Startup Factory 2022_9/11_tim Food 4 People

10. 11. 2022.

Dosadašnji načini proizvodnje hrane koji se temelje na primjeni kemijskih sredstava u zaštiti ratarskih kultura, vinove loze te voća i povrća su neodrživi.

Budućnost poljoprivrede je zaštita usjeva i nasada CO2 neutralnim, čistim, ekološkim podobnim i po ljudsko zdravlje neškodljivim tehnologijama.

Food 4 People razvija inovativnu tehnologiju zaštite vinograda, voćnjaka, vrtova i usjeva od nametnika i bolesti ekološki podobnim UV svjetlom umjesto kemijskim sredstvima.

Ovaj zeleno orijentiran tim čini čak sedam stručnjaka. Svojim znanjima i radom Food 4 People timu doprinos daju Zvonimir Bešlić, Martin Krstić, Antonio Šunjerga, Nikolina Frklić, Nina Bojić, Mike Pulley i Marko Duvančić.

Kako je došlo do ideje za pokretanjem projekta, što motivira ovaj tim i kakvi su im kratkoročni i dugoročni planovi pojasnio nam je Zvonimir Bešlić, voditelj Food 4 People tima:

Već odavno se UV svjetlo uspješno koristi u medicini za sterilizaciju operacionih sala, laboratorija i medicinske opreme. Nezamjenjivo je u farmaciji, kemijskoj i prehrambenoj industriji, stakleničkoj proizvodnji hrane i sličnim djelatnostima. Znajući to, slijedili smo misao da bi se UV svjetlo koje je tako učinkovito u tim važnim i osjetljivim djelatnostima, moglo koristiti i u druge svrhe, konkretno kao sredstvo za zaštitu poljoprivrednih nasada i usjeva, u voćnjacima, vinogradima pa i na površinama na kojima se uzgajaju žitarice i druge ratarske kulture.

Ove godine napravili smo prototip koji je isproban u vinogradu Marka Duvančića u Razvođu, gdje se dogodila i prva povijesna berba grožđa uzgojenog bez primjene kemijskih zaštitnih sredstava, tretiranog samo UV svjetlom.

Korisnicima je stalo do ovoga proizvoda!

Poljoprivrednici su svjesni da moraju pratiti nove ekološke trendove u proizvodnji, obradi i skladištenju hrane te da moraju voditi računa o smanjenju kemijskih sredstava za zaštitu bilja. Oni budno prate razvoj tih novih tehnologija i sredstava jer bi im one donijele i značajne uštede, odnosno značajna smanjenja troškova proizvodnje. Tu su, naravno, i zahtjevi tržišta koje želi ekološki čiste, kemijski nekontaminirane i zdrave prehrambene proizvode.

Što motivira Food 4 People tim i kakvi su im planovi za ostvarenje cilja?

Želimo prvi razviti primjenjivu CO2 neutralnu tehnologiju za zaštitu bilja te za proizvodnju i skladištenje hrane u potpunosti bez standardnih kemijskih sredstava.

Za dvije godine naš prototip ćemo poboljšati za primjenu u drugim podnebljima (Slavonija- kontinentalna klima) te na voću (jabuke, šljive, kruške), za pet godina naš će prototip biti dio sustava, gdje će se iz obnovljivih, ekološki potpuno podobnih izvora proizvoditi energija potrebna za pokretanje robotiziranih strojeva vođenih umjetnom inteligencijom za tretiranje nasada  UV svjetlom.

I za kraj – zaključana riječ

Pokaže li se da je zaštita vinograda, voćnjaka i usjeva UV svjetlom učinkovita, a složenost primjene manja ili u najmanju ruku jednaka primjeni klasičnih kemijskih sredstava, prihvaćanje te nove tehnologije uopće neće biti predmet razgovora i dvojbi. Naprotiv, uvjereni smo da će ova nova tehnologija biti prihvaćena te da će njena primjena postati uobičajena već kroz nekoliko proizvodnih ciklusa.

Tim Food 4 People za pobjedu na Startup Factoryju pitcha 16. studenoga na Zagreb Connectu. Prati nas uživo putem naših YouTube i Facebook kanala.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...