WePark. Ili kako parkirati brzo i inovativno.

14. 08. 2019.

Ako ste vozač, a u Hrvatskoj nas, jednako kao i vozila, ima više od dva milijuna, sigurno ste se bezbroj puta našli u situaciji da ne možete pronaći slobodno parkirno mjesto u centru grada te zbog toga kasnite na dogovor, sastanak ili u kino, gubite živce i… trošite višak goriva.

U prosjeku, kažu, vozimo 4.5 kilometra duže zbog traženja parkinga i pritom u već prilično zagrijanu atmosferu silom prilika dodajemo 1.5 kilogram ugljičnog dioksida (uz ostale štetne plinove i čestice koji nastaju radom motornih vozila). Dva milijuna i nešto vozila puta 1.5 kg CO2… to je 2500 tona i nije malo. 

Gotovo 40% prometnih gužvi u gradskim centrima uzrokuju vozila u potražnji za parkiralištem, a prometne gužve svima zadaju glavobolju – i gradonačelnicima i komunalnim službama i vozačima. No ne i Karlu. Za njega je to bio izazov za koji je želio naći neko novo, inovativno rješenje. I našao ga je. Zove se WePark. Tada je bio taman pri kraju studija. Nije čekao nekog drugog da mu nađe posao ili riješi problem s parkingom. Pogledao je malo „izvan kutije“ i shvatio da u centru grada postoje neiskorištene garaže i parkirna mjesta u vlasništvu privatnih osoba koji stoje prazni kada ih njihovi vlasnici ne trebaju. Slično kao soba viška ili prazan stan koji je Airbnb platforma povezala s onima koji traže smještaj. Zbrojio je dva i dva te, algoritam po algoritam, smislio koncept digitalne aplikacije koja će povezati vlasnike privatnih parkirališta ili garaža i vozače.

Kako radi WePark?

Skinete aplikaciju na svoj pametni telefon, registrirate se i kupite pre-paid vaučer koji koristite za plaćanje. Pronađete WePark lokacije s raspoloživim parkirnim mjestima ili garažama. Za sada ih u Zagrebu postoji stotinjak na 6 lokacija u širem centru grada. Najmanje pola sata ranije rezervirate svoje mjesto na lokaciji koja je najbliža vašem odredištu i ona vas čeka najviše 3 sata prije nego se rezervacija automatski otkaže i oslobodi mjesto drugom korisniku. Kada dođete do rampe, putem bluetootha se aplikacija poveže s pametnim WePark sustavom, rampa se diže i vi parkirate na mjesto koja vas čeka. Na odlasku se rampa automatski diže, sustav očitava koliko ste vremena koristili parking i skida odgovarajući iznos s vašeg vaučera. Brzo, jednostavno i bez stresa.

„Inovacija je sam koncept povezivanja privatnih vlasnika garaža ili parkirnih mjesta u širem urbanom centru i vozača. Aplikacija koja ih povezuje upravlja rezervacijama te uređaj koji se ugrađuje u rampe i komunicira s korisnikom i vlasnikom otključava ulaz, očitava provedeno vrijeme i vrši naplatu točno u minutu, bez zaokruživanja na tri četvrt sata više što je često slučaj.“ – objašnjava Karlo i dodaje – „Za sada smo jedini koji smo razvili baš takav sustav u ovom dijelu regije jugoistočne Europe.“

Što je sljedeće?

Uskoro će biti omogućeno i plaćanje kreditnim karticama i drugim sustavima elektroničke naplate. WePark aplikacija i sustav su još uvijek u testnoj fazi s kojom su krenuli 2017. godine nakon što su nekoliko godina razvijali ideju i radili na programiranju same aplikacije. Cilj je doći do petnaestak lokacija u Zagrebu i testirati sve funkcionalnosti s većim brojem korisnika i lokacija. Tek tada će moći ići dalje na veće i složenije sustave.

Pregovaraju i s još nekoliko drugih gradova, a vizija je nadograditi sustav elektropunionicama sa solarnim napajanjem te postajama koje mjere kvalitetu zraka u gradu. To je bitno jer ih još uvijek nema dovoljno. S druge strane, promet u gradovima je u stalnom porastu i bitan je faktor koji doprinosi globalnom zatopljenju, ali i narušava kvalitetu zraka i ljudsko zdravlje.

WePark šestorka

Uz Karla i Tomislava, tu su i Igor, Zoran, Krešo i Milan. Oni su šestorka WeParka. Tim su inženjera različitih profila – geologa, FER-ovaca, a koriste vanjske usluge programiranja i prodaje. U procesu su zapošljavanja još dvije osobe u tim. S testiranjem su prije dvije godine krenuli uz pomoć ZICER-ovog predakceleracijskog programa Startup Factory, a od travnja 2019. su u EIT Climate-KIC akceleratoru, najvećem europskom programu za akceleriranje i podršku inovacijama i rješenjima koja pozitivno djeluju na klimatske promjene te koji od ove godine u Hrvatskoj provodi ZICER. Zajedno su s još pet timova ušli u program akceleratora i za razvoj WeParka primili EUR 15.000.  Međusobno su se povezali s ostalim sudionicima i to donosi veliku dodatnu vrijednost njihovoj ideji i timu. Nisu sami. Bitno je znati da imaš podršku, a zajednica koju gradi akcelerator predstavlja upravo to.   

Što je najizazovnije?

Ljudski faktor. Karlo je često u situaciji hot-line pomaganja, objašnjavanja i asistiranja korisnicima… Zato rade na dodatnim poboljšanjima aplikacije. uspostavljanju centralnog mjesta za upravljanje i novim rješenjima za sve situacije koje se mogu dogoditi svijetu vozača koji žure, traže parking, ostaju praznog mobitela i slično. Zato – skinite svoju WePark aplikaciju, koristite je i dajte svoj doprinos testiranju. Ako imate slobodnu garažu ili dvorište koje može biti novo WePark parkirno mjesto – svakako se javite Karlu! Tako će WePark brže doći do zrelije faze usluge i doprinijeti stvaranju grada s pametnim rješenjima u prometu.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...