Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

27. 03. 2024.

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni krajnjim korisnicima u stvarnom vremenu. Nositelji projekta su Syntio, IT tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu i Grid ONE, inženjering tvrtka fokusirana na aktivnosti u domeni energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije

Syntio i Grid ONE zajedno su razvili hardversko i softversko rješenje za upravljanje energetskim zajednicama koje potiču građane na aktivno sudjelovanje u energetskoj tranziciji, demokratizaciji i decentralizaciji energetskog sektora.

My Energy Community platforma je bazirana na podatkovnoj platformi u računalnom oblaku, što omogućuje široku dostupnost budućim korisnicima, jednostavnije umrežavanje s mjernim mjestima i jednostavno povećavanje performansi platforme s rastom broja korisnika.

Ključna inovativna značajka je rad platforme u stvarnom vremenu. To se postiglo razvojem vlastitog hardvera (Smart Meter WiFi Reader) za dohvaćanje mjernih podataka u stvarnom vremenu, razvojem korisničkog upravljačkog sučelja i razvojem modela dijeljenja energije. 

Na platformi su dostupni podaci o dijeljenju energije te raspoložive količine energije iz različitih izvora (tradicionalni opskrbljivači energije i integrirane solarne elektrane) s pripadajućim cijenama.

 Ovaj projekt omogućava korištenja zelene energije na mjestu proizvodnje uz smanjenje troškova i gubitaka za članove energetske zajednice i mrežne operatere. Čini sunčane elektrane investicijski atraktivnijima što će dugoročno rezultirati smanjenjem CO2 emisija, pozitivnim učinkom na klimu i višom razinom kvalitete zraka.

“My Energy Community platforma unosi bitne promjene u upravljanju energetskim zajednicama i potpuno je u skladu s 4D tranzicijom Europske unije. Dekarbonizacija je ključna kroz povećanje solarnih kapaciteta i smanjenje CO2 otiska. Deregulacija omogućuje i potiče sudjelovanje građana u dijeljenju električne energije putem novih tržišnih modela, poput Energetskih zajednica građana i Zajednica obnovljivih izvora energije. Digitalizacija omogućuje praćenje proizvodnje i  potrošnje u stvarnom vremenu i detaljnu analizu za optimizaciju rada platformi i energetskih sustava. Decentralizacija mijenja postojeći model centraliziranog sustava na način da omogućava građanima sudjelovanje u dijeljenju i prodaji električne energije.” izjavio je Davor Sokolović, Head of Business Development, Syntio.  

“Naša platforma za dijeljenje električne energije unutar energetskih zajednica predstavlja fleksibilno end2end softversko rješenje prilagođeno svim budućim potrebama građana i zahtjevima regulatornog okvira. S pristupačnim rješenjem, omogućujemo krajnjim korisnicima pristup real-time podacima iz njihovih naprednih brojila. Tijekom provedbe pilot projekta s HEP ODS-om pružamo podršku svim zainteresiranim korisnicima koji mogu dobiti besplatnu instalaciju uređaja za prikupljanje mjernih podataka te uvid u svoju potrošnju i/ili proizvodnju električne energije u stvarnom vremenu.” izjavio je Goran Jurišić,  direktor, Grid ONE.

Projekt je podržan je sredstvima Norveškog financijskog mehanizma 2014 – 2021, u okviru Programa Business Development and Innovation Croatia. Projekt je razvijen u svrhu ispunjenja Europskog zelenog dogovora što je inicijativa Europske unije za postizanje ugljično neutralnog kontinenta do 2050. godine.

Ukupni trošak projekta iznosi 762.496,00 € 

Trajanje projekta: 01.10.2022. – 31.3.2024. 

Syntio je tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu i svoju ulogu pronalazi u povezivanju podatkovnog inženjeringa, cloud tehnologija i inovativnosti. To čini dijeljenjem znanja i isporukom rješenja koje tvrtkama omogućuju bolje razumijevanje njihovih podataka, unaprjeđenje poslovanja i digitalnu transformaciju. Syntio je osnovan 2017. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. 

Grid ONE  je inženjering tvrtka fokusirana na elektroenergetske sustave i aktivnosti u domeni energetske tranzicije i obnovljivih izvora energije. To je razvojno istraživački centar proizvoda i usluga za potrebe napredne elektroenergetske mreže. Iako je tvrtka mlad startup, Grid ONE vrlo brzo pronalazi svoje mjesto na tržištu. Svojim znanjem i iskustvom doprinosi razvoju i povezivanju istraživačkih, inženjerskih i lokalnih zajednica.  

Snimku cijele konferencije možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=2yUghL0RPVY.

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...