Upoznajte Startup Factory finalista Go Green Ozonator

15. 11. 2021.

Go Green Ozonator ekološki je prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane.

Razvija ju Startup Factory tim GGO3.

Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

Projekt GGO3 je nastao kao nastavak istraživanja utjecaja ozona na kukce koje smo 2019. godine započeli na Agronomskom fakultetu. Obzirom na dobre rezultate vidjeli smo širu primjenu u poljoprivredi. Ideja se nametnula kao odgovor na Green Deal uveden prošle godine. Radi se o strategiji „Od polja do stola“ kojom se EU obavezala smanjiti utrošak pesticida 50 % pesticida do 2030. godine i povećati proizvodne površine u ekološkoj proizvodnji za tri puta. – priča Helena o nastanku ovoga projekta i nastavlja – Bitno je naglasiti kako bez primjene pesticida gubitak u proizvodnji može dosegnuti i do 70 % pa je nužno raditi na razvoju novih tehnologija i novih djelatnih tvari za zaštitu bilja kako bi se osigurala dovoljna količina zdravstveno ispravne hrane.

GGO3 tim čine Helena, Darija i Pave.

Voditeljica tima je Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., znanstvenica i asistentica s Agronomskog fakulteta, Odsjeka za fitomedicinu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju. Bavi se ostacima pesticida, integriranim i biološkim metodama suzbijanja štetnika i entomologijom. Na kraju je izrade svog doktorata. Veliki je entuzijast s beskrajnom količinom energije. Kako kaže: Volim se uvaljivati u nepoznate i izazovne stvari, pa nas eto tu gdje jesmo.

Najbolji vjetar u leđa Heleni daje prijateljica i kolegica doc. dr. sc. Darija Lemić, s istog Zavoda. Darija je suosnivačica i članica tima primarno zadužena za upravljanje znanstvenim aktivnostima. Kao vrhunska znanstvenica nagrađena je državnom nagradom za znanost i brojnim referencama u svome radu. Bavi se populacijskom genetikom, integriranom zaštitom bilja, entomologijom i fitofarmacijom.

Treći član GGO3 tima je Pave Ninčević, odličan student posljednje godine diplomskog studija fitomedicina. Pave ima sve kompetencije postati fantastičan stručnjak. Vrlo je predan timu i otvoren za nova znanja. Za svoj tim radi na poslovima marketinga i vidljivosti na društvenim mrežama, a ni pitchanje mu nije strano.

Zanimalo nas je kakva su iskustva ovoga tima vezana uz sudjelovanje u Startup Factory akceleratoru.

Helena kaže: Jednom riječju – fantastična! Nevjerojatna je energija tog mjesta i onoga što predstavlja. Svi su dobro raspoloženi i susretljivi što zbilja olakšava gotovo svakodnevni boravak u ZICER-u do 21:00 sat. Toliko smo toga naučili kroz svega dva tjedna. Predavači i mentori su uložili svoje vrijeme da nam prenesu najvažnije postulate poslovanja. Hvala im na tome! To su vrijedna iskustva koja ćemo implementirati u naš startup.

U razgovor se uključila Darija i dodala: Druženje i upoznavanje s drugim timovima je također odlično uloženo vrijeme. Ne osjeti se da smo konkurencija već je sve na prijateljskoj razini. Neki od timova su od ranije u poslovnom poduzetništvu i startup sceni pa su nam udijelili pokoji dobar savjet. Mi ćemo kao tim dati sve od sebe da nadoknadimo razliku i predstavimo svoje zeleno rješenje za proizvodnju hrane bez pesticida u najboljem svijetlu.

Što ova zeleno orijentirana ekipa stručnjaka očekuje od Zagreb Connecta?

Na Zagreb Connectu očekujemo pravu adrenalinsku vožnju. Nije jednostavno kvalitetno i jasno predstaviti svoju kompleksnu ideju u samo tri minute, a istovremeno imati perfektan scenski nastup ispred mnoštva stručnjaka, investitora, medija… U našem timu vlada veliko uzbuđenje, ozbiljno se pripremamo. Mantra mjeseca nam je: Fokus, fokus, fokus! Osim nastupa očekujemo i druženje sa svim uzvanicima, upoznavanje s ljudima iz svijeta poslovnog poduzetništva i investitorima. U ovom, početnom trenutku, sva poznanstva su nam od velike važnosti za daljnji razvoj i uspostavu suradnje. Bit ćemo iskreni, pomalo se nadamo i pobjedi. Sredstva bi nam stvarno dobro došla za daljnji razvoj. – kaže Helena i kao šećer na kraju dodaje – „Mali hint, Dariju je neku noć probudio svrbež lijevog dlana!“

To može bit dobar znak 🙂

Sretno!

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...