Akcelerator

Startup
Factory

Višestruko nagrađivani Startup Factory prvi je akceleracijski program u Hrvatskoj.

Startup Factory ne ulazi u vlasničku strukturu.

Za najbolje timove / startupove u 2021. godini bila su osigurana bespovratna novčana sredstva iz fonda vrijednog 800,000.00 kn.

Prijaviti su se mogli timovi ili startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja. U program su mogli ući projekti koji nisu sudjelovali u drugim akceleracijskim programima i nisu dosad primili investiciju.

 

Prijave za 2021. godinu su zatvorene.

Tko se mogao prijaviti?

Tim

Nema osnovan poslovni subjekt.

Treba registrirati poslovni subjekt sa sjedištem u Zagrebu prije primanja financijske potpore.

Od 2 do 7 članova tima komplementarnih znanja.

Startup

Ima registriran poslovni subjekt sa sjedištem u Zagrebu mlađi od 12 mjeseci.

U većinskom je vlasništvu fizičkih osoba.

Od 2 do 7 članova tima komplementarnih znanja.

Edukacija

Mentori

Infrastruktura

Mreža alumnija

Promocijska podrška

Networking

Financijska potpora

No equity

Prihvatljiva su bila sva inovativna i disruptivna rješenja, a glavna preporučena područja su:

Zdravlje i kvaliteta života

Energija i održivi okoliš

Promet i mobilnost

Kibernetička sigurnost

Hrana i bio-ekonomija

Edukacija

Robotika

Fintech

Turizam

Data/AI

Prijave za 2021. godinu su zatvorene

Šesti ciklus Startup Factoryja

Jesen 2021.

Timovi i startupovi tijekom programa su kontinuirano radili s koordinacijskim timom i mentorima na razvoju tehnoloških proizvoda te s trenerom pitcha na prezentacijskim vještinama. U fokusu su bila 3 tematska vikend bootcampa. Svaki je trajao 3 dana i uključivao radionice, predavanja te događaje za umrežavanje.

Nakon intenzivnog programa stigao je Demo Day. Na njemu su timovi pitchali pred žirijem i publikom. Četiri najbolja tima osvojila su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 800,000.00 kn, svaki po 200,000.00 kn. Demo Day se održao na Zagreb Connectu – najvećoj startup konferenciji u Hrvatskoj.

Bootcamp

& demo day

Bootcamp 1 — Validacija (22. – 24.10.)

 • Lean Startup
 • Design Thinking
 • Održivi poslovni model
 • Pitch

Bootcamp 2 — Razvoj (5. – 7.11.)

 • Razvoj proizvoda 
 • Razvoj poslovanja
 • Razvoj branda
 • Growth Hacking
 • Pitch

Bootcamp 3 — Financije i pravo (12. – 14.11.)

 • Financijski i poslovni plan
 • Intelektualno vlasništvo i porezi
 • Crowdfunding
 • Priprema za investitore
 • Pitch

Demo Day (23.11.)

 • Demo Day – Zagreb Connect

88

timova

158

radionica i predavanja

30

mentora

4,3
mil. kn

dodijeljene potpore

Finalisti Zagreb Connecta —
Startup Factory 2021 timovi

AssessMe

AssessMe koristi napredna softverska rješenja za osiguravanje integriteta rada i validacije učenja na daljinu. Ova metodologija koristi umjetnu inteligenciju za praćenje stvaranja digitalnih zadataka temeljenih na tekstu u stvarnom vremenu. Naknadnom obradom vrši se detaljna auto-analiza, vizualizacija i provjera sa ciljem potvrde znanja u obrazovnom smislu, odnosno provjere profesionalnih vještina u poslovnom.

Digicyte

U medicini, analiza tkiva i stanica se još uvijek bazira na sporom i manualnom te često subjektivnom pregledu uzoraka pod mikroskopom. Razvojem povoljnijeg skenera uzoraka tkiva i korištenjem brzih neuronskih mreža, Digicyte razvija tehnologije koje će omogućiti široku upotrebu digitalizacije i umjetne inteligencije u analizi tkiva.

EduDron

EduDron je edukacijska bespilotna letjelica koja u današnjem svijetu brzih promjena omogućava razvoj znanja i vještina potrebnih za obavljanje poslova 21. stoljeća. EduDron pruža razvoj vještina kao što su aditivne tehnologije, elektrotehnika, programiranje te osim toga omogućuje izvođenje malih znanstvenih pokusa (mjerenja kvalitete zraka, sunčeve energije i slično). Cijeli proces učenja osmišljen je na djeci zabavan način.

Evap 404

Evap 404 privremeno je sklonište za ljude pogođene elementarnom nepogodom. Prirodni materijali, konstruktivna logika, transportabilnost te modularnost karakteristike su Evap-a koje omogućuju realizaciju u vrlo kratkom vremenskom roku bez upotrebe alata. Jednostavna arhitektonsko-urbanistička koncepcija te široki spektar primjene kao što je turizam čini Evap konkurentnim na tržištu.

Flaster

Flaster je tehnološka marketinška tvrtka koja omogućuje brendovima mjerenje vidljivost pokretne vanjske reklame i konverziju iz offline u digitalnu komunikaciju, gdje publici koja je vidjela oglas na dinamičnoj floti rideshare vozila, prikazuje oglas na njihovim mobilnim uređajima. U procesu razvoja je 2.0 platforma koja će pružiti detaljniji uvid u analizu oglasa i publike, real-time digital retargeting i brzu internacionalnu ekspanziju.

Go Green Ozonator

Go Green Ozonator je ekološki prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane. Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta prošle je godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima. Uvođenjem „Green Deal strategije“ EU se obvezala smanjiti utrošak pesticida za 50% do 2030. pa je cilj projekta ponuditi inovativno rješenje u poljoprivrednom sektoru.

Gradivo.hr

Gradivo.hr je portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima sa ciljem edukacije i pomoći u području matematike i fizike. Prvi je portal koji spaja sve potrebno da bi učenici savladali školsko gradivo, državnu maturu ili ispit na fakultetu. Gradivo.hr nudi drugačije i pristupačnije materijale (online skripta i video rješenja), alate koji su se pokazali najefikasnijima za olakšavanje razumijevanja “najtežih” predmeta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja i pristup koji je današnjim učenicima najprihvatljiviji.

Manni

Tradicionalno, 3d printeri su namijenjeni pojedinačnoj proizvodnji, pri čemu je intervencija operatera nužna nakon svakog proizvedenog komada. No to bi se uskoro moglo promijeniti s razvojem projekta Automatizacija 3d printera – Manni. Inovativan sistem koji razvijaju, temeljen na manipulatoru, omogućit će praćenje većeg broja printera kao i automatiziranu zamjenu radne površine čime će se omogućiti pristupačna serijska proizvodnja na ovim strojevima.

Nobula Case

Unatoč tehnološkoj revoluciji, već stoljećima se podučava na jednak način, a Nobula Case je aplikacija će to promijeniti. Korisnici su u aktivnom položaju, a umjesto suhoparnog predavanja i čitanja literature uče kroz interakciju na stvarnim slučajevima. Aplikacija je primjenjiva svugdje, od dječjih vrtića preko fakulteta do stručnih usavršavanja.

OnkoAI

OnkoAI omogućuje pacijentima i klinikama individualne prediktivne testove na odaziv kemoterapija, koristeći se kliničkim podacima i umjetnom inteligencijom. S umjetnom inteligencijom može se klinički prediktivno djelovati i znati ima li pacijent odaziv na kemoterapiju ili ne, potencijalno smanjujući nepotrebne toksičnosti kao i nepotrebne troškove u zdravstvu. Naš software i platforma omogućuje klinikama kao i pacijentima generiranje vlastitih prediktivnih spoznaja.

Polypharm Solutions

Polypharm Solutions je algoritam za prepoznavanje interakcija između lijekova koji će biti dostupan kao profesionalni i potrošački proizvod u obliku web-aplikacije. Računanjem metaboličkog tereta uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje preopterećene metaboličke puteve te preporučuje alternativne terapijske režime. Sprječavanjem interakcija između lijekova u trenutku njihova propisivanja umanjuje vjerojatnost nastanka nuspojava te štiti zdravlje pacijenata.

PsyFlux

PsyFlux je interdisciplinarni tim koji se bavi razvijanjem uređaja za mjerenje intrakranijskog tlaka. Vizija tima je učiniti mjerenje intrakranijskog tlaka usporedivim mjerenjima drugih fizioloških funkcija, u smislu dostupnosti i jednostavnosti. Nadaju se budućnosti bez skupog i složenog praćenja intrakranijskog tlaka.

Generacija 2021.

Statistika

12

timova

28

radionica

4

pobjednika

800.000 kn

dodijeljene potpore

Pobjednici

Generacija 2020.

Statistika

18

timova

29

radionica

5

pobjednika

550.000 kn

dodijeljene potpore

Pobjednici

Generacija 2019.

Statistika

18

timova

33

radionice

6

pobjednika

1.000.000 kn

dodijeljene potpore

Pobjednici

Generacija 2018.

Statistika

18

timova

36

radionica

5

pobjednika

860.000 kn

dodijeljene potpore

Pobjednici

Generacija 2017.

Statistika

16

timova

39

radionica

6

pobjednika

750.000 kn

dodijeljene potpore

Pobjednici

Generacija 2016.

Statistika

5

timova

35

radionica

5

pobjednika

700.000

dodijeljene potpore

Pobjednici

Koordinacijski tim

Frane Šesnić

Frane Šesnić

Inicijator Startup Factoryja i direktor ZICER-a

Željana Barišić

Željana Barišić

Koordinatorica programa

Milica Projić

Milica Projić

Koordinatorica programa

Ivana Rajković Pavlić

Ivana Rajković Pavlić

Koordinatorica programa – odnosi s javnošću

Ana Vlahov

Ana Vlahov

Koordinatorica programa