Bitno je zaštititi intelektualno vlasništvo startupa!

04. 05. 2021.

Svaki poduzetnik želi da njegov startup bude prepoznatljiv i vrijedan. Da bi takav postao bitno je zaštititi intelektualno vlasništvo startupa.

Ključni korak u ovom procesu je definiranje IP elemenata koji predstavljaju vaše konkurentske prednosti, a koje je moguće zakonski zaštititi. Ti elementi imaju značajnu vrijednost za investitore. Ne samo da su dokaz vaše prednosti u odnosu na konkurente, već pokazuju da vaš startup treba shvatiti ozbiljno.

Kreativna ili umjetnička realizacija neke ideje koja je plod ljudskog intelekta pripada osobi koja ju je stvorila, te pod određenim uvjetima, predstavlja njegovo intelektualno vlasništvo.

Iako je u fizičkom smislu neopipljivo, intelektualno vlasništvo ima sve karakteristike imovine.

Može se odnositi na:

● patente za izume poput tehničkih rješenja, uređaja i metoda;

● poslovne tajne čuvana kroz ugovore o povjerljivosti sa zaposlenicima, dobavljačima i partnerima;

● autorska prava i zaštitni znak (npr. logotip i ime).

Zaštitu IP-a treba smatrati bitnim ulaganjem u budućnost vašeg startupa. 

Na engleskom jeziku donosimo članak s više informacija. Dostupan je ovdje.

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, kao i za poslovne anđele koji su zainteresirani za investiranje u inovativne startupove kroz projekt CE-Connector oformili smo transregionalnu platformu koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners. 

Drugi krug za prijava za startupove i poslovne anđele je otvoren do 31. kolovoza 2021. godine. Prijaviti se možete putem linka.

Za više informacija o platformi posjetite web stranicu projekta, pratite nas na društvenim mrežama ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...