HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb ima pobjednike!

27. 02. 2022.

Uspješno je održan HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb! Bilo je to trodnevno programersko natjecanje za stvaranje prototipa softverskog rješenja jednostavnog i transparentnog pregleda proračunskih podataka „Gradski proračun na dlanu“.

Natjecanje koje se održavalo u ZICER-ovom Akceleratoru započelo je u petak, 25. veljače, a završilo u nedjelju, 27. veljače proglašenjem najboljih razvijenih rješanja.

Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, otvorila je događaj te istaknula kako je od iznimne važnosti povećati participaciju građana u širem smislu.

„Ne samo građana kao pojedinaca, nego i različitih zajednica. Želimo da se građani uključe u upravljanje gradom, suodlučivanje i planiranje. Digitalna domena izuzetno je važan alat i prostor u kojem možemo potaknuti uključivanje građana i time ojačati njihovo povjerenje u institucije,“ naglasila je zamjenica Dolenec.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a prilikom otvaranja događaja izjavio je: „Drago mi je vidjeti ovako puno ljudi zainteresiranih da svojim iskustvom, znanjem i voljom doprinesu jednom novom rješenju koje će se implementirati u Zagrebu te na jedan dosad neviđeni način prikazati proračun tako da nam svima bude dostupniji, da možemo kontrolirati kako se planira razvoj našeg okruženja te budemo svjesni kako svi njemu doprinosimo.“

HACKL je okupio 38 sudionika koji su bili podijeljeni u 9 multidisciplinarnih timova. Svi su imali isti zadatak! U kratkom i intenzivnom vikendu stvoriti rješenje koje će digitalizirati zagrebački proračun i učiniti ga dostupnim svim zainteresiranim građanima.

Nakon proaktivnog rada kreirana su rješenja koja imaju potencijal omogućiti jednostavni vizualni uvid u sve gradske financijske stavke i to jednostavnim klikom na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

Kakva su rješenja sudionici razvili?

Zanimljiva, proaktivna i korisna!

Predstavljena su 27. veljače kroz petominutne pitcheve. Svi pitchevi dostupni su na OVDJE.

S obzirom na to kako je HACKL – hackathon za otvoreni Zagreb natjecateljskog karaktera, Povjerenstvo za odabir pobjednika izabralo je tri najbolja tima.

Pobijedio je tim naziva 4 za 5 čije je rješenje osvojilo najviše bodova Povjerenstva za odabir pobjednika. Zahvaljujući pobjedi ovaj je tim osvojio ukupnu novčanu nagradu od 20.000,00 kuna. Također, svaki je član ovoga tima osvojio Xiaomi Mi Electric Scooter 1S u pojedinačnoj vrijednosti od 3.599,00 kuna.


Tim Mješanci osvojio je drugo mjesto i novčanu nagradu u iznosu od 15.000,00 kuna. Svaki član ovoga tima osvojio je Xiaomi Redmi Smart Band Pro pametnu narukvicu u pojedinačnoj vrijednosti od 399,00 kuna. 

Treće mjesto osvojio je tim Di su pare i novčanu nagradu u iznosu od 10.000,00 kn. 

„Svi timovi pokazali su iznimnu kreativnost, a od natjecatelja smo imali priliku vidjeti i neke nove i drugačije poglede na gradski proračun“, rekao je Marko Rakar, član Povjerenstva za odabir pobjednika, zahvalivši se svim timovima na sudjelovanju.

Cilj provedbe Hackathona za otvoreni Zagreb bio je predstavljanje proračuna u strojno čitljivom formatu. Ujedno je bio i natjecanje multidisciplinarnih timova u interaktivnoj izradi novih koncepata i prototipa za alternativne vizualizacije proračuna. Stručnjaci iz različitih područja su uz vodstvo mentora radili na kreiranju digitalnog rješenja za jednostavan i javno dostupan pregled svih stavki budžeta Grada Zagreba. Konačna rješenja bi trebala građanima omogućiti jednostavan uvid u to kako se koriste financijska sredstva Grada Zagreba od kapitalnih gradskih projekata do lokalnih ulaganja u gradskim četvrtima.

Grad Zagreb će organizirati sastanak s pobjedničkom timom te će zajednički nastaviti rad na tehničkoj specifikaciji rješenja vizualizacije proračuna te time nastaviti aktivni rad na pristupačnom proračunu za sve građane.

Čestitamo pobjednicima te se veselimo implementaciji rješenja zahvaljujući kojima će gradski proračun postati dostupniji svima!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...