VendueTech poboljšava korisničko iskustvo u domeni javnih baza podataka

12. 12. 2023.

Tim VendueTech jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

VendueTech je proptech startup koji radi istraživanje i razvoj u domeni javnih baza podataka, te poboljšanje korisničkog iskustva uz razvoj mikro proizvoda.

„Kroz proizvod Bidsale, s kojim smo ušli u Startup Factory, fokusiramo se na nekretnine u stečajevima, i drugim javnim aukcijama koje provode različita državna tijela, trgovinski i drugi sudovi, ministarstva, javne uprave, carine, javni bilježnici, stečajni upravitelji pa čak i ambasade. Naš glavni cilj je osigurati da sve što mora biti javno i transparentno bude u našem fokusu te u toj domeni vidimo brojne prilike za inovacije kao i za inovativne biznis modele“, pojašnjava nam Ivan Livić, voditelj tima VendueTech.

Tim

Ivan je oko sebe okupio ekipu tridesetak stručnjaka iz 11 zemalja svijeta. Njegov tim kombinira različite ekspertize iz područja tehnologije, podatkovnog inženjeringa, produkt dizajna, analitike, poreza i prava.

„Trenutno smo posvećeni istraživanju, razvoju i planiranju raznih proizvoda koji bi obuhvatili širok spektar javnih aukcija. Etabliramo open source pristup građenja tvrtke, gdje imamo otvorene pozicije da nam se stručnjaci iz cijelog svijeta mogu pridružiti u naš contributor community, tako da smo zbog zanimljivih tehničkih, pravnih, poreznih i podatkovnih problema s kojima se susrećemo, privukli veliki broj profesionalaca koji doprinose razvoju proizvoda, istraživanja, i drugih aktivnosti i programa“, ističe Ivan.

Ivan je 2011. diplomirao Elektroenergetiku i računarstvo na FER-u, te je iste godine pokrenuo prvi tehnološki startup Mrkva.hr. Posljednjih je devet godina živio i radio u Singapuru za nekoliko tehnoloških kompanija. Neke od njih su Amazon Web Services, CloudCover i Axiata Digital. Uz to je imao eCommerce biznis na Amazon.com gdje je naučio kako raditi SEO, SEM, te koristiti podatke i analitičke alate za ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Ideja

S obzirom da se Ivan bavi trgovanjem dionicama već 15 godina, te kriptovalutama od 2017. godine, zapazio je kako je područje javnih aukcija u potpunoj suprotnosti od njegovog dotadašnjeg iskustva.

„Zato smo odradili golemo istraživanje tržišta, i to iz mnogih zemalja i perspektiva. Cilj nam je da iskoristimo vlastitu tehnologiju i procese, te postojeća tehnološka rješenja kako bi stvorili novu i dodatnu vrijednost za korisnike diljem svijeta“, pojašnjava Ivan.

Startup Factory

„Prijava na Startup Factory proizašla je iz želje za mentorstvom i umrežavanjem. Jako je korisno čuti predavanja gostujućih predavača kao što su na primjer GDPR stručnjaci i pravnici raznih smjerova koji su nas učili kako postaviti ESOP program i strukturirati korporativnu hijerarhiju. Stekli smo i znanja o tome kako poboljšati pitch za investitore i zaposlenike, učili o važnosti prodaje i marketinga te izradi strategije i planova. Bili smo jako ponosni kada smo kao startup s najviše osvojenih bodova (77.3) ušli u Startup Factory program, te možemo reći da je Ivani Todorovski i meni ovo bio lijepo ostvarenje za povratak u Zagreb nakon više od 11 godina rada u inozemstvu“, o iskustvu Startup Factory akceleracije govori Ivan.

Stiže Zagreb Connect!

„Na Zagreb Connectu očekujemo zanimljivo pitching natjecanje jer je fantastično gledati kako startupovi, uz mentoriranje odličnog Vanje Andrića, napreduju iz dana u dan. Potruditi ćemo se približiti žiriju ovu često nepoznatu domenu i problematiku, osvojiti maksimalan broj bodova, odnijeti glavnu nagradu te učiniti VendueTech tim ponosnim“, s entuzijazmom govori Ivan.

Kontinuirano inoviranje kao strategija za uspjeh

Ivan naglašava kako VendueTech kontinuirano radi na novim rješenjima. O jednom u koji je uloženo već puno rada i truda je ispričao:
„S investicijskim menadžerima i pravnicima razvijamo plan investicijskog fonda za zaposlenike i suradnike u kojem bi imali posebnu aplikaciju, s najzanimljivijim i najprofitabilnijim aukcijama diljem Europe i svijeta. Zaposlenici bi mogli odabrati u kojoj bi htjeli sudjelovati s drugim kolegama ili članovima obitelji. Nakon toga bi naši stručnjaci za pravo i poreze, uz pomoć VendueTech tehnologije olakšali sudjelovanje u samim aukcijama. Cilj je ulaganja u podcijenjene nekretnine nakon čega bi one bile date partnerskim agencijama na upravljanje za rent ili prodaju, i to kad za to bude najpovoljnije vrijeme. Profit iz tog fonda se dalje može ulagati u druge aukcije koje nam inteligentni sustav preporuča. Ovo ćemo pokušati izbaciti kao pilot u 2024. te bi možda moglo biti privlačno zaposlenicima da pojačaju mirovinu i bonuse. S obzirom da se često radi o podcijenjenim nekretninama, onda je relativno lako izračunati povrat na investiciju. Uz to, nekretnine su i najsigurnija investicijska klasa“.

Tu je i Ivanovo open source community rješenje koje nam je također pojasnio:

„Zbog velikog broja zainteresiranih stručnjaka iz cijelog svijeta (preko 1.500 prijava za desatak otvorenih rola) iz kompanija kao sto su Microsoft, Google, Amazon, Meta, Goldman Sachs, Auction.com, eBay, Netflix, Accenture, Booking.com, AirBnb, NATO, Zillow, Morgan Stanley) te interesa istraživača s fakulteta, poput FER-a, Sveučilišta Sjever i VERN-a, odlučili smo pilotirati Open Source program, koji će se sastojati od open source projekata i open source communityja. Kroz ovaj projekt ćemo određeni dio razvoja i proizvoda prepustiti stručnoj javnosti da na njemu radi i inovira. Naša uloga ovdje će biti usmjeravanje stručnjaka te povezivanje putem raznih događaja i edukacija. Zato i tražimo Open Source community managera, istraživače i developere koje ovim putem pozivam neka se slobodno javi s kratkim motivacijskim mailom na ivan@venduetech.com.“

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...