SeaCras zna u kojem smjeru “plovi njihov brod“!

19. 04. 2023.

SeaCras je inovativni hrvatski startup koji se bavi primjenom satelitskog snimanja za utvrđivanje stanja okoliša, s posebnim naglaskom na stanja kvalitete priobalnog mora. Stasao je u našem akceleracijskom programu Startup Factory, a jezgra tima su doktori znanosti Stipe Lukin, Mario Špadina i Tomislav Stolar.

„Razvili smo rješenja koja primjenom umjetne inteligencije omogućavaju praćenje stanja kvalitete mora u priobalnom području. Uz pomoć njega možemo visokom preciznošću detektirati različite vrste onečišćenja u moru kao što su na primjer onečišćenja s brodova (izljevi nafte, goriva…), onečišćenja organskog podrijetla i onečišćenja kanalizacijskim sustavima. Naša rješenja ranog otkrivanja i upozoravanja na morska onečišćenja obuhvaćaju do jučer nezamislivo velike površine akvatorija. Time se brojne vrste onečišćenja mogu uočiti dok su još vrlo mala i u vrlo ranoj fazi ograničiti štete koje od njih nastaju, te tako spriječiti da njihove učestale pojave dovedu do nepopravljivih utjecaja na morski okoliš.“ – pojašnjava Mario.

„Naši prvi klijenti su nam posebno dragi – NP Mljet i NP Brijuni, te PP Telaščica kao područja zaštićene morske prirode od iznimne važnosti koji svake godine privlače na stotine tisuća turista. Javne ustanove za skrb o tim morskim područjima od posebne važnosti prve su prepoznale prednosti naših rješenja za njihov svakodnevni rad i djelovanje.“ – ističe Stipe.

Od nedavno SeaCras ima i prve klijente iz područja turizma i morske akvakulture!

„Vrlo zanimljiva je svježa suradnja s tvrtkom Zadar Cruise Port koja je nadležna za organizaciju i nadzor uplovljavanja turističkih cruisera – plovećih hotela, koji prevoze od nekoliko stotina do nekoliko tisuća turista u jednom uplovljavanju. Naša uloga u toj suradnji je da organiziramo strogi monitoring okolišnog otiska koji ostavljaju iza sebe takvi ploveći hoteli, kako bismo osigurali trajno visoku kvalitetu mora i ekološku održivost zadarskog akvatorija.“ – kaže Stipe.

SeaCras zna u kojem smjeru “plovi njihov brod“!

„Dugoročni cilj nam je osigurati da cijela cruising industrija do 2050. postane potpuno CO2 neutralna te da Zadar kao luka dobije certifikate Zelene luke (Green Port) i Ekološke luke (Eco Port), čime će postati prva hrvatska destinacija s navedenim certifikatima.“ – za kraj naglašava Mario.

Ostale novosti i projekti