Uz SightRun aplikaciju trčite i upoznajte gradove

09. 08. 2017.

Oni su vjerojatno najbrži i fizički najaktivniji tim TPZ-a. Donosimo priču o četvero trkača koji su svoj hobi pretvorili u inovativnu poduzetničku ideju i kreirali SightRun mobilnu aplikaciju koja spaja trčanje i turističko razgledavanje.

Tamara Markotić, Hrvoje Horvat, Ivan Videk i Sandra Bortek prvotno su se udružili kako bi turistima ponudili trkačke razglede grada Zagreba. Kao Run Zagreb tim pobijedili su na prvom Startup Factory Zagreb natječaju. Ideju trkačkih razgleda proširili su na mobilnu aplikaciju pod nazivom SightRun. 

Prije manje od godinu dana imali su samo ideju, a danas je njihova SightRun aplikacija dostupna na Google Playu i prvi trkači već su trčali gradom Zagrebom.

Što je zapravo SightRun, pitali smo Ivana Videka: “SightRun mobilna aplikacija pomaže trkaču koji dolaskom u novi grad ne zna gdje bi mogao trčati, a istovremeno nema vremena za turistički obilazak grada. SightRun aplikacija navigira trkača od startne točke i usmjerava ga kamo da trči i pritom mu daje zanimljive informacije o atrakcijama pored kojih prolazi. Na ovaj način trkač spaja ugodno s korisnim.”

Prednost u razvoju aplikacije vide u tome što su i sami imali isti problem kada bi željeli trčati u novoj destinaciji, a nisu imali vremena za planiranje rute.

“Kako bi razumjeli proizvod, morate se poistovjetiti sa svojim korisnikom. Sa SightRun aplikacijom željeli smo korisniku dati potpunu slobodu trčanja u novom gradu, ali da pritom i upoznaje isti. Tijekom trčanja, putem GPS-a aktiviraju se audio zapisi koji trkaču daju upute kamo da trči. Upravo zato trkač treba samo staviti slušalice u uši i stisnuti play i nema potrebe da gleda u kartu dok trči.”, rekao nam je Hrvoje Horvat.

Kažu da trčanje s vremenom postane poput ovisnosti pa ih ne čudi što su se i njihovi programeri osim za računalom, aktivno uključili u testiranje aplikacije.

Svi četvero su Zagrepčani pa su prve ture u aplikaciji upravo pripremljene za grad Zagreb na hrvatskom i engleskom jeziku. SightRun aplikaciju vide kao novi turistički proizvod što nam je Tamara Markotić dodatno i pojasnila: “Trkači uvijek trče pa čak i kad putuju. Jednom kada otkrijete kako je jednostavno trčati uz aplikaciju i kako uz sebe imate svojevrsnog virtualnog partnera za trčanje, već pri idućem putovanju provjerit ćete nalazili se vaša iduća destinacija u aplikaciji. Uz promociju novih ruta zapravo radimo na promociji novih destinacija koje itekako vrijedi otkriti trčeći. Dodali smo ture i na hrvatskom jeziku jer smo uvidjeli da su i lokalni trkači iznenađeni koliko je zapravo i njihov grad zanimljiv i bogat poviješću. Želja nam je da lokalci dok putuju Hrvatskom potrče uz SightRun aplikaciju upoznaju i ostale hrvatske gradove.”

Posljednjih mjeseci intenzivno su radili na razvoju, dogovarali suradnje i prezentirali aplikaciju. Iako je aplikacija trenutno dostupna samo za Android, otkrivaju da već rade na iOS verziji, ali i na rutama za nove gradove. SightRun odlično nadopunjava turističku ponudu destinacije, a kako su trkači i odlični potrošači vjerujemo da će gradovi, županije, ali i hotelijeri vidjeti priliku da se kroz aplikaciju prezentiraju ovoj zanimljivoj niši. “Od trkača koji su bili gosti na našim trkačkih razgleda saznali smo mnogo i zato znamo kako se pripremaju za putovanje, istražuju gdje će trčati, boraviti, jesti. Zato im osim kroz aplikaciju uz društvene mreže i web stranicu SightRun.com želimo pružiti te dodatne informacije.” – dodala je Sandra Bortek.

Po završetku Startup Factory Zagreb programa SightRun ekipa je svoja inovativna rješenja nastavila razvijati u okviru TPZ-a, a ured na lokaciji Žitnjak u svibnju su zamijenili uredom na Velesajmu. O iskustvu rada u TPZ-u rekli su: “Bez TPZ pitanje je bismo li ikada krenuli u realizaciju naše ideje. Uživamo u našem novom uredu i lijepo je biti okružen timovima od kojih uvijek možes tražiti savjet ili podijeliti s njima neko iskustvo. Da ne zaboravim odličan TPZ tim koji nam je velika potpora u svakom pogledu. Ma, samo mnogo dobrih vibracija!”

Uvjereni smo da će trkačka zajednica prepoznati ovaj projekt. Pozivamo sve da skinu SightRun aplikaciju i isprobaju neku od ponuđenih ruta i tako podupru ovaj zanimljivi trkački projekt. SightRun timu želimo puno uspjeha i još mnogo otrčanih kilometara.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...