U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova MIRET odnio prvo mjesto, zlato i srebro

07. 05. 2021.

Na prestižnom svjetskom natjecanju Global Footwear Award 2020 hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET u globalnoj konkurenciji multinacionalnih brendova osvojio je čak tri priznanja. 

Hrvoje Boljar je osvojio prvo mjesto u kategoriji Materials sourcing za MIRET projekt, te zlato u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. Za MIRET Forest dark kolekciju, Ana Boljar (kreativna direktorica) je osvojila srebro u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. 

Global Footwear Award je natjecanje koje prepoznaje napore nadarenih dizajnera obuće diljem svijeta i dodjeljuje priznanje njihovu radu. Poseban naglasak stavlja na održivost i time nadahnjuje cijelu industriju. Žiri Global Footwear Awarda čine vodeći stručnjaci u industriji čiji su talenti i doprinosi zajednici proizvodnje obuće značajni.

Global Footwear Award nije prvo prestižno priznanje ovome jedinstvenom hrvatskom startupu. Naime, prošle su godine osvojili IDA International Design Award. Također, u 2020. godini ostvarili su  investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno su zaključili Kickstarter kampanju i prikupili više od 400.000,00 kuna.

Fotografija: Domagoj Blažević

Startup MIRET osnovala su braća Hrvoje i Domagoj Boljar prije šest godina. Zapravo, oni su nastavili obiteljski posao proizvodnje obuće. Svjesni da su materijali koji se koriste u proizvodnji obuće izuzetno štetni za okoliš, odlučili su napraviti drastičnu promjenu. Okrenuli su se ekološkoj proizvodnji. Krenuli su u potragu za prirodnim, zdravim materijalima i proizvodnim partnerima koji su znali da je transformacija nužna. I uspjeli su! Njihove tenisice sada su 97% izrađene od prirodnih materijala.

MIRET danas ima značajan krug osviještenih obožavatelja koji ekološku održivost proizvoda smatraju imperativom!

Što za MIRET znači ova nagrada ispričao nam je Domagoj: Ponosni smo i zahvalni. Ova je nagrada veliko priznanje za naš naporan rad i kontinuirano istraživanje kroz koje unapređujemo naš proizvod. Na početku smo ere u kojoj je održivost na prvom mjestu. Kako nam je ekologija primarni cilj, kroz MIRET pokušavamo informirati javnost i naglasiti hitnost potrebnih ekoloških akcija. Sve ljudske aktivnosti štete okolišu, ali postoje načini da to umanjimo. Ova nagrada najbolje pokazuje u kojem smjeru idemo i čemu težimo.

Podršku MIRET-u daje i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, koji ponosno nosi njihove tenisice: Čestitam Domagoju, Hrvoju i cijelom njihovom timu. Detektirali su ključni problem i odlučili ga adekvatno riješiti. Ono dokazuju da ekološka i tržišna održivost idu ruku pod ruku. Siguran sam da je pred njima globalni uspjeh.

Fotografija: Domagoj Blažević

MIRET je u ZICER-ovom inkubatoru već dvije godine. Na ovaj korak odlučili su se nakon sudjelovanja u EIT Climate-KIC RIS Croatia akceleratoru, kojeg je provodio ZICER. To im je iskustvo, osim početnih financijskih sredstava, označilo i početak značajne uzlazne putanje za sam brand. Ubrzo je uslijedio niz investicija i snažno pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu. U počecima im se tim sastojao od Hrvoja i Domagoja. Danas ih je šestero, a sutra tko zna koliko!  

Fotografija: Domagoj Blažević

Ostale novosti i projekti

Saznaj više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije

Želiš saznati više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije? Tada je Vienna Startup Package, koji ti nudi Vienna Business Agency, upravo ono što trebaš! Istraži svoje poslovne mogućnosti unutar ekskluzivnog jednomjesečnog programa za međunarodne startupove....

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...