U konkurenciji prestižnih svjetskih modnih brandova MIRET odnio prvo mjesto, zlato i srebro

07. 05. 2021.

Na prestižnom svjetskom natjecanju Global Footwear Award 2020 hrvatski brend ekoloških tenisica MIRET u globalnoj konkurenciji multinacionalnih brendova osvojio je čak tri priznanja. 

Hrvoje Boljar je osvojio prvo mjesto u kategoriji Materials sourcing za MIRET projekt, te zlato u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. Za MIRET Forest dark kolekciju, Ana Boljar (kreativna direktorica) je osvojila srebro u kategoriji Materials sourcing/Biodegradable materials. 

Global Footwear Award je natjecanje koje prepoznaje napore nadarenih dizajnera obuće diljem svijeta i dodjeljuje priznanje njihovu radu. Poseban naglasak stavlja na održivost i time nadahnjuje cijelu industriju. Žiri Global Footwear Awarda čine vodeći stručnjaci u industriji čiji su talenti i doprinosi zajednici proizvodnje obuće značajni.

Global Footwear Award nije prvo prestižno priznanje ovome jedinstvenom hrvatskom startupu. Naime, prošle su godine osvojili IDA International Design Award. Također, u 2020. godini ostvarili su  investiciju od gotovo 2 milijuna kuna, a unatoč pandemiji uspješno su zaključili Kickstarter kampanju i prikupili više od 400.000,00 kuna.

Fotografija: Domagoj Blažević

Startup MIRET osnovala su braća Hrvoje i Domagoj Boljar prije šest godina. Zapravo, oni su nastavili obiteljski posao proizvodnje obuće. Svjesni da su materijali koji se koriste u proizvodnji obuće izuzetno štetni za okoliš, odlučili su napraviti drastičnu promjenu. Okrenuli su se ekološkoj proizvodnji. Krenuli su u potragu za prirodnim, zdravim materijalima i proizvodnim partnerima koji su znali da je transformacija nužna. I uspjeli su! Njihove tenisice sada su 97% izrađene od prirodnih materijala.

MIRET danas ima značajan krug osviještenih obožavatelja koji ekološku održivost proizvoda smatraju imperativom!

Što za MIRET znači ova nagrada ispričao nam je Domagoj: Ponosni smo i zahvalni. Ova je nagrada veliko priznanje za naš naporan rad i kontinuirano istraživanje kroz koje unapređujemo naš proizvod. Na početku smo ere u kojoj je održivost na prvom mjestu. Kako nam je ekologija primarni cilj, kroz MIRET pokušavamo informirati javnost i naglasiti hitnost potrebnih ekoloških akcija. Sve ljudske aktivnosti štete okolišu, ali postoje načini da to umanjimo. Ova nagrada najbolje pokazuje u kojem smjeru idemo i čemu težimo.

Podršku MIRET-u daje i Frane Šesnić, direktor ZICER-a, koji ponosno nosi njihove tenisice: Čestitam Domagoju, Hrvoju i cijelom njihovom timu. Detektirali su ključni problem i odlučili ga adekvatno riješiti. Ono dokazuju da ekološka i tržišna održivost idu ruku pod ruku. Siguran sam da je pred njima globalni uspjeh.

Fotografija: Domagoj Blažević

MIRET je u ZICER-ovom inkubatoru već dvije godine. Na ovaj korak odlučili su se nakon sudjelovanja u EIT Climate-KIC RIS Croatia akceleratoru, kojeg je provodio ZICER. To im je iskustvo, osim početnih financijskih sredstava, označilo i početak značajne uzlazne putanje za sam brand. Ubrzo je uslijedio niz investicija i snažno pozicioniranje na domaćem i međunarodnom tržištu. U počecima im se tim sastojao od Hrvoja i Domagoja. Danas ih je šestero, a sutra tko zna koliko!  

Fotografija: Domagoj Blažević

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...