U ZICER-u održana konferencija „Digitalna inkluzija“

17. 02. 2022.

Sudionicima jednodnevne konferencije s međunarodnim sudjelovanjem „Digitalna inkluzija“, u organizaciji Grada Zagreba i Mreže za razvoj digitalne pismenosti, koja se danas održava u Zagrebačkom inovacijskom centru, prigodnim izlaganjem obratio se gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naglasivši kako je u ZICER-u nedavno predstavljena Platforma Zagreb City Hub (Zagreb – Pametan Grad) gradonačelnik Tomašević je istaknuo kako digitalizacija pred nas stavlja brojne izazove, među kojima i omogućavanje pristupa informacijskim tehnologijama svim našim građanima, neovisno o ekonomskoj moći, društvenom statusu, dobi ili zdravstvenom stanju pojedinca. „Politika ove gradske vlasti je usmjerena prema građanima i upravo digitalizacijom želimo postići što veću transparentnost u radu gradske uprave, te brojne podatke, kao što su: podatci o prostoru, o energetskoj potrošnji u gradu Zagrebu, statusi svih kapitalnih investicija u realnom vremenu, sve transakcije koje idu s računa Grada Zagreba učiniti dostupnijima na jednostavniji i kreativniji način“, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik se tijekom konferencije susreo i s gradonačelnikom Grada Rijeke Markom Filipovićem koji je sudjelovao na panelu „Lokalna samouprava i politike digitalne inkluzije“. Gradonačelnici su razgovarali o izazovima s kojima se susreću u upravljanju gradovima, pa tako i u području digitalizacije.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a rekao je kako digitalizacija omogućuje dostupnost znanja i informacija svima, a upravo startupovi koji se razvijaju u ZICER-u svojim tehnološkim inovacijama, kroz rješenja koja obuhvaćaju umjetnu inteligenciju i robotiku, rade na kreiranju preduvjeta  uključivosti i time poboljšavaju kvalitetu života ne samo lokalno već i globalno.

Na konferenciji se održava niz predavanja na temu digitalne pismenosti i neformalnog obrazovanja, europskog okvira digitalnih kompetencija za građane, a biti će predstavljeno i istraživanje o digitalnoj inkluziji starijih osoba, osoba s invaliditetom, stanovnika otoka i ruralnih sredina, politika digitalne inkluzije i jedinice lokalne i područne samouprave te brojna druga predavanja.

Kroz predavanja izlagača, među kojima su: Ivar Tallo, osnivački direktor Akademije e-Uprave Estonije, doc. dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, dr. sc. Riina Vuorikari, voditeljica razvoja DigComp 2.2 – Zajednički istraživački centar Europske komisije · dr. sc. Stefano Kluzer, koordinator DigComp zajednice prakse – All Digital, dr. sc. Christine Leitner, viša savjetnica Austrijskog ministarstva digitalnih i ekonomskih poslova, te drugi stručnjaci za javne politike i dionici iz javnog sektora, sudionici konferencije upoznat će se s primjerima digitalne transformacije Estonije, politikama digitalne inkluzije Austrije, potrebama i praksama digitalne inkluzije, načinima i mogućnostima za kombiniranje različitih instrumenata za podršku i širenje dobrih praksi, mogućnostima za poboljšanje lokalnih zajednica i suradnju na europskoj razini s ciljem rješavanja zajedničkih izazova i problema, te će se održati i radionica smjernica razvoja digitalne inkluzije.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...