Makabi – mala i moćna kapsula za zdravu superhranu

22. 08. 2019.

Marko je oduvijek znao da će biti kemičar. Još kao dijete stalno je nešto ‘kemijao’ i tako se igrao. Danas je on doktor znanosti na Zavodu za kemiju Agronomskog fakulteta. Marko se, premda je izvanredni sveučilišni profesor, i dalje voli igrati i istraživati. 

Više ne radi pokuse u dvorištu iza kuće niti u kuhinji, premda njegov laboratorij nalikuje jednoj sofisticiranoj kuhinji u kojoj se spremaju različiti kemijski spojevi i iskušavaju kombinacije koje će polučiti najbolji zaštitni i hranjivi učinak na biljku. Tu su i plamenici i miješalice i destilatori, centrifuge, spektrofotometri i…. jedan inkapsulator. Tako smo došli do njegove igračke.

Inkapsulator je nabavio prije tri godine iz sredstava jednog znanstvenog projekta, a koštao je više od polovice granta. Ali bez njega ne bi mogao realizirati ideju na kojoj radi sa svojim kolegama od 2013. godine i koja je u samom vrhu svjetskih istraživanja. Marko i njegov multidisciplinarni tim znanstvenika istražuju kako djelovanjem mikroorganizama uz dodatke mikro- i makro elemenata te određenih prirodnih spojeva bolje rastu biljke.

S više hranjivih tvari biljka bolje raste. Otpornija je i zdravija, a plod je kvalitetniji. A kada se u to još umiješaju i mikroelementi poput bakra i prirodne aktivne tvari koje zovemo biljni hormoni te se sve stavi u jednu malu kapsulicu – dobili smo inovaciju s imenom Makabi.

Pametna kapsula

Inkapsulacija se, prije no što su je preuzeli farmaceuti, koristila u poljoprivredi. Danas se zahvaljujući toj tehnologiji velika količina lijekova koje pijemo nalazi upravo u šarenim kapsulama. Uz Markovu inovaciju sada i biljke imaju svoje zdrave kapsule.

Kapsula je pametna, a njen sadržaj je prilagođen upravo određenoj biljci. To je Markova omiljena igra danas, a svaka kapsula ima svoj jedinstveni recept s najboljim djelovanjem. Kapsula ima ovojnicu koja je višeslojna, postupno se topi i otpušta aktivne tvari. Pri tome je sve što djeluje na biljku potpuno prirodno i bez štetnog djelovanja na okoliš ili naše zdravlje. I tako smo došli do dobre poljoprivrede i superhrane. Superhranom preveniramo različite bolesti, zdraviji smo i osjećamo se bolje. Važno je hraniti se zdravo.

Rumenija, zelenija, zdravija

Koliko puta ste čuli „Divno dijete, tako rumenih obraza, puca od zdravlja!“? Takvo dijete vjerojatno zdravo jede i boravi na svježem zraku. Slično tome, rajčice uzgojene uz dodatak Makabi mikrokapsule  zdravije se hrane, bolje rastu i rumenije su. Rajčica je crvene boje zbog pigmenta koji se zove likopen. Što ga ima više, to je ona zdravija. No likopen ne daje samo boju. To je aktivna tvar koja ima više zaštitnih funkcija. Djeluje kao antioksidans, sprječava nastajanje stanica raka te djeluje pozitivno na rad srca i krvožilnog sustava. Rajčice koje su rasle uz dodatak Makabi mikrokapsule sadrže 36 posto više likopena. Dakle, zdravije su.

Druga biljka kojom se Marko i njegov tim igraju i provode testove je salata.  Salata je zelena zbog pigmenta koji se zove klorofil. Udio klorofila u salati koja je rasla uz dodatak Makabi mikrokapsule veći je za čak 76 posto. Klorofil osim boje sadrži i magnezij, ponaša se slično kao krvni pigment hemoglobin, revitalizira naš organizam, uklanja toksine, slobodne radikale i višestruko je koristan. Supersalata.

Uz Makabi mikrokapsulu biljka će rasti bolje i dati plod većih hranjivih vrijednosti – superhranu. Marko je siguran da će uzgoj hrane u kontroliranim uvjetima uz dodatke poput njegove kapsule biti dominantan način proizvodnje hrane u skoroj budućnosti, u kontekstu izmijenjenih (čitaj: ekstremnih) klimatskih uvjeta i povećanih potreba za hranom stanovništva koje je u stalnom porastu.

Zašto startup?

I tako je ta vječna igra dovela Marka i njegov tim (u kojem su još Slaven, Kristina, Luna, Edyta, Snježana, Branka, Mirna, Anet i Marijan) do osnivanja prvog startupa imena Makabi Agritech. Zašto startup? Zbog toga što na taj način mogu osigurati novac za daljnja istraživanja u koja se kod nas još uvijek jako malo ulaže. U Hrvatskoj se godišnje za znanstvena istraživanja i razvoj izdvaja samo 0,84% BDP-a dok je europski prosjek 2,03%.  

Ali Markov i njegov tim to ne prihvaćaju te su uzeli stvar u svoje ruke. Uspješno prezentiraju svoju inovaciju i osvajaju nagrade. Bili su jedan od pobjednika ZICER-ovog Startup Factoryja 2018, a uspješni su bili i na natječaju Moj Zaba Start. U travnju su ušli i u EIT Climate-KIC akcelerator, program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju i najveći europski akcelerator za čiste tehnologije koji od ove godine u Hrvatskoj premijerno provodi ZICER. Uče o poslovnom planiranju, marketingu, financijskom poslovanju… Otvorile su im se i prilike za komuniciranje s velikim kemijskim i agrofarmaceutskim tvrtkama. Trenutačno su u fazi testiranja koje je potrebno za potvrdu djelovanja, a nakon toga će registrirati patent i početi s prodajom recepture dalje u industriju. Na taj će način proizvođači hrane početi mijenjati tehnologiju proizvodnje. A oni se, s tako osiguranim sredstvima, dalje igraju, istražuju i stvaraju nove formule i proizvode. Sljedeće je na redu pospješivanje procesa fermentacije i sirenja. Supersir. Jedva čekamo probati, a vi?

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...