Upoznajte Grid ONE, tvrtku koja razvija digitalna rješenja za energetiku

20. 02. 2024.

Tim visokomotiviranih eksperata startupa Grid One fokusiran je na razvoj digitalnih rješenja za energetiku, a vodi ih moto „više, veće, bolje“. Upoznajte ih!

„Jedan od naših temeljnih projekata je razvoj platforme za energetske zajednice koja će omogućiti razmjenu energije između građana, što je zapravo i jedno od temeljnih 4D načela energetske tranzicije. Radimo na inženjerskim projektima razvoja i projektiranja energetskih objekata, poput sunčanih elektrana, transformatorskih stanica i energetskih razvoda.“, pojašnjava nam Goran Jurišić, osnivač startupa Grid One uz dodatno objašnjenje kako se spomenuta 4D načela odnose na demokratizaciju, digitalizaciju, decentralizaciju i dekarbonaciju energetskog sustava.

Kada sve stane, vizionari prepoznaju priliku!

„Firmu sam osnovao 2020. godine, baš u samom jeku korone, dok sam radio na Energetskom Institutu Hrvoje Požar. Već dugo sam imao želju iskusiti se u poduzetništvu. Ukazala mi se prilika da kao konzultant vodim jedan R&D projekt što mi je osiguralo inicijalno financiranje. U to je vrijeme objavljen novi Zakon o tržištu električne energije koji je transformirao energetiku i omogućio nove oblike sudjelovanja na tržištu, a jedno od njih su bile i energetske zajednice. Krajem 2021. godine timu su se priključili prvi studenti, a 2022. na puno smo radno vrijeme zaposlili prvog kolegu. Danas smo na brojci od 10 djelatnika s ambicijom daljnjeg rasta.“, s ponosom ističe Goran.

Super je kada se na poslu osjećaš baš kao doma!

Cilj svakog inkubatora je stvoriti stabilno i poticajno okruženje za razvoj i rast. Grid One se u ZICER uselio sredinom 2021. Ima li inkubator ikakve veze s kontinuiranim rastom ovoga startupa?


„U početku mi je bilo bitno imati povoljan radni prostor i ZICER se pokazao kao vrhunska prilika. Izvorno smo krenuli iz jednog modula koji sam ponosno uređivao sa suprugom. Danas se rado sjetim tih prvih dana u ZICER-u. Tijekom vremena smo rasli, a naš rast je pratilo i širenja radnog prostora. Sada, kada naš tim zaposlenike broji dvoznamenkastim brojem, koristimo četiri spojena modula i, moram reči, osjećamo se tu kao doma. Koncept ZICER-a, djelatnici i pozitivna atmosfera koja zrači prostorom je razlog što smo još uvijek tu. S ponosom pozovemo partnere i klijente u ZICER da predstavimo firmu i ono što Zagreb i ZICER nude. Uvijek su to pozitivne reakcije i često se kupci odluče nakon sastanka još jednom prošetati prostorom ne bi li otkrili još koji „hidden gem“. Iako nam krajem godine ističe Program inkubacije, planiramo ostati u prostoru jer ćemo teško naći ovakvu lokaciju i ekipu.“, priča nam Goran.

Kada na zdravim temeljima gradite poduzetničku priču, uspjeh dolazi kao prirodna pojava.

„Mi smo se na tržištu energetike etablirali kao inženjerski ured koji pruža podršku za razvoj energetskih projekata i svakako nam je cilj rasti i razvijati se u tom pogledu. Više, veće, bolje. U pogledu razvoja digitalnih rješenja planiramo do sredine godine završiti razvoj platforme za energetske zajednice i imati uspostavljenu prvu operativnu zajednicu u Hrvatskoj. S projektnim partnerima smo pripremili pitch-deck za širenje platforme na razini EU i do kraja godine nam je cilj naći investitora koji će nas pratiti na tom putu. Organizacijski nam je cilj nastaviti rasti i zadržati ovako dobar tim i dobru radnu klimu.“, za kraj ističe Goran čija ekipa ovoga proljeća u ZICER-u planira organizirati jedan zanimljiv međunarodni susret. Pratite ZICER i Grid ONE jer uskoro donosimo više!

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...