Zagreb Forum 2017: Tražimo najinovativnije hrvatsko smart city rješenje, pogledajte kako i gdje se možete prijaviti

14. 10. 2017.

Razvojna agencija Zagreb, organizator Zagreb Forum konferencije i Hanza Media dodjeljuju PRVU SMART CITY NAGRADU.

Od danas se svatko tko je razvio inovativno smart city rješenje u Hrvatskoj može prijaviti na stranicama zagrebforum.eu  jutarnji.hr/smartcity te ući u izbor za nagradu najinovativnijeg hrvatskog smart city rješenja. Odabir najboljeg radit će žiri Zagreb Foruma i Hanza Medije, a njega čini 11 lidera hrvatske digitalne industrije među kojima su stručnjaci iz Vlade, Svjetske banke te hrvatskih fakulteta i drugih IT tvrtki.

Zadatak za tvrtke je jednostavan. Treba prijaviti tehnološko rješenje koje će olakšati život građanima, pomoći biznisu ili ojačati sigurnost i ekonomiju grada. Program sadrži osam tematskih područja razvoja inovativnog rješenja – upravljanje, ekonomija, društvo, mobilnost, održivost, podaci i tehnologija, sigurni gradovi i kružno gospodarstvo. U konkurenciju ulaze isključivo one tvrtke koje su rješenje razvile u Hrvatskoj. Znači, pravo prijave nemaju tvrtke koje su preuzele ili doradile inozemna rješenja, a jedini uvjet jest da rješenje mora biti dovršeno do razine prototipa ili više.

Kandidat se može prijaviti s maksimalno pet rješenja, a uz prijavu mora obavezno priložiti ispunjeni obrazac “ZF2017 Prijavi svoje SMART CITY RJEŠENJE” te presliku izvatka iz sudskog registra. U obrascu je potrebno zaokružiti ciljano tematsko područje, ukratko opisati projektno rješenje te njegovu razinu implementacije, kao i očekivane rezultate. Prijave traju do 10. studenog ove godine, a pobjednik će biti svečano objavljen 20. studenog na Zagreb Forumu 2017.

Dugoročni razvoj

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade i član izvršnog poslovodstva Ericsson Nikola Tesla, jedan je od članova žirija i on ističe kako će Smart City rješenja osigurati dugoročni održivi razvoj gradova.

– Smart City rješenja će omogućiti gradovima kompetitivnost za privlačenje investicija i stručnjaka osiguravajući efikasnu infrastrukturu i minimizirajući birokraciju te poboljšati sposobnost gradova da se nose sa sigurnosnim i izazovima rasta populacije u njima. Osim smanjenja troškova života za građane, Smart City rješenja će osigurati dugoročni održivi razvoj gradova, kontinuirano poboljšavajući način i zadovoljstvo životom u njima pružajući pritom jednake prilike za sve građane Hrvatske – rekao je Barać.

Kako bi se osigurao taj razvoj potrebno je osigurati snažan odnos između države i građana. Stephanie E. Trpkov, konzultantica za stratešku konkurentnost u Svjetskoj banci i članica žirija, poručuje kako rješenja za pametne gradove koriste upravo digitalne tehnologije kako bi osigurale taj odnos.

S njom se slaže još jedna članica žirija. Ana Veir, konzultantica u IBM-u, rekla je da su gradovi mjesto rasta i suradnje između građana i gradskih vlasti.

Mjerenje naprednosti

Titula pametnoga grada je prestiž za koji se posljednjih nekoliko godina bore najveći svjetski gradovi. Prema odabiru poznate španjolske poslovne škole IESE titulu najpametnijega grada u 2017. odnio je New York, dok su drugo i treće mjesto pripali Londonu, odnosno Parizu. Među najboljim Smart City gradovima još su se našli Boston, San Francisco, Washington, Seoul, Tokio te Berlin. Naprednost pojedinog grada mjeri se u njegovom odnosu prema okolišu, otpadu, energiji, prometu i zdravlju ljudi.

– Tehnologiju je nužno iskoristiti za kvalitetna rješenja koja će biti korisna građanima u cilju olakšanja i unapređenja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Upravo su Smart City rješenja ona koja se dotiču svakog građanina, a nagradom Zagreb Foruma i Hanza Medie posebno ističemo inovativne Smart City proizvode naših hrvatskih tvrtki i startupova, kaže Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb.

U IESE-ino istraživanje bio je uključen i Zagreb, koji je zauzeo 84. mjesto od 180 metropola. Ipak, posljednje aktivnosti u tehnološkom sektoru pokazuju kako bi se Zagreb uskoro mogao značajnije probiti na smart city karti svijeta. Primjerice, nedavno je počeo novi predakceleracijski program Startup Factory Zagreba pokrenut od strane Razvojne agencije Zagreb, gdje je izabrano 16 timova koji razvijaju rješenja za pametni grad. Među njima je tim koji radi na rješavanju prometnih problema ugradnjom uređaja koji će u realnom vremenu regulirati rad semafora, kao i tim koji razvija aplikaciju koja će zaustaviti gubitak energije uključenih kućanskih aparata.

Posljednje aktivnosti

Najvažniji segment Smart City rješenja jest upravo povezanost između tehnologije i građana. Ivana Podnar Žarko, izvanredna profesorica na FER-a i članica žirija, naglašava društveni potencijal smart city rješenja koja aktivnim sudjelovanjem građana mogu poboljšati kvalitetu životnih uvjeta u velikim gradovima.

– Kao što su pametni telefoni i pokretna mreža četvrte generacije (4G) postali dio naše svakodnevice, tako i umreženi uređaji i gradska infrastruktura postaju dio interneta gdje građani koriste praktične, najčešće mobilne, aplikacije za svakodnevne situacije jer im se nude pravodobne i relevantne informacije primjerene današnjem brzom životnom stilu – rekla je Podnar Žarko. Još jedan pokretač razvoja hrvatske tehnološke i startup scene je i konferencija Zagreb Forum, koja će se ove godine će se održati peti put.

Konferenciju organizira Razvojna agencija Zagreb zajedno s Gradom Zagrebom, GoForeSight Institutom i Hrvatskim institutom za studij budućnosti.  Ove godine glavna novina jest odabir i dodjela PRVE SMART CITY NAGRADE Zagreb Foruma i Hanza Medije, odnosno odabir najboljeg rješenja koje će promijeniti život hrvatskih građana na bolje.

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...