U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova MIRET odnio prvo mjesto, zlato i srebro

07. 05. 2021.

Na prestižnom svjetskom natjecanju Global Footwear Award 2020 hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET u globalnoj konkurenciji multinacionalnih brendova osvojio je čak tri priznanja. 

Hrvoje Boljar je osvojio prvo mjesto u kategoriji Materials sourcing za MIRET projekt, te zlato u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. Za MIRET Forest dark kolekciju, Ana Boljar (kreativna direktorica) je osvojila srebro u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. 

Global Footwear Award je natjecanje koje prepoznaje napore nadarenih dizajnera obuće diljem svijeta i dodjeljuje priznanje njihovu radu. Poseban naglasak stavlja na održivost i time nadahnjuje cijelu industriju. Žiri Global Footwear Awarda čine vodeći stručnjaci u industriji čiji su talenti i doprinosi zajednici proizvodnje obuće značajni.

Global Footwear Award nije prvo prestižno priznanje ovome jedinstvenom hrvatskom startupu. Naime, prošle su godine osvojili IDA International Design Award. Također, u 2020. godini ostvarili su  investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno su zaključili Kickstarter kampanju i prikupili više od 400.000,00 kuna.

Fotografija: Domagoj Blažević

Startup MIRET osnovala su braća Hrvoje i Domagoj Boljar prije šest godina. Zapravo, oni su nastavili obiteljski posao proizvodnje obuće. Svjesni da su materijali koji se koriste u proizvodnji obuće izuzetno štetni za okoliš, odlučili su napraviti drastičnu promjenu. Okrenuli su se ekološkoj proizvodnji. Krenuli su u potragu za prirodnim, zdravim materijalima i proizvodnim partnerima koji su znali da je transformacija nužna. I uspjeli su! Njihove tenisice sada su 97% izrađene od prirodnih materijala.

MIRET danas ima značajan krug osviještenih obožavatelja koji ekološku održivost proizvoda smatraju imperativom!

Što za MIRET znači ova nagrada ispričao nam je Domagoj: Ponosni smo i zahvalni. Ova je nagrada veliko priznanje za naš naporan rad i kontinuirano istraživanje kroz koje unapređujemo naš proizvod. Na početku smo ere u kojoj je održivost na prvom mjestu. Kako nam je ekologija primarni cilj, kroz MIRET pokušavamo informirati javnost i naglasiti hitnost potrebnih ekoloških akcija. Sve ljudske aktivnosti štete okolišu, ali postoje načini da to umanjimo. Ova nagrada najbolje pokazuje u kojem smjeru idemo i čemu težimo.

Podršku MIRET-u daje i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, koji ponosno nosi njihove tenisice: Čestitam Domagoju, Hrvoju i cijelom njihovom timu. Detektirali su ključni problem i odlučili ga adekvatno riješiti. Ono dokazuju da ekološka i tržišna održivost idu ruku pod ruku. Siguran sam da je pred njima globalni uspjeh.

Fotografija: Domagoj Blažević

MIRET je u ZICER-ovom inkubatoru već dvije godine. Na ovaj korak odlučili su se nakon sudjelovanja u EIT Climate-KIC RIS Croatia akceleratoru, kojeg je provodio ZICER. To im je iskustvo, osim početnih financijskih sredstava, označilo i početak značajne uzlazne putanje za sam brand. Ubrzo je uslijedio niz investicija i snažno pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu. U počecima im se tim sastojao od Hrvoja i Domagoja. Danas ih je šestero, a sutra tko zna koliko!  

Fotografija: Domagoj Blažević

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...