Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

22. 12. 2022.

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.  

Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s određenim pitanjima dijeleći znanje i kontakte stečene kroz godine iskustva, a startupovi koji rade s mentorima dugoročno su uspješniji.

Danijela Simeunović partner je i jedna od osnivačica odvjetničkog društva Kovačević, Prpić & Simeunović, a njezina osnovna područja prakse uključuju zračno i prometno pravo, financiranje, zaštitu podataka, pravo društava i trgovačko pravo, radno pravo, nekretnine, startupove i IT. Kaže da su, kako je Hrvatska malo tržište, ona i njezin tim veliki multitaskeri. 

Danijela je već tri godine i izvrsna mentorica našim Startup Factory timovima.

Poželjeli smo je bolje upoznati i iz prve ruke vidjeti kako razmišlja odvjetnica koja savjetuje startup svijet.

Startupovi i motivacija

Pitali smo Danijelu što je motivira na mentoriranje startupova.  

„Unutar našeg odvjetničkog društva volim pokretati nove stvari te promatrati novitete na tržištu. Osobno su mi zanimljivi novi fenomeni te pratim što mlađe generacije rade. Zanima me čime se bave i što ih zanima. Kod startupova me, s jedne strane, fascinira sposobnost mladih ljudi da nešto kvalitetno krenu razvijati, njihova samouvjerenost i vjera u ideju. S druge strane, fasciniraju me i malo stariji founderi koji su napustili svoje sigurne korporativne karijere kako bi se u svojim 30-im i 40-im godinama odvažili na zaokret.  

Zanimljiva mi je cijela ta scena. Kao pravnika me motivira to što tim firmama treba pristupiti na potpuno drugačiji način.“, priča nam Danijela.

Svakodnevna inspiracija u poslu

Doznali smo i kako izgleda Danijelin radni dan.

„Kod odvjetništva i trgovačkog poslovnog prava sviđa mi se to što nikad nije dosadno. Motivira me i vođenje ljudi. U našem nas timu ima petnaestak i važno mi je da tim napreduje. Konstantno učimo i radimo nešto novo, i uvijek moramo paralelno znati jako puno stvari. Ujutro istražuješ energetske propise, popodne se prebaciš na GDPR, nakon toga radiš akviziciju nekog društva, a za kraj dana daješ za savjet iz radnog prava“, govori nam s entuzijazmom.

Priprema startupa za investiciju

Kada smo počeli razgovarati o tome kako se startup može najbolje pripremiti na dobivanje investicije, Danijela je dala sljedeći savjet.

„Za startup je najvažnije da ima dobar proizvod koji može jednostavno i razumljivo prezentirati potencijalnom investitoru. Investitoru treba pristupiti samouvjereno i s vjerom u svoj projekt. Važno je da osnivač i investitor na neki način kliknu. Što se tiče pravnog dijela priče, bitno je da je sve uredno i da se ne zanemaruju zakoni. Trebaju postojati sve potrebne dozvole i razumni pisani ugovori te biti uređeni radni odnosi. Zaštita podataka također mora biti uređena. Znači, svaki pravni aspekt poslovanja treba biti posložen.“   

Od prvog sastanka sa zainteresiranim investitorom do realizacije investicije

Zanimalo nas je i koliko je vremena potrebno od početka traženja ulagača do realizacije investicije.

„Jako je teško to reći. Puno je startupova usmjereno na VC fondove i tu vrijede jedna pravila igre. Ostali imaju druge vrste ulagača. Ako se potencijalni investitor i startup međusobno poznaju i postoji povjerenje te ako investitor nema komplicirane procese, taj period može trajati jedan do dva mjeseca. A za nekakve kompleksnije postupke ozbiljnog due diligencea i većeg ulaganja, možemo govoriti o više mjeseci. Tako da taj proces može potrajati od mjesec do godine dana“, ispričala nam je Danijela.

Što je najvažnije kod due diligencea?

Due diligence je dubinska analiza ili dubinsko snimanje. A što uključuje pravni aspekt ovog procesa?

„Pravni due diligence je pregled vaše cjelokupne pravne i poslovne dokumentacije sa svrhom da investitor odluči želi li u vas investirati i koju cijenu smatra da je prikladno platiti za tu investiciju. U tu dokumentaciju ulazi sve: društveni ugovor sa svom pratećom dokumentacijom, radno pravna dokumentacija, svi ugovori koji su sklopljeni, podaci o eventualnim postupcima, sve potrebne dozvole i osiguranja te zaštita žigova i intelektualnog vlasništva.

Kako bi due diligence protekao ugodno i kraće trajao, najvažnije je da imate urednu, dobro sistematiziranu dokumentaciju koja je postavljena u neki virtualni sharepoint“, govori Danijela.

Balans karijere i privatnog života

Osim što je iznimno uspješna u svojoj karijeri, Danijela ima bogat privatni život. Poželjeli smo više saznati o njoj.

Jako sam društvena osoba. Imam široki krug prijatelja i to mi je bitno. Volim provoditi vrijeme s mužem i djecom. Moja djeca su sad u dobi od 7 godina i strašno su zabavna. Lijepo mi je družiti se s njima i osmišljavati gdje ćemo ih odvesti te što ćemo zajedno raditi. A skoro svaki vikend i putujemo. Nastojimo stalno ići i na male i na veće izlete te na putovanja. Stalno smo u pokretu! A najviše od svega, mogu reći da sam pravi culture junkie. Ponekad mi jedino bude žao što nemam malo više vremena.“

Mi smo zahvalni što je Danijela dio ZICER-ovog tima mentora i želimo nam još puno zajedničkih Startup Factory generacija.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...