Urban Oasis ili zeleno srce našeg doma

11. 09. 2019.

Izvrsno je upoznati studente čija je ideja s jutarnje kave prerasla u želju za mijenjanjem svijeta i već se u tri mjeseca pretvorila u prototip. I to prototip pametnog kućnog vrta veličine prosječnog hladnjaka u kojem pod kontroliranim uvjetima rastu bosiljak, menta i razno ukrasno bilje. Može se!  

Oni su Dorotea, Mateo i Marko. Mateo i Marko su došli na ideju, a ostvaruju je zajedno s Doroteom. Ona je agronomkinja koja im nije samo prijateljica, već je bila i najbolja studentica svoje generacije. Neki od njih su već završili studij, a neki su pri kraju. Oni su miks struka – agronomija, računarstvo, elektrotehnika. Misle svojom glavom i prate što se u naprednom svijetu događa. To ih inspirira i ne boje se zasukati rukave i raditi. Imaju i mentora i ravnopravnog člana tima Vinka, docenta sa Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, kojem nije problem usmjeravati mlade ljude koji imaju dobru ideju te im pomagati u realizaciji kroz program Inovacijskog centra Nikola Tesla ili ICENT.

Ideju su prijavili prije otprilike godinu dana na natječaj ICENT-a pod nazivom Imagine-Create-Innovate Smart City te osvojili potporu u konkurenciji od 16 timova. Zatim su uz pomoć nagrade i mentora Vinka izradili prototip urbane oaze. Testiranjem na prototipu i daljnjim razvojem ideje ušli su u program najvećeg europskog akceleratora za čiste tehnologije EIT Climate-KIC koji od ove godine u Hrvatskoj premijerno provodi ZICER te u svojem poslovnom planu zacrtali stotinjak narudžbi njihove urbane oaze u sljedeće tri godine!

Stanovi u kojima pametno raste salata

Inspiracija im je pokret vertikalnih farmi kao i urbani vrtovi u stanovima u kojima u potpuno kontroliranim uvjetima, automatizirano i pametno rastu salata, povrće ili začinsko bilje. Pametno znači bez rizika i gubitaka te bez štetnih utjecaja na okoliš. Vrt je aeroponski – dakle zauzima minimum prostora. Pod doziranim je osvjetljenjem UV-spektra potrebnog biljkama i količinom vlage, reguliranom temperaturom i razinom ugljika i kisika te dodatkom nutrijenata i kontroliranom zaštitom od bolesti. On je „sam svoj vrtlar“!  Uza sve to, vizija je da estetski lijepo izgleda, stvara ugodan ambijent u kući te djeluje terapeutski i zabavno.

Ta mala oaza izgleda kao veći hladnjak ili ormarić poput onih koje imamo u svojim domovima. Razlika je u tome što kroz staklene stijenke vidimo što je unutra, a unutra je mali vrt. Nema bojazni da ćemo zaboraviti zaliti biljke pa će se vrt osušiti ili da će ga napasti neki štetnici. Sve kontroliraju algoritmi, sve radi samo uz pomoć kompjutera i programa koji se nalazi na oblaku. Iz tog oblaka neće iznenada doći razorno nevrijeme koje će uništiti sav urod koji smo mjesecima pažljivo njegovali, već oblak okuplja i analizira podatke potrebne za upravljanje vrtom. To je high-tech vrt u našem domu u kojem možemo ubrati svježu rikulu za salatu ili bosiljak za šalšu. Taj vrt troši 50 puta manje vode i zauzima 6 puta manje prostora. Biljke u njemu rastu duplo brže i više od 300 puta su bogatije vitaminima.   

Vrt budućnosti koja stiže vrlo brzo

Budućnost stiže brzo zato što je tim u programu EIT Climate-KIC akceleratora, a Marko, Mateo i Dorotea jako brzo uče. Veseli ih stvaranje nečeg novog, rješavanje problema i pronalaženje rješenja za bolji svijet. A svijet u kojem živimo je onaj u klimatskoj krizi s izrazito promjenjivim i ekstremnim vremenskim uvjetima koji utječu na proizvodnju hrane. To je svijet s ubrzanim porastom stanovništva i neodrživim praksama proizvodnje, a posebno kvalitetne hrane. Urban Oasis homebox samo je jedna od mogućnosti proizvodnje hrane u gradovima, nešto čime ćemo moći sami sebi osigurati svježe povrće ili voće na pametan način uz pomoć naprednih tehnologija. Zašto ne?

Ovaj je mladi tim u programu akceleratora u 4 mjeseca naučio jako puno toga što prije nisu znali. Oni otkrivaju za njih jedan novi svijet – svijet poslovnih planova, marketinga, prezentiranja, odnosno pitchanja, ideja. U akcelerator su ušli ne znajući gotovo ništa o tome. I nije ih bilo strah. Hrabro su unijeli svoju ideju u startup svijet i hrabro idu dalje. To je generacija kakva nam treba za održiviju budućnost, a mi jedva čekamo našu urbanu oazu – to  zeleno srce usred naših domova iz kojeg ćemo ubrati svježe cherry rajčice, jagode ili bosiljak!

Ostale novosti i projekti

Najavljen HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ZICER-u predstavljen je projekt koji obećava...