova, i to bez gubitka okolnog sadržaja. Također, on omogućuje i podešavanje kontrasta teksta u odnosu na pozadinu stranica što čitanje čini još lakšim.

O dodatnim prednostima Vanja nastavlja: Vodeća prednost koju pružamo u odnosu na druga rješenja je naš font za disleksiju. Često vidimo da se koristi Open Dyslexic. To je besplatan font. Međutim, ne postoji niti jedan dokaz da on funkcionira za osobe s disleksijom. Dapače, upravo suprotno. Pokazalo se da su njegove performanse u čitljivosti slabije od npr. Ariala. S druge strane, osnova našeg rješenja je OmoType za koji su dva istraživanja potvrdila da smanjuje vrijeme čitanja i broj pogrešaka te zahtijeva manje mentalnog napora za čitanje. Prema istraživanju, djeca s disleksijom ga ocjenjuju bolje od ostalih rješenja. Prema povratnim informacijama korisnika, i odrasli puno lakše čitaju. 

Izbor ili obaveza?

Sutra, 23. rujna na snagu stupa Zakonu o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Prema ovom zakonu web stranice moraju biti usklađene s propisanim normama. Bez obzira na propisane kazne, pristupačnost sadržaja svima treba biti u fokusu. Marketinški stručnjaci, ali i poduzetnici iz drugih područja, svjesni su kako kvalitetan i adekvatno prezentiran sadržaj znači put prema zadovoljnijim klijentima.

Zašto baš Omoguru Widget?

Zato što savršeno radi na mobilnim uređajima  – njegov dizajn je prilagođen vrhunskom korisničkom iskustvu na mobilnim uređajima. Naime, problem s drugim rješenjima je u tome što znaju prekriti cijeli ekran čime postaju teški za korištenje, dok je kod Omoguru Widgeta taj izazov optimiziran.

Zato što je riječ o hrvatskoj inovaciji! Globalno dostupni widgeti nisu prilagođeni za domaće tržište te sadrže ekstra funkcionalnosti zbog kojih je često narušeno korisničko iskustvo.

Zato što ga je jednostavno instalirati! Instaliranje traje svega par minuta, a podešavanje rade Omoguru stručnjaci. Time štedite radne sate vaših web dizajnera jer plug & play rješenje ne postoji.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...