Crobotic Solutions razvija, proizvodi i prodaje napredna edukacijska robotska rješenja

14. 12. 2023.

Tim Crobotic Solutions jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

Crobotic Solutions razvija, proizvodi i prodaje napredna edukacijska robotska rješenja. Cilj i vizija im je razvoj niza edukacijskih programa praćenih robotima koji se koriste kao neizostavan dio obrazovanja, kako budućih inženjera robotike tako i trenutnih inženjera koji žele unaprijediti svoja znanja.

Prvi proizvod tima Crobotic Solutions je mobilni robot Maliq čije ćemo predstavljanje vidjeti na Zagreb Connectu 19. prosinca 2023. u ZICER-u.

Tim

Tim Crobotic Solutions sastoji se od tri doktorska istraživača na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te iskusnog inženjera elektrotehnike. Voditelj tima je Filip Zorić, a suosnivači su Marko Križmančić, Mislav Lovrić i Ana Milas.

Filip Zorić u sklopu svog doktorata radi na integraciji umjetne inteligencije i višerotorskih letjelica s robotskim manipulatorom.

Marko Križmančić u sklopu svog doktorata radi na analizi i poboljšanju postojećih komunikacijskih protokola i elektroničkog sklopovlja za višerobotske sustave.

Ana Milas u sklopu svog doktorata radi na razvoju algoritama pretraživanja prostora u svrhu izgradnje karte nepoznatog prostora u što kraćem vremenu.

Mislav Lovrić radi na projektiranju, razvoju i proizvodnji elektroničkog sklopovlja za robote i električna vozila.

Ekspertize svih članova usmjerene su na razvoj inteligentnih robotskih sustava, što uključuje razumijevanje ekonomije, financiranja, razvoja startupa, tehnologije i upravljanja ljudskim resursima. Tim se  upoznao na diplomskom studiju. Dio članova učvrstio je svoje odnose radom u Laboratoriju za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na FER-u, a dio kroz rad u poduzeću Gideon.

U trenutnoj fazi razvoja, Filip Zorić zadužen je za razvoj poslovanja, osmišljanje proizvoda, pronalazak partnera i povećanje vidljivosti. Marko Križmančić zadužen je za razvoj poslovanja i organizacijske strukture, te razvoj i održavanje programske potpore proizvoda. Mislav Lovrić zadužen je za razvoj poslovanja te razvoj, sistematizaciju i proizvodnju strojne opreme robotske platforme, dok je Ana Milas zadužena za razvoj poslovanja, vizualni identitet, vidljivost i financiranje.

Ideja

„Ideja za razvoj napredne robotske platforme proizlazi iz mukotrpnih iskustava edukacije inženjera robotike s kojima smo se susretali kroz rad u industriji i na Fakultetu. Isto tako smo primijetili da mnoštvo naših kolega nailazi na slične probleme koji bi se mogli riješiti našom jedinstvenom edukacijskom robotskom platformom,“ priča nam Filip.

 „Motivacija za razvoj ideje nam je spoznaja da možemo riješiti prepoznati problem, kao i uspjeh hrvatskih poduzeća poput Gideona, Romb Technologiesa, Circuit Messa i STEMI-a, koji na najbolji mogući način pokazuju i dokazuju da je moguće razvijati robotske i edukacijske proizvode za cijeli svijet u Hrvatskoj. Uz to, veliki motivacijski faktor nam je želja da iskoristimo komplementarna znanja i poznanstva koja imamo kako bismo unaprijedili poticajno okruženje koje će nam omogućiti ostanak u Hrvatskoj te razvoj i proizvodnju naprednih tehnoloških rješenja za cijeli svijet“, dodaje Ana.

Startup Factory

„Na Startup Factory smo se prijavili kako bismo validirali vlastitu ideju, upoznali proaktivne ljude koji razvijaju vlastite ideje te naučili nešto novo. Do sada smo vrlo zadovoljni programom jer omogućuje besplatno i brzo upoznavanje s konceptima koji su nužni za razvoj vlastite ideje. Vrlo je pohvalno da gotovo svatko zainteresiran može besplatno doći do poznanstava i informacija koje mu mogu pomoći u razvoju te izlasku na tržište. Do sada su nam najkorisnija nova poznanstva, znanje mentora, dobri predavači te jasno postavljeni ciljevi koji nam omogućuju strukturirani razvoj“, naglašava Marko.

 „Naša očekivanja od programa su ostvarena u obliku materijalne i nematerijalne podrške koju smo dobili i dobivamo kao poticaj za daljnji razvoj naše ideje“, dodaje Mislav.

Za sam kraj Filip ističe: „Svoj startup za pet godina vidimo kao vodeće poduzeće na tržištu za razvoj tehnoloških rješenja koja pospješuju učenje naprednih koncepata u području umjetne inteligencije i robotike.“

Crobotic Solutions podržite 19. prosinca 2023. u ZICER-u na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...