Crowdfunding kao budućnost startup financiranja

12. 12. 2018.

Danas se u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER-u) na međunarodnoj konferenciji o crowdfundingu raspravljalo o mogućnostima i prilikama koje nose alternativni izvori financiranja.

Kako doći do financijskih sredstava za razvoj, na koji način se financirati i kojim se inovativnim modelima pri tome koristiti pitanje je na koje startup, ali i ostali poduzetnici traže odgovore. Posezanje za alternativnim izvorima financiranja često se smatra najboljim mogućim rješenjem no ono zahtjeva drugačiji angažman, razvijenu marketinšku strukturu i inicijalne troškove nužne za lansiranje kampanje.

Crowdfunding, kao jedna od mogućnosti, još se uvijek smatra inovativnim oblikom financiranja i to ne samo u Hrvatskoj već i općenito u Europi. On nije samo način prikupljanja financijskih sredstava. Riječ je o marketinškom i društvenom konceptu kroz koji pojedinci, timovi, udruge, poduzetnici i ostali zainteresirani mogu predstaviti svoje ideje i postići uspjeh. 

Crowdfunding konferencija okupila je više od 60 ZICER-ovih stanara, predstavnika startupova, institucija te partnera projekta CROWDfunding to mainSTREAM innovation (CrowdStream) i Developing and transferring an innovative Energy Financing miX in order to activate private sector (E-FIX) sufinanciranih sredstvima Europske unija, na kojima je ZICER partner. U  Zagreb su tako s ciljem razmjene znanja i dobrih praksi došli stručnjaci iz Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Finske, Francuske, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

U svijetu u ovome trenutku funkcionira preko 2.500 crowdfunding platformi. Do sada je putem njih pokrenuto više od 2.500.000 kampanja. U Hrvatskoj za sada imamo aktivno pet platformi i više od 300 ostvarenih kampanja.

Nakon poticajnih uvodnih riječi direktora ZICER-a Frane Šesnića, pomoćnika pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Ivana Ivankovića te direktora Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julija Domca imali smo priliku čuti više o razvoju crowdfundinga u Hrvatskoj. Zoran Rajn iz CEDIOR-a tom prilikom je naglasio kako je crowdfunding u Hrvatskoj skromno krenuo od 2011. godine te kako od 2017. bilježimo strelovit rast. Naglasio je i kako u Hrvatskoj nemamo jedinstven zakon o grupnom financiranju, već je ono regulirano kroz više različitih pravnih akata što dobro funkcionira.

O austrijskom crowdfund iskustvu govorila nam je Brigitte Hatvan iz ConPlusUltra koja je istaknula kako bez obzira na to na koji se oblik odlučili (na donacijama, equityju, nagradama ili landingu baziranoj kampanji) za uspjeh je neophodan entuzijazam, uložena energija i snažan markleting.

Kroz izlaganja Dragana Kovačevića, predstavnika austrijske vladine agencije za ekonomski razvoj i europske integracije (AEI) i Marka Helfriha, pomoćnika direktora Zagrebačkog inovacijskog centra, predstavljeni su ciljevi, rezultati i aktualna pilot akcija CrowdStream projekta, dok  je projekt E-FIX, sufinanciran kroz program HORIZON 2020 predstavio Hrvoje Maras iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske. Predstavljena je i uspješna u Hrvatskoj realizirana crowdfunding kampanja „Križevački sunčani krovovi“ te platforme Founderbeam i Croenergy.

Na YouTube kanalu ZICER-a pogledajte što su o potencijalu i iskustvima crowdfunding financiranja rekli:

Ivan Ivanković, pomoćnik  pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša – link na video

Brigitte Hatvan, partner u ConPlusUltra – link na video

Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade – link na video

Zoran Rajn, Centar za društvene inovacije i održivi razvoj – link na video

Ostale novosti i projekti

Kako uspješno pokrenuti startup?

Ostvarite uspjeh svoga startupa kroz naše akceleracijske programe. Samo požurite! Startupove za razvoj čeka 150.000 eura, a prijave za akceleracijske programe traju još samo ovaj tjedan! Uz podršku u najranijoj fazi poslovanja kroz Startup Factory akcelerator, sada...

ZICER je osvojio titulu Croatian EEPA 2023 national winner!

Ovih se dana možemo pohvaliti novim priznanjem. U konkurenciji hrvatskih projekata osvojili smo priznanje EPPA 2023 nacionalnog pobjednika. Sada smo u finalu ovog prestižnog natjecanja! EEPA (European Enterprise Promotion Awards/ Europska nagrade za promicanje...

Zapošljavamo voditelja računovodstva. Prijavi se!

Zagrebački inovacijski centar traži pojačanje u svojim redovima, i to stručnjaka iz područja računovodstva! Otvoren je Javni natječaj za radno mjesto Specijalist za materijalno-financijske poslove (Voditelj računovodstva) za rad u punom radnom vremenu na neodređeno...