Znaš li što je ESOP?

29. 03. 2023.

ESOP je kratica za Employee Stock Ownership Plan. Što znači u Hrvatskoj i inozemstvu te koje su njegove osnovne svrhe objasnila nam je Danijela Simeunović, partnerica i jedna od osnivačica odvjetničkog društva Kovačević, Prpić & Simeunović.

Danijela je #zicer mentorica, a njezina osnovna područja prakse uključuju zračno i prometno pravo, financiranje, zaštitu podataka, pravo društava i trgovačko pravo, radno pravo, nekretnine, startupove i IT.

„ESOP predstavlja dokument koji uređuje uvjete i postupak prema kojem radnici mogu steći udio u društvu u kojem su zaposleni. U inozemstvu i nekim našim većim, uglavnom dioničkim društvima, uobičajeno je sastaviti takav plan i ponuditi opciju svim ili nekim radnicima da u tom društvu steknu udjele nakon proteka nekog razdoblja rada u društvu ili ispunjenja nekih drugih uvjeta (tzv. vesting period). Primarna je svrha nagrađivanje i motiviranje radnika te konačno veća uspješnost društva.“ – pojašnjava Danijela.

Koji se različiti koncepti ESOP-a koriste u domaćoj i inozemnoj praksi?

„Dok su u inozemstvu česti opcijski planovi ili opcijski ugovori za stjecanje udjela, u praksi društava s ograničenom odgovornošću i startupa češće je da većinski član odmah odredi radnike koje želi nagraditi te im odmah prenese poslovne udjele u društvu. Naravno da se većinski član u tom slučaju želi zaštititi da mu manjinski članovi ne otežavaju donošenje odluka o društvu, kao i da prenesene udjele može relativno jednostavno ponovno otkupiti (primjerice u slučaju ako manjinski član prestane biti radnik društva), kontrolirati prijenose poslovnih udjela koje bi manjinski član želio napraviti, i slično. Takva zaštita prava većinskog člana, kao i brojne druge prava i uvjete suradnje većinskog i manjinskih članova postiže se unošenjem odgovarajućih odredaba u društveni ugovor, sklapanjem sporazuma članova društva ili sklapanjem jednostavnijih dvostranih ugovora između većinskih i manjinskih članova. Ako društvo u budućnosti očekuje investiciju, koja uključuje ulazak ulagača u vlasničku strukturu društva, tada je posebno važno regulirati odnose s manjinskim članovima društva. “  ističe Danijela.

Prošloga tjedna Danijela Simeunović je zajedno s kolegicama Ignacijom Puškar iz KPS-a i Anom Luburić iz Mazarsa za ZICER-ove korisnike održala odličnu radionicu na temu ESOP-a i uključivanja radnika u vlasničku strukturu.

Danijela, Ignacija i Ana, hvala!

Ostale novosti i projekti

Najavljen HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ZICER-u predstavljen je projekt koji obećava...