U ZICER-u uspješno održano povezivanje i razmjena iskustva LPZ-a Grada Zagreba i ostalih lokalnih partnerstva Republike Hrvatske

23. 09. 2020.

U okviru projekta ZgAktiv u ZICER-u smo 21. i 22. rujna 2020. godine održali događanja pod nazivom “Povezivanje i razmjena iskustva Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ-a) Grada Zagreba i ostalih LPZ-a Republike Hrvatske”. Sudionici su događaj osim fizički, pratili i putem ZOOM-a:

Prvoga dana događanja, nakon uvodnog pozdrava Sandra Matijević, voditeljica projekta ZgAktiv, ukratko je predstavila Projekt gdje je navela što se dosada uspješno odradilo te što još ostaje do kraja. Istaknula je uspješnost povećanog broja polaznika poduzetničkih seminara te polaznika članova LPZ-a Grada Zagreba na specijalističkim seminarima. Nadalje spomenula je i uspješno odrađene dvije radionice u srpnju ove godine oko razmjene iskustava LPZ-a Grada Zagreba s kolegama u Šibeniku i Sisku, a posebno vezano uz temu donošenja OPERATIVNOG PROTOKOLA kao putokaza rada, a kojeg jedino ima LPZ Grada Zagreba.

Antonio Matković iz Instituta za razvoj tržišta rada (IRTR), inače i sumoderator prvog dana događanja, informirao je sudionike da smo se u LPZ-u Grada Zagreba bavili i analizom tržišta rada te kako predvidjeti koje su buduće potrebe na tržištu rada te u tome smjeru najviše i idemo.

Grgo Bratić iz Partnerskog vijeća za tržište rada Šibensko-kninske županije sudionicima je predstavio Sporazum o suradnji LPZ-ova na razini Hrvatske. Tom prilikom je naglasio sve važne točke iz Sporazuma s kojima je većina upoznata te je govorio i o važnosti unificiranja izrade Strategije razvoja ljudskih potencijala (SRLJP) u Hrvatskoj.

Skupu se obratio i Filip Miličević iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je ispred Ministarstva održao prezentaciju i viđenje budućnost LPZ-ova te financiranja provedbe Strategije razvoja ljudskih potencijala (SRLJP) svih aktera u Hrvatskoj. Tu se uključio s pitanjem i kolega Matković vezano uz problematiku sufinanciranja u ”praznim” međufazama između dva natječaja.

Drugoga dan ovog događanje održavala se panel rasprava o budućnosti LPZ-ova u novom programskom razdoblju.

Sudionici panela bili su:

  • Marko Helfrih, pomoćnik direktora, ZICER
  • Marija Halić, predstojnica, Hrvatski zavod za zapošljavanje, RU Zagreb
  • Nikola Blažević, zamjenik župana, Šibensko-kninska županija
  • Antonio Matković, glavni tajnik, Institut za razvoj tržišta rada (IRTR)

Moderatorica drugog dana bila je gospođa Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Svi su se složili da postoje različiti problemi tj. izazovi u različitim županijama i sve bi njih trebali staviti tj. utkati u svoje Strategije razvoja ljudskih potencijala (SRLJP). 

Na kraju je dogovoreno da će se prvi sastanak potpisnika Sporazuma o partnerstvu LPZ-a Republike Hrvatske održavati u Šibeniku.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

Sadržaj ove publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Zagrebačkog inovacijskog centra d.o.o.

Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i http://www.esf.hr.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...