Tim MediBoost pobjednik je AI4Health.Cro inovacijskog natjecanja!

16. 04. 2024.

Danas je u sklopu godišnje konferencije Europskog digitalnog inovacijskog centra za primjenu umjetne inteligencija u zdravstvu i medicini (EDIH AI4health.Cro) održana završna manifestacija inovacijskog natjecanja kojem je cilj bio razviti rješenja problema rane rehospitalizacije uz pomoć umjetne inteligencije (AI). U natjecanju je sudjelovalo 28 timova od kojih je 10 ušlo u veliku završnicu te dobilo priliku natjecati se za prve tri nagrade, a pobjedu je odnio tim MediBoost!

Tri najbolja tima danas su pred stotinu stručnjaka iz AI-a, zdravstva, startup ekosustava, kliničarima i poduzetnicima, predstavili svoja inovativna rješenja, a za koja su im članovi AI4Health.Cro stručnog tima uručili nagrade. Prvo mjesto i nagradu od 5.000 eura odnio je tim MediBoost koji čine Jan Kolić, Karlo Pintarić te Andrija Štajduhar. Drugo mjesto i 3.000 eura osvojio je tim SiraćHC koji čine  Lovro Trgovec-Greif, MartinTrgovec-Greif, Roko Šango, Iva Buljan i Filip Miočinović, dok je treće mjesto i nagradu od 1.000 eura osvojio tim ZMF koji čine Filip Đerke, Zoran Antolović i Milan Pavlović.

Njihov zadatak nije bio nimalo lak, uz pomoć AI-a i računarstva trebali su razviti rješenje koje bi pomoglo u predviđanju rizika ponovnog prijema pacijenata u bolnicu unutar 30 dana od otpusta. Rane rehospitalizacije generiraju financijski teret za zdravstvene sustave diljem svijeta, s troškovima koji, primjerice u SAD-u premašuju 25 milijardi dolara godišnje. Osim financijskog opterećenja, negativno utječu na oporavak i kvalitetu života pacijenata.

Prvi zadatak pred natjecateljima bio je razvoj modela za predviđanje rizika rane rehospitalizacije. Drugi zadatak zahtijevao je kvalitativnu analizu za bolje razumijevanje podataka i interpretaciju faktora rizika koje je model naučio. Konačno, treći zadatak bio je razvoj prototipa korisničkog sučelja koje bi zdravstvenim radnicima omogućilo ne samo da vide predviđeni rizik za svakog pacijenta, već i da razumiju uzroke tog povećanog rizika.

”Odaziv je bio genijalan, imali smo 99 sudionika. Svoja su rješenja razvijali i kao AI aplikaciju i kao poslovni model te su pokazali kreativnost i dosta različite pristupe. Danas su nam se predstavili najbolji timovi i nadamo se da će nastati barem jedan ambiciozan startup koji rješava problem specifičan za hrvatsko zdravstvo”, navodi dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković (IRB), te dodaje kako je žiriranje bilo iznimno zahtjevno, iako su za taj težak posao okupili vrhunske stručnjake unutar konzorcija koji imaju dugogodišnju ekspertizu i know-how u ovom području.

Iz pobjedničkog tima MediBoost ističu kako im je tijekom procesa najviše koristilo što članovi tima imaju i medicinsku i računarsku podlogu, tako da su mogli brzo komunicirati i razmjenjivati ideje tijekom rada na zadatku. S druge strane, budući da svatko od njih posjeduje jedinstveni skup znanja i vještina, mogli su učinkovito podijeliti elemente zadatke prema onome u čemu je svatko od njih najbolji.

Naime, tim MediBoost čine Jan Kolić, Karlo Pintarić i Andrija Štajduhar. Jan je završio studij medicine i na diplomskom je studiju na FER-u i odličan je u modeliranju, softverskom inženjerstvu i izgradnji mrežnih sustava. Karlo je također završio studij medicine i radi kao podatkovni znanstvenik u farmaceutskoj industriji, gdje se bavi naprednim modeliranjem korištenjem suvremenih AI alata. Andrija je matematičar s doktoratom iz računarstva, radi kao docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a bavi se primjenom umjetne inteligencije u raznim domenama, ponajviše biomedicinskim.

”Iskustvo na ovom natjecanju pridonijelo je našem još boljem poznavanju timskog rada na ovako složenom zadatku u ograničenom vremenu. Daljnji plan u razvoju rješenja je konsolidacija iskustva i nastavak rada na poboljšanju prediktivnog modela, provođenje dodatnih testiranja i, što je vrlo važno, validacija modela u suradnji s liječnicima u kliničkom okruženju. Vjerujemo kako će to pomoći širenju partnerstava i suradnji te formalizaciji poslovne strukture oko našeg modela”, objašnjavaju iz tima MediBoost.

”Za potrebe rješenja zadanog problema natjecatelji su koristili anomizirani set podataka. Jako smo zadovoljni jer smo uspjeli kvalitetno definirati problem i pristupiti adekvatnom setu podataka za potrebe razvoja inovacija. Time sada imamo razrađeni postupak dohvaćanja podataka, kojeg smo uspješno primijenili na ovom natjecanju”, objašnjava dr. sc. Anja Barešić.

Zadovoljstvo uspjehom natjecanja, na čijoj je provedbi marljivo radio i tim ZICER-a, ne krije ni Frane Šesnić, direktor ZICER-a. ”Danas predstavljeni pobjednički timovi dokazuju kako se u relativno kratkome roku, uz predan rad i implementaciju primjenjivih znanja, može doći do rezultata za unapređenje kvalitete života kroz pružanje bolje skrbi pacijentima, a paralelno s time i do ekonomskih rezultata. Ovo natjecanje i za naš AI4Health.Cro konzorcij predstavlja vrijedno iskustvo jer smo kroz njega stekli uvide koji će nam koristiti u provedbi budućih natjecanja. U ZICER-u snažno vjerujemo u transfer tehnologije kroz realizaciju znanstvenih projekata u poduzetničke pothvate jer baš taj transfer znanstvena dostignuća približava potencijalnim korisnicima, a znanstvenicima omogućava monetizaciju rezultata istraživanja i stvaranje ekonomske dobiti koja će biti uložena u daljnje istraživanje i razvoj. Čestitam svim sudionicima, a posebno pobjednicima, te se veselim implementaciji AI tehnologije u zdravstveni sektor na korist svima“, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Osim što privlači startupove kroz ovakva inovacijska natjecanja, Centar AI4Health.Cro pruža podršku brojnim drugim startupima koji traže njihove usluge.  ”Prva godina je iza nas i bila je vrlo uspješna. Do sada je petnaestak startupova iskoristilo usluge centra, dobivši pritom personalizirane programe digitalne transformacije, prilagođene baš njima specifičnim potrebama poput edukacija, umrežavanja, pristupa financiranju ili testiranju prije ulaganja. Zahvaljujući konzorciju koji okuplja 16 različitih sektorskih partnera, centar je sposoban sveobuhvatno podržati ove firme tijekom razvoja od ideje do komercijaliziranog proizvoda. Mnogi od njih poput danas nagrađenih timova tek započinju svoj proces digitalne transformacije, dok centar AI4Health.Cro nastavlja razvijati i prilagođavati svoje usluge njihovim potrebama,” zaključuje dr. sc Anja Barešić.

O PROJEKTU

AI4Health.Cro (https://ai4healthcro.eu/ ) je neprofitni, javno-privatni konzorcij koji AI vidi kao ključni potencijal za napredak zdravstva. Konzorcij okuplja 15 partnera uz Institut Ruđer Bošković kao koordinatora, a financira se s 2,9 milijuna eura u sklopu programa Digitalna Europa te NPOO-a u jednakim omjerima, u trajanju od tri godine.

Projekt je započeo u travnju 2023. godine, a osnovni cilj projekta je iskoristiti prednosti AI tehnologija za dobrobit hrvatskog zdravstva, poput problema rane rehospitalizacije. Centar AI4Health.Cro djeluje kao ‘one-stop-shop’ koji pruža četiri tipa usluga: testiranje prije ulaganja, potporu u pristupu investicijama, inovacijski ekosustav i umrežavanje, te razvoj znanja i vještina.

Uz IRB, konzorcij AI4Health.Cro čine: Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Napomena: Izneseni stavovi i mišljenja u ovom priopćenju ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...