U ZICER-u održana konferencija „Digitalna inkluzija“

17. 02. 2022.

Sudionicima jednodnevne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem „Digitalna inkluzija“, u organizaciji Grada Zagreba i Mreže za razvoj digitalne pismenosti, koja se danas održava u Zagrebačkom inovacijskom centru, prigodnim izlaganjem obratio se gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naglasivši kako je u ZICER-u nedavno predstavljena Platforma Zagreb City Hub (Zagreb – Pametan Grad) gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako digitalizacija pred nas stavlja brojne izazove, među kojima i omogućavanje pristupa informacijskim tehnologijama svim našim građanima, neovisno o ekonomskoj moći, društvenom statusu, dobi ili zdravstvenom stanju pojedinca. „Politika ove gradske vlasti je usmjerena prema građanima i upravo digitalizacijom želimo postići što veću transparentnost u radu gradske uprave, te brojne podatke, kao što su: podatci o prostoru, o energetskoj potrošnji u gradu Zagrebu, statusi svih kapitalnih investicija u realnom vremenu, sve transakcije koje idu s računa Grada Zagreba učiniti dostupnijima na jednostavniji i kreativniji način“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se tijekom konferencije susreo i s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem koji je sudjelovao na panelu „Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzije“. Gradonačelnici su razgovarali o izazovima s kojima se susreću u upravljanju gradovima, pa tako i u području digitalizacije.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a rekao je kako digitalizacija omogućuje dostupnost znanja i informacija svima, a upravo startupovi koji se razvijaju u ZICER-u svojim tehnološkim inovacijama, kroz rješenja koja obuhvaćaju umjetnu inteligenciju i robotiku, rade na kreiranju preduvjeta  uključivosti i time poboljšavaju kvalitetu života ne samo lokalno već i globalno.

Na konferenciji se održava niz predavanja na temu digitalne pismenosti i neformalnog obrazovanja, europskog okvira digitalnih kompetencija za građane, a biti će predstavljeno i istraživanje o digitalnoj inkluziji starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina, politika digitalne inkluzije i jedinice lokalne i područne samouprave te brojna druga predavanja.

Kroz predavanja izlagača, među kojima su: Ivar Tallo, osnivački direktor Akademije e-Uprave Estonije, doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, dr. sc. Riina Vuorikari, voditeljica razvoja DigComp 2.2 – Zajednički istraživački centar Europske komisije · dr. sc. Stefano Kluzer, koordinator DigComp zajednice prakse – All Digital, dr. sc. Christine Leitner, viša savjetnica Austrijskog ministarstva digitalnih i ekonomskih poslova, te drugi stručnjaci za javne politike i dionici iz javnog sektora, sudionici konferencije upoznat će se s primjerima digitalne transformacije Estonije, politikama digitalne inkluzije Austrije, potrebama i praksama digitalne inkluzije, načinima i mogućnostima za kombiniranje različitih instrumenata za podršku i širenje dobrih praksi, mogućnostima za poboljšanje lokalnih zajednica i suradnju na europskoj razini s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i problema, te će se održati i radionica smjernica razvoja digitalne inkluzije.

Ostale novosti i projekti

Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

Inovatori iz ZICER-a unose nov život u edukativne procese! Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a...

Dođite na SACHE događaj u Muzej grada Zagreba!

Pozivamo kulturne operatore i predstavnike kulturnih institucija da nam se pridruže 8. lipnja 2022. s početkom u 10 sati u Muzeju grada Zagreba, Opatička ul. 20 na SACHE lokalnom događaju: Visoke tehnologije & inovativni financijski instrumenti kao kreatori...