Upoznajte Startup Factory finalista Automatizacija 3D printera

12. 11. 2021.

Tradicionalno, 3D printeri namijenjeni su pojedinačnoj proizvodnji pri čemu je intervencija operatera nužna nakon svakog proizvedenog komada.

No to bi se uskoro moglo promijeniti jer Startup Factory tim Automatizacija 3D printera razvija rješenje!

Riječ je o inovativnom sustavu temeljenom na manipulatoru koji će omogućiti praćenje većeg broja printera te automatiziranu zamjenu radne površine. Time će se omogućiti pristupačna serijska proizvodnja na ovim strojevima.

Odakle ideja za ovo rješenje?

Tokom godina proizvodnje dijelova na 3D printerima, naš je proizvodni pogon narastao na sadašnjih sedam printera. Pri nadzoru sve većeg broja strojeva primijetili smo da nam ponavljajuće radnje koje bi bilo jednostavno automatizirati oduzimaju sve veći dio vremena. U istraživanju ponude gotovih rješenja nismo našli nijedno s cijenom manjom od 30 tisuća eura te se rodila ideja zašto ne bi razvili vlastito rješenje za nadzor i automatizaciju 3D printera. – priča nam Marko Horvatek, voditelj tima Automatizacija 3D printera.

Marko je doktorand strojarstva. Iskustvo koje je stekao u raznovrsnim razvojnim projektima pomaže mu da uspješno koordinira projekte aktivnosti, ali i sudjeluje u razvoju proizvoda.

S Markom u timu su i David Copak, Luka Vržogić i Snježana Šimić.

Svoj tim Marko opisuje ovako:

David je student strojarstva. Osobine koje ga najbolje opisuju jesu uporan, svestran, kreativan, pedantan te spreman preuzeti rizik. Osim što je iskusan u projektiranju modela u području strojarstva, kroz brojne projekte upoznao se i s raznim drugim područjima kao što su poslovanje, gluma, izrada promotivnih rješenja i mentoriranje znanstvenih istraživanja.

Luka je magistar strojarstva. Ono što ga je privuklo da se priključi timu je sudjelovanje na razvoju novih, inovativnih proizvoda koji povećavaju produktivnost u području 3D printa. Smatra da fakultetska diploma ne znači kraj procesa učenja, već da je kontinuirano unaprjeđivanje znanja i vještina preduvjet za razvoj u kvalitetnog i iskusnog inženjera.

Snježana je studentica odnosa s javnošću s velikim interesom za marketing i kreiranje sadržaja. Osim stručnih praksi u PR agencijama ima iskustva i u event managementu.

O sudjelovanju na Startup Factoryju Marko govori: Kroz brojne radionice usvojili smo nove korisne vještine. Posebno su nam korisne bile radionice orijentirane na pravne aspekta poslovanja te stvaranje poslovnog plana. Svidio nam se široki spektar tema i predavača što nam omogućuje da naš projekt sagledamo iz novih perspektiva i na taj način uvidimo čemu se trebamo dodatno posvetiti. Organizatori su bili izuzetno susretljivi i veliko im hvala za strpljivost i savjete koje su nam pružili. Iako je plan radionica veoma intenzivan željeli bi svakom startupu predložiti sudjelovanje jer vjerujemo da će nam stečena znanja koristiti u svakodnevnom radu i planiranju sve dok razvijemo nove inovativne koncepte.

Što ovaj tim očekujete na Zagreb Connectu?

Na Zagreb Connectu očekujemo upotrijebiti nova prezentacijska znanja koja smo usvojili kroz ovaj akceleracijski program. S obzirom da je Zagreb Connect najveća startup konferencija u Hrvatskoj, ovo je idealna prilika da predstavimo svoj novi proizvod za automatizaciju 3D printera – Manni. Dodatna motivacija nagradni je fond od 800.000 kuna čija će sredstva omogućiti završetak razvoja i lansiranje manipulatora Manni na međunarodno tržište. – optimistično odgovara Marko.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...