Startup Factory 2022_10/11_tim Capra

10. 11. 2022.

Startup CAPRA osnovali su Krešimir i Tea Kavčić, brat i sestra koji žele gospodarenje divljim životinjama podići na višu razinu kroz upotrebu inovativnih tehnologija.

Krešimir je po struci agronom i biolog, a uskoro će doktorirati na temu ekologije ponašanja divljih životinja.

Tea je također završila agronomiju i usmjerila se na hranidbu divljih životinja.

U timu se nalazi i stručnjak za prodaju i marketing te nekoliko vanjskih savjetnika iz područja mehanike, elektrotehnike i IT industrije.

Od ideje do rješenja

Ideja za startup nastala je zbog konstantno rastućih šteta od divljači u poljoprivredi i prometu. Sve češće smo svjedoci i ulaska divljih životinja u urbane sredine te neželjenih posljedica u obliku napada na kućne ljubimce i ljude. Iako je puno čimbenika koji utječu na navedeni problem, glavni i najvažniji je prekobrojnost populacija nastala zbog neučinkovite kontrole problematičnih vrsta, kao što su divlja svinja i obični jelen. – pojašnjava nam Krešimir i nastavlja – Uz to, trend zaraženih populacija parazitskim i virusnim bolestima je u porastu što korelira brojnom stanju i utječe na njihovo zdravlje i stopu preživljavanja. Zbog toga, učinkovita kontrola treba biti usmjerena na hvatanje velikog broja problematičnih jedinki, preusmjeravanje populacija s neželjenih područja putem izvora hrane i njihovo liječenje.

Kako CAPRA sustav funkcionira?

U skladu s navedenim, cijeli tim startupa CAPRA više od godinu dana razvija uređaje za hvatanje i hranjenje divljih životinja s naglaskom na divlju svinju, jelensku i srneću divljač. Kako sustav funkcionira pojasnila nam je Tea:

Razvijene su specijalizirane hvataljke za divlje svinje koje funkcioniraju na principu vrše, a izrađene su od elastičnih mrežnih i žičanih materijala. U jednom navratu mogu uhvatiti do trideset jedinki. Za sve druge vrste, razvijen je sistem padajućih mreža, koji je također izuzetno lagan i može biti postavljen od strane jednog operatera. Obe hvataljke su izuzetno lagane za transport, moguće ih je instalirati u roku jednog sata, a nakon postavljanja su potpuno sigurne za ljude i uhvaćene životinje. Mogu se aktivirati pasivnim putem te pomoću daljinskog upravljača ili mobitela koji upravljaju aktuatorima hvataljki.

Uz hvataljke, razvijene su automatizirane verzije hranilica koje rade na gravitacijskom principu ispadanja zrnate ili peletirane hrane, a njihove različite konstrukcije omogućuju selektivnu upotrebu prema vrsti divljači. Hranilice su modularne i lagane za transport i postavljanje. Uz njihovu primarnu funkciju preusmjeravanja populacija s područja gdje rade štete, istovremeno   CAPRA tim želi omogućiti adekvatno apliciranje potrebitih lijekova za zaražene populacije putem ponuđene hrane.

Cilj projekta CAPRA

Na kraju, glavni cilj projekta je sustav koji će omogućiti potpunu daljinsku kontrolu Caprinih uređaja za gospodarenje divljim životinjama putem web platforme i mobilne aplikacije. Također, tim radi na razvoju pametnih kamera i algoritama za prepoznavanje i prebrojavanje prisutnih jedinki u okruženju.

Tim CAPRA za pobjedu na Startup Factoryju pitcha 16. studenoga na Zagreb Connectu. Prati nas uživo putem naših YouTube i Facebook kanala.

Ostale novosti i projekti