U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

14. 06. 2022.

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za što su im prije svega potrebne jasne, konkretne i precizne informacije, na inicijativu Europske banke za obnovu i razvoj (ERBD) kreirali smo poduzetničke vodiče na ukrajinskom jeziku.

ZICER – Zagrebački inovacijski centar, kao poduzetnička potporna institucija Grada Zagreba, svakodnevno radi na pružanju podrške poduzetnicima prilikom pokretanja poslovanja i rješavanju izazova s kojima se susreću na putu prema održivosti poslovanja. Podršku pruža u vidu poduzetničkih edukacija i poduzetničkih savjetovanja. Također, redovito objavljuje i ažurira poduzetničke vodiče koji kroz jednostavno pojašnjene korake pomažu korisnicima u ostvarenju svojih ciljeva i realizaciji poslovanja.

U želji pružanja konkretne podrške ukrajinskim izbjeglicama kreirani su poduzetnički vodiči na ukrajinskom jeziku i ćiriličnom pismu koji su sada javnosti besplatno dostupni na web stranici plaviured.hr.

Primjena objavljenih poduzetničkih vodiča predstavljena je u ZICER-u. Na događaju je, uz goste iz Ukrajine, sudjelovala Nera Pavić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

O važnosti ove inicijative govorila je Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj. Iz konkretnog primjera poduzetnice Iryne Mamchur saznali smo njena iskustva vezana uz pokretanje poslovanja u Hrvatskoj te o podršci koja joj je pružena kroz ZICER Plavi ured. O podršci ZICER- govorio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

„U ZICER-u, naša je misija pružanje podrške poduzetnicima u njihovim počecima i na putu prema održivosti poslovanja. Na tome radimo svaki dan. Drago mi je što sada svojim znanjima i raspoloživim mogućnostima možemo dati doprinos, kroz pripremu i dostupnost poduzetničkih vodiča, i ukrajinskim izbjeglicama koji žele pokrenuti posao u Hrvatskoj i na taj način, u ovim teškim i izazovnim okolnostima, graditi vlastitu egzistenciju i ostvarivati svoje ciljeve. Izraženi interes za pokretanjem samostalnog posla među ukrajinskim izbjeglicama je velik, i premašuje inicijalna očekivanja. Ovdje vlada i percepcija kako je lakše, prvenstveno zbog jezičnih barijera, pokrenuti vlastiti posao nego naći posao kod poslodavca. Zbog jednostavnosti otvaranja i vođenja poslovanja najveći je interes za otvaranjem obrta. Zato smo sada poseban naglasak stavili na izradu vodiča za taj pravni oblik. I dalje osluškujemo i pratimo potrebe naših korisnika te ćemo u skladu s iskazom interesa i dalje raditi na dostupnosti potrebnih sadržaja. Svima želim sreću i uspjeh prilikom pokretanja posla. Naša su vam vrata otvorena za podršku.“ – u uvodu je rekao Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

“Prije svega, moram istaknuti kako je razina solidarnosti koju je hrvatski narod pokazao prema Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj zaista neprocjenjiva, stoga vam želim svima zahvaliti na pomoći i angažiranosti. Važno je da se EBRD uključi te udruži snage zajedno sa ZICER-om i njihovim Plavim uredom te Gradom Zagrebom u rješavanju pitanja zapošljavanja ukrajinskih izbjeglica. Nakon što sam upoznala brojne ukrajinske izbjeglice, moram istaknuti kako je zapošljavanje definitivno na vrhu njihove liste prioriteta iz očitih razloga. Hrvatska je već poduzela korake u pravom smjeru dopuštajući i podržavajući Ukrajince u njihovim prijavama za zapošljavanje i ulasku u poduzetničke vode. Mnogo ukrajinskih izbjeglica zainteresirano je za mogućnosti otvaranja vlastitih obrta u Hrvatskoj, a također smatramo da postoji potreba za koordinacijom i dodatnom podrškom. Stoga smo se obratili ZICER Plavom uredu koji je bio vrlo otvoren za suradnju. Nadamo se da ovaj događaj neće biti koristan samo za ukrajinske izbjeglice, već da će poslužiti i kao dobra polazna točka za daljnju suradnju sa ZICER-om.” – istaknula je Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj.

“Kada sam došla u Hrvatsku, suočila sam se s određenim poteškoćama u traženju korporativnog posla po svojoj specijalnosti unatoč iskustvu i posebno visokom obrazovanju. Otvaranje obrta za mene je postao način da se nastavim baviti svojim omiljenim poslom u novoj stvarnosti. Otpočetka, kada sam pitala za otvaranje obrta u Hrvatskoj, moj prijatelj, također poduzetnik, preporučio mi je da zatražim informativnu podršku ZICER Plavog ureda. Na temelju članaka koje je pripremio Plavi ured započela sam s otvaranjem obrta uz kontinuirane konzultacije s timom Plavog ureda. Tijekom tog procesa pojavile su se ideje o informacijama i alatima koji mogu biti korisni ostalim ukrajinskim izbjeglicama koji žele pokrenuti vlastiti posao u Hrvatskoj. Plavi ured mi je pomogao u ostvarenju posebnih uvjeta za Ukrajince za registraciju obrta u Zagrebu, kao privatnom poduzetniku kojem ne treba fizički prostor za poslovanje. Sa ZICER-ovim timom sada također radim na izradi posebnih obrazaca ugovora o najmu, uzimajući u obzir specifičnosti ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Planiramo nastaviti našu inicijativu i napraviti još korisnih materijala i informativnih događanja za Ukrajince koji žele započeti svoj posao u Hrvatskoj.” – o svome iskustvu pokretanja obrta u Zagrebu rekla nam je poduzetnica Ira Mamchur.

Prijevodom su u ovome trenutku pokrivene sljedeće teme:

1.            10 koraka kod osnivanja paušalnog obrta

2.            Kako platiti paušalni porez i prirez na dohodak?

3.            Kako paušalni obrt plaća doprinose?

4.            Kako plaća doprinose paušalni obrtnik koji radi kod drugog poslodavca?

5.            Može li paušalni obrtnik plaćati veće doprinose od 1.392,40 kn?

6.            Preuzmite Excel za izradu računa u paušalnom obrtu!

7.            Kako osnovati trgovačko društvo (d.o.o. ili j.d.o.o.)?

Svi zainteresirani mogu ih preuzeti na sljedećim linkovima:

  1. 10 кроків для створення ФОП платника єдиного податку
  2. Як сплачувати єдиний податок і додатковий податок з доходу?
  3. Як сплачувати внески ФОП платнику єдиного податку?
  4. Як сплачує податки ФОП платник єдиного податку, який працює на іншого роботодавця?
  5. Чи може підприємець платити більші за 1.392,40 кун податки?
  6. Завантажте Excel, щоб створити рахунок для ФОП платника єдиного податку
  7. Як заснувати компанію (d.o.o. чи j.d.o.o.)?

Ostale novosti i projekti

Prijavite se na nove programe akceleracije

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osmislila je u okviru PROGRAMA AKCELERACIJE cjelovit sustav podrške za sva novoosnovana inovativna poduzeća, inovativne razvojne timove i pojedince u svim regijama Hrvatske. Program obuhvaća...