Upoznajte Startup Factory finalista Go Green Ozonator

15. 11. 2021.

Go Green Ozonator ekološki je prihvatljiva zamjena za pesticide u proizvodnji i skladištenju hrane.

Razvija ju Startup Factory tim GGO3.

Riječ je o timu znanstvenika s Agronomskog fakulteta koji je prošle godine krenuo s razvojem tehnologije precizne i pravovremene primjene ozona otopljenog u vodi ili kao biofumiganta za zaštitu bilja od štetnih organizama u plastenicima i skladišnim sustavima.

Projekt GGO3 je nastao kao nastavak istraživanja utjecaja ozona na kukce koje smo 2019. godine započeli na Agronomskom fakultetu. Obzirom na dobre rezultate vidjeli smo širu primjenu u poljoprivredi. Ideja se nametnula kao odgovor na Green Deal uveden prošle godine. Radi se o strategiji „Od polja do stola“ kojom se EU obavezala smanjiti utrošak pesticida 50 % pesticida do 2030. godine i povećati proizvodne površine u ekološkoj proizvodnji za tri puta. – priča Helena o nastanku ovoga projekta i nastavlja – Bitno je naglasiti kako bez primjene pesticida gubitak u proizvodnji može dosegnuti i do 70 % pa je nužno raditi na razvoju novih tehnologija i novih djelatnih tvari za zaštitu bilja kako bi se osigurala dovoljna količina zdravstveno ispravne hrane.

GGO3 tim čine Helena, Darija i Pave.

Voditeljica tima je Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr., znanstvenica i asistentica s Agronomskog fakulteta, Odsjeka za fitomedicinu, Zavoda za poljoprivrednu zoologiju. Bavi se ostacima pesticida, integriranim i biološkim metodama suzbijanja štetnika i entomologijom. Na kraju je izrade svog doktorata. Veliki je entuzijast s beskrajnom količinom energije. Kako kaže: Volim se uvaljivati u nepoznate i izazovne stvari, pa nas eto tu gdje jesmo.

Najbolji vjetar u leđa Heleni daje prijateljica i kolegica doc. dr. sc. Darija Lemić, s istog Zavoda. Darija je suosnivačica i članica tima primarno zadužena za upravljanje znanstvenim aktivnostima. Kao vrhunska znanstvenica nagrađena je državnom nagradom za znanost i brojnim referencama u svome radu. Bavi se populacijskom genetikom, integriranom zaštitom bilja, entomologijom i fitofarmacijom.

Treći član GGO3 tima je Pave Ninčević, odličan student posljednje godine diplomskog studija fitomedicina. Pave ima sve kompetencije postati fantastičan stručnjak. Vrlo je predan timu i otvoren za nova znanja. Za svoj tim radi na poslovima marketinga i vidljivosti na društvenim mrežama, a ni pitchanje mu nije strano.

Zanimalo nas je kakva su iskustva ovoga tima vezana uz sudjelovanje u Startup Factory akceleratoru.

Helena kaže: Jednom riječju – fantastična! Nevjerojatna je energija tog mjesta i onoga što predstavlja. Svi su dobro raspoloženi i susretljivi što zbilja olakšava gotovo svakodnevni boravak u ZICER-u do 21:00 sat. Toliko smo toga naučili kroz svega dva tjedna. Predavači i mentori su uložili svoje vrijeme da nam prenesu najvažnije postulate poslovanja. Hvala im na tome! To su vrijedna iskustva koja ćemo implementirati u naš startup.

U razgovor se uključila Darija i dodala: Druženje i upoznavanje s drugim timovima je također odlično uloženo vrijeme. Ne osjeti se da smo konkurencija već je sve na prijateljskoj razini. Neki od timova su od ranije u poslovnom poduzetništvu i startup sceni pa su nam udijelili pokoji dobar savjet. Mi ćemo kao tim dati sve od sebe da nadoknadimo razliku i predstavimo svoje zeleno rješenje za proizvodnju hrane bez pesticida u najboljem svijetlu.

Što ova zeleno orijentirana ekipa stručnjaka očekuje od Zagreb Connecta?

Na Zagreb Connectu očekujemo pravu adrenalinsku vožnju. Nije jednostavno kvalitetno i jasno predstaviti svoju kompleksnu ideju u samo tri minute, a istovremeno imati perfektan scenski nastup ispred mnoštva stručnjaka, investitora, medija… U našem timu vlada veliko uzbuđenje, ozbiljno se pripremamo. Mantra mjeseca nam je: Fokus, fokus, fokus! Osim nastupa očekujemo i druženje sa svim uzvanicima, upoznavanje s ljudima iz svijeta poslovnog poduzetništva i investitorima. U ovom, početnom trenutku, sva poznanstva su nam od velike važnosti za daljnji razvoj i uspostavu suradnje. Bit ćemo iskreni, pomalo se nadamo i pobjedi. Sredstva bi nam stvarno dobro došla za daljnji razvoj. – kaže Helena i kao šećer na kraju dodaje – „Mali hint, Dariju je neku noć probudio svrbež lijevog dlana!“

To može bit dobar znak 🙂

Sretno!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...