Upoznajte novu generaciju ZICER-ovih startup akceleratora i njihova tehnološka rješenja iz područja medicine, robotike, sigurnosti i ekologije

12. 06. 2024.

Vodeći hrvatski startup hub ZICER danas je predstavio timove devetog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory, drugu generaciju Global Growth programa i timove sasvim novog Tech Transfer akceleratora. Za razvoj najboljih startupova koji sudjeluju u ovim programima Grad Zagreb je osigurao 200.000 eura. Riječ je o bespovratnim no equity sredstvima (ZICER ne ulazi u vlasničku strukturu startupa kojeg podržava) koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Mladi timovi, koji posao tek postavljaju na noge, kroz Startup Factory će ostvariti 50.000 eura podrške, a jednak je iznos osiguran i za pobjednike Tech Transfer programa. Kroz Global Growth dodijelit će se ukupno 100.000 eura. Svi timovi izabrani u ZICER-ove akceleracijske programe na razvoju poslovanja će raditi s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz predavanja i radionice domaćih i stranih stručnjaka.

Prijave za ulazak u programe Startup Factory i Tech Transfer trajale su od 11. travnja do 7. svibnja 2024. godine nakon čega je uslijedio selekcijski proces koji je uključivao evaluaciju prijavnog obrasca od strane Povjerenstva za evaluaciju prijava i intervjue s Povjerenstvom za intervju. U Startup Factory odabrano je 12 timova, a u Tech Transfer 5 timova. Prijave za Global Growth program još uvijek traju te će se u njega primiti ukupno 5 startupova. Za sada su selekcijski proces prošla 3 startupa, a natječaj je produžen do 2. rujna 2024. godine do 12:00 sati. Prijave se Global Growth program se zaprimaju putem web stranice zicer.hr.

Startup Factory tehnološki orijentiranim timovima i mladim startupovima omogućuje ubrzan razvoj te pomoć u validaciji, izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. Svi izabrani sudionici dobit će vrijedna znanja kroz intenzivan raspored bootcampova sastavljenih od radionica, predavanja i mentoriranja. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect. Tada će stručni žiri od svih sudionika odabrati tri najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 25.000 eura, 2. mjesto 15.000 eura i 3. mjesto 10.000 eura). Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u iznosu od 3.600 eura (po timu/startupu) tj. ukupno 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godine dana. Nakon završetka Startup Factory programa, sudionici će imati uvježban pitch, napisan pitch deck, razvijen poslovni plan i unaprijeđen prototip/MVP.

ZICER-ov najnoviji Tech Transfer akceleracijski program namijenjen je razvojnim timovima i startupovima koji razvijaju visokotehnološko rješenje čiji su projekti potekli iz znanstvenog/sveučilišnog istraživanja. U ovaj je program primljeno 5 timova. Program završava 22. listopada 2024. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect kada će stručni žiri odabrati 2 najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 50.000 eura (1. mjesto 30.000 eura i 2. mjesto 20.000 eura) te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 7.200 eura za korištenje usluga ZICER-a u periodu od godine dana.

Do kraja Tech Transfer programa sudionici će razviti poduzetnički način razmišljanja, naučit će komunicirati utjecaj svojeg istraživanja, napraviti prve korake kako bi ga pretvorili u profitabilni poduzetnički pothvat i započeti proces izlaska na tržište.

Global Growth akcelerator, čija je ovo druga generacija, priprema startupove za izlazak na odabrano strano tržište. U program će biti primljeno ukupno 5 startupova koji imaju jasnu namjeru izlaska na međunarodno tržište. Za sada su selekcijski proces za ovaj Program prošla 3 startupa, a natječaj je produžen i traje do 2. rujna 2024. do 12:00 sati. ZICER poziva sve startupove s globalnim potencijalom na prijavu koja je moguća putem web stranice zicer.hr.

Kriteriji za ulazak u ovaj program su da startupovi koji se prijavljuju u trenutku prijave nisu stariji od 5 godina od datuma osnivanja za softverska rješenja ili 7 godina za hardverska rješenja te da u prethodnoj godini imaju ostvarene prihode od prodaje od minimalno 50.000 eura.

Odabrani startupovi početkom programa ravnomjerno će podijeliti 100.000 eura (svaki startup po 20.000 eura), a dobiti će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku. Program s provedbom starta krajem rujna.

Do kraja Global Growth programa odabrani startupovi će kreirati strategiju ekspanzije i međunarodne prodaje te poduzeti korake proboja na novo ciljano tržište. To znači da će odraditi sastanke s ključnim ljudima na svojem ciljanom međunarodnom tržištu, dobiti savjete mentora, imati razvijeni sales deck, pitchati pred investitorima i priključiti se ZICER hubu.

„Danas smo u ZICER-u imali priliku upoznati novu generaciju timova i startupova koji svojim inovativnim tehnološkim rješenjima imaju potencijal unaprijediti živote svojih budućih korisnika, a istovremeno postići ekonomsku održivost svojih projekata. Iz proračuna Grada Zagreba za njihov smo razvoj osigurali 200.000 eura bespovratnih sredstava koje će Startup Factory timovi usmjeriti u realizaciju svojih ideja, Tech Transfer sudionici u komercijalizaciju znanstvenih dostignuća na opću korist, a Global Growth startupovi za pozicioniranje njihovih proizvoda na globalnom tržištu. Cilj nam je svakako neka od predstavljenih rješenja implementirati i time naš grad učiniti još boljim, ažurnijim i tehnološki naprednijim mjestom za život“, ističe Ana Pavičić-Kaselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

„Naše aktivnosti usmjerene razvoju startupova kontinuirano obogaćujemo novim mogućnostima i programima. Prošle smo godine uz naš etablirani i nagrađivani Startup Factory, kroz koji smo za tržišne izazove pripremili ukupno 114 timova, pokrenuli Global Growth program. Temeljem dobrih lanjskih rezultata i ove godine nastavljamo s ovim programom, a sada idemo još korak dalje. Pokrećemo novi Tech Transfer program koji će znanstvenicima pomoći pri komercijalizaciji njihovih visokotehnoloških rješenja poteklih iz znanstvenog i sveučilišnog istraživanja. U sva tri programa akceleracije izabrani su izvrsni kandidati te se veselimo radu s njima. Ovim putem već sada pozivam sve startup entuzijaste da u kalendare zabilježe 22. listopada kada ćemo održati Zagreb Connect i veliko finale danas započetih programa.“ – naglašava Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory, Tech Transfer i Global Growth. 

Upoznajte timove devete generacije Startup Factory programa

ANGLER

ANGLER je industrijski 3D printer namijenjen medicinskim primjenama koji nudi rješenja za izazove s kojima se suočavaju postojeći uređaji na tržištu. Razvijen od strane PROTOTYPE 3D, ovaj printer ističe se povoljnom cijenom, visokom brzinom ispisa, kvalitetom ispisa i kompaktnom veličinom. Naša vizija je opremiti svaku medicinsku ustanovu diljem svijeta najnovijom tehnologijom aditivne proizvodnje.

DELTAsort

Uz pomoć umjetne inteligencije i naprednih vizijskih sustava, industrijski roboti DELTAsort optimiziraju sortiranje pri recikliranju, pakiranju i inspekciji. Mogu identificirati i sortirati objekte s iznimnom preciznošću, olakšavajući tvornicama automatizaciju i otvarajući nove mogućnosti za stvaranje vrijednosti pri rukovanju materijalom.

Diesel engine predictive maintenance

Projekt “Predvidivo održavanje dizel motora” cilja na srednje i velike brodove kako bi omogućio vlasnicima brodova nesmetano izvršavanje poslovnih operacija. Cilj projekta je povećati pouzdanost brodskih motora uz niže troškove održavanja pomoću takozvanog “predvidivog održavanja”. To se postiže pomoću senzora koji se postave na motor i prate razne parametre motora u radu, a nadzorni algoritam skuplja i obrađuje podatke sa senzora kako bi utvrdio stupanj istrošenosti raznih dijelova motora.

DocBooker

DocBooker omogućuje brzo i jednostavno naručivanje na medicinske preglede i pretrage online, na jednom mjestu s dostupnošću termina u stvarnom vremenu. Liječnicima i klinikama nudi alat za učinkovito upravljanje terminima i rasporedom, smanjujući administrativno opterećenje, broj telefonskih poziva i nedolazaka na termin slanjem podsjetnika.

Kondicioniranje zraka u stakleničkoj industriji

Regulacija mikroklimatskih parametara poput temperature, vlage i svjetlosti presudna je u stakleničkom uzgoju. Cilj ovoga tima je razviti sustav odvlaživanja zraka koji bi ujedno bio investicijski te eksploatacijski isplativ. Ideja se zasniva na učinkovitom principu sušenja zraka korištenjem tekućeg desikanta i vakuumske tehnologije.

Michi Community

Michi Community je startup koji razvija aplikaciju za mentalno zdravlje tinejdžera. Uporabom aplikacije, mladi mogu razvijati zdrave navike i izaći iz svoje zone komfora uz podršku zajednice. Uvijek se kaže kako na mladima svijet ostaje, no da bi oni stvarno mogli preuzeti taj svijet, potrebno je da se prvo razviju u zdrave, zadovoljne i kompetentne ljude te im to ovaj startup želi i omogućiti.

SAVEN

SAVEN je inovativno napredni sustav za pohranu energije koji koristi tehnologiju pješčane baterije, omogućujući skladištenje toplinske energije zagrijavanjem pijeska do 600°C. Cilj je optimizirati energetske potrebe kućanstava, industrijskih postrojenja i hotela pružajući CO2 neutralno rješenje koje povećava iskoristivost obnovljivih izvora energije i smanjuje ovisnost o vanjskim dobavljačima električne energije i plina.

SoneX

Sonex je aplikacija koja sadrži sustav za kreaciju evenata, ticketing sustav, sustav rezervacija, interaktivni table management te društvenu mrežu. Cilj projekta je približiti uslužne djelatnosti njihovim korisnicima i omogućiti interakciju među korisnicima kroz zajedničke interese. Aplikacija omogućuje jednostavno upravljanje događajima i rezervacijama te povezuje korisnike na temelju njihovih preferencija.

Source Robotics

Source Robotics stvara pristupačne i kompaktne robote te dijelove za robote, rješavajući probleme u STEM obrazovanju, razvoju novih robota i maloj automatizaciji. Njihov open-source pristup omogućava korisnicima suradnju, dijeljenje znanja i smanjenje troškova izrade robota. Kroz svoj asortiman proizvoda, Source Robotics povezuje edukacijsku, istraživačku i industrijsku robotiku, omogućavajući svakome pristup naprednoj robotici.

SplxAI

Startup SplxAI bavi se kibernetičkom sigurnošću umjetne inteligencije. Njihov softver napada (ali na dobar način) i brani generativne AI aplikacije, jačajući njihovu razinu sigurnosti. Osnovan od strane Ante Gojsalića i Kristiana Kambera, tim Splx-a čine talenti za umjetnu inteligenciju, računalni olimpijci i iskusni savjetnici za kibernetičku sigurnost koji zajedničkim snagama revolucionaliziraju sigurnost umjetne inteligencije.

UkuleLED

UkuleLED je edukativna platforma koja olakšava proces učenja sviranja čineći ga intuitivnim i zabavnim. Razvijeni su 3D printani instrument (ukulele) s integriranom elektronikom i bluetooth mobilna aplikacija koja šalje pjesme za učenje instrumentu. Na instrumentu se nalaze LED diode koje svjetleći pokazuju note i navigiraju korisnika kako bi lakše i brže naučio svirati.

Zolta

Zolta je digitalna platforma za pretraživanje svih vrsta usluga, koja uz pomoć umjetne inteligencije povezuje deskriptivne upite korisnika sa željenim uslugama. Za razliku od postojećih sustava za naručivanje, Zolta stavlja naglasak na svaku pojedinu uslugu, pružajući korisnicima učinkovitiji način naručivanja. Pružatelji usluga putem vlastite Zolta aplikacije digitaliziraju poslovne procese, povećavaju vidljivost na tržištu te dobivaju detaljan uvid u performanse poslovanja, od objekta i zaposlenika do pojedinačnih usluga.

Upoznajte sudionike prve generacije Tech Transfer programa

Calirad

Caliradov proizvod RallyCam je sustav zasnovan na kamerama koji prepoznaje gledatelje auto reli utrka koji su pod velikim rizikom od udara natjecateljskih vozila. Kritične slike iz natjecateljskih vozila se šalju na mrežnu aplikaciju, gdje sigurnosni službenik može procijeniti razinu prijetnje te intervenirati. Primjenom naprednih algoritama robotske percepcije na višestruko povezanom, vlastito razvijenom hardveru, Calirad štiti fanove motor-sportova.

Crobotic Solutions

Crobotic Solutions razvija intuitivna sučelja za interakciju s robotima uz pomoć umjetne inteligencije. Tim Crobotic Solutionsa čine dr.sc. Ana Milas, Marko Križmančić, mag. ing. i Filip Zorić, mag. ing., članovi laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) na FER-u, te dizajnerica Sara Zelić, univ.bacc.art. Kroz ZICER-ov Tech Transfer program, tim planira nastaviti razvoj prototipa i steći potrebna znanja za uspješnu komercijalizaciju proizvoda proizašlog iz originalnog znanstvenog istraživanja koji ima potencijal značajno unaprijediti područje robotike.

NADES Design

NADES Design tim nudi potpuno održiv i inovativan pristup proizvodnje biljnih ekstrakata u NADES otapalima. Pripremaju se od prirodnih komponenti, uglavnom biljnih metabolita, koji osiguravaju prirodno okruženje za razne biomolekule. Zbog tih specifičnih svojstava, ta otapala mogu zadržati najvrjednije biljne metabolite kako bi se dobili ekstrakti s jedinstvenim fitokemijskim svojstvima. Biljni ekstrakti na bazi NADES-a općenito se odlikuju sljedećim značajkama: visok sadržaj aktivnih sastojaka, produljeni rok trajanja, povećana biološka aktivnost, povećana propusnost, bioraspoloživost i terapijsko djelovanje, prihvatljiva senzorna svojstva te isplativost.

SKAI LABS

Kompleksnost nadzorne ploče iz SKAI LABS-a pruža zrakoplovnim profesionalcima uvid u stvarnom vremenu te sveobuhvatne analize za upravljanje kompleksnošću zračnog prometa. Koristeći naprednu AI obradu podataka i intuitivne vizualizacije, alat nudi holistički pregled zračnog prometa, pomažući učinkovito i efikasno donošenje odluka. Alat poboljšava operativnu učinkovitost i sigurnost ističući kritične obrasce i trendove u dinamičnim scenarijima zračnog prometa.

TINFE

Tehničko rješenje TINFE razvilo se iz problema s kojim se tim susreo u svakodnevnom radu u laboratoriju, a koji je čest i u kliničkim laboratorijima. Zbog ograničenja fluorescentne spektroskopije, jedne od najrasprostranjenijih metoda koja već dugo nije bila značajno unaprijeđena, dobivanje ispravnih rezultata često zahtijeva puno manualnog rada i vremena laboratorijskog osoblja. Korištenjem inovativnih metoda mjerenja i obrade podataka, TINFE smanjuje vrijeme obrade uzoraka, što rezultira bržim i preciznijim dijagnostičkim pretragama. Ovaj iskorak označava novu eru u laboratorijskoj dijagnostici i značajno doprinosi poboljšanju zdravstvene skrbi.

Upoznajte startupove druge generacije Global Growth programa

AIR-RMLD

AIR-RMLD je drone solution kompanija koja razvija i pruža sve usluge vezne uz dronove. Uska specijalnost im je inspekcija plinovoda upotrebom dronova uz kontrolu propuštanja. Također, trenutno obavljaju i razvijaju nekoliko industrijskih pregleda pomoću dronova uz korištenje AI i ML algoritama.

Art Division

Art Division omogućuje industriji namještaja da svojim klijentima pruži mogućnost konfiguriranja i virtualnog “isprobavanja” proizvoda prije kupnje. Ova tehnologija omogućuje kupcima da jednostavno vizualiziraju namještaj u svom prostoru i prilagode ga prema svojim željama putem weba, eliminirajući potrebu za dodatnim aplikacijama. Rješenje smanjuje neizvjesnost i rizik pri kupnji, povećavajući zadovoljstvo i povjerenje kupaca.

Operon Design

PlayTracker je web aplikacija za praćenje podataka s raznih gaming platformi kao što su PlayStation, XBOX i Steam. Na gaming profilu korisnici imaju ugrađeno društveno iskustvo pa mogu pratiti aktivnost svih svojih prijatelja neovisno o platformi na kojoj igraju i imati vlastite gaming uspomene – sve na jednom mjestu. Kroz naprednu analitiku koja uzima u obzir korisnikovu aktivnost preko svih platformi na kojima igraju, profesionalci iz gaming industrije mogu dobiti brzu informaciju koje igre su najpopularnije u njihovoj ciljanoj publici, ali i na kojima provode najviše vremena.

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...