U Hrvatskoj se pokreće europsko sjedište za digitalne inovacije u zdravstvu

27. 06. 2022.

Kako unaprijediti zdravstvo i medicinu jedno je od najaktualnijih pitanja današnjice. Naš cilj je statupovima i inovatorima koji rade na tehnologiji umjetne inteligencije te imaju potrebe za računarstvom visokih performansi (HPC) omogućiti poticajan ekosustav da ta rješenja nađu svoju primjenu za dobrobit pacijenata, liječnika, ali i inovacijske klime u Hrvatskoj.

Umjetna inteligencija za pametno zdravstvo i medicinu naziv je projekta koji je izvrsno ocijenjen od strane Europske komisije u sklopu programa Digitalna Europa. Riječ je o projektu AI4Health.Cro kojeg će, sudeći prema ocjeni Komisije, Institut Ruđer Bošković (IRB) provoditi s partnerima iz znanosti, medicine, industrije i javnog sektora.

AI4HEALTH.Cro je neprofitni javno-privatni konzorcij koji umjetnu inteligenciju vidi kao ključnu za napredak zdravstva te kao katalizator za vođenje Europe u zdraviju budućnost. Pri tome se oslanja na ekspertize projektnih partnera u razvoju biomedicinskih inovativnih rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji i HPC-u, kao i na cijeli spektar usluga poduzetničkih inkubatora, od pisanja projektnih prijava, vođenja projekata, pristupa programima financiranja, a sve kroz snažnu suradnju sa sličnim inicijativama i konzorcijima diljem Europe.

”Zahvaljujem se cijelom konzorciju i svim partnerima s kojima smo marljivo radili na pripremi ovog projekta. Visoke ocjene evaluacije (14 od mogućih 15 bodova, op.a.) koje su projektu dodijelili eksperti Europske komisije, potvrda su da smo obavili dobar posao, ali i sjajna vijest za cjelokupni hrvatski digitalni, zdravstveni i inovacijski ekosustav. Prije svega to donosi priliku za sve one inovatore koji imaju spremna rješenja ili upravo rade na razvoju istih, a trebaju pomoć u razvoju svoje tehnologije od faze testiranja do plasiranja na tržište,” objašnjava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica partnera s IRB-a.

Umjetna inteligencija, startupovi i budućnost EU zdravstva

”Populacija nam je sve starija, statistika kroničnih oboljenja sve je gora, suočeni smo s nedostatkom osoblja i dugim listama čekanja. Iz godine u godinu svi ovi problemi sve više opterećuju zdravstveni sustav, što generira potrebu za što bržom primjenom umjetne inteligencije koja nudi mogućnost učinkovitih i uspješnih rješenja kako za pacijente tako i za stručnjake,” objašnjava dr. sc. Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja Klinike Magdalena i projektna koordinatorica za zdravstvo, te dodaje kako su zdravstveni sustavi Europske unije suočeni s nedostatkom pristupa pametnim digitalnim rješenjima temeljenima na umjetnoj inteligenciji, a uz pomoć kojih bi uspješno mogli adresirati ove probleme.

”Tehnološke tvrtke, inovatori i startupovi nude tehnologije i potencijalna rješenja, a na AI4HEALTH.Cro hubu je da realizacijom ekosustava pomogne u efikasnom transferu tih rješenja u zdravstvenu odnosno medicinsku praksu,” navodi članica užeg koordinacijskog tima Milly Doolan iz EuroNavigatora, koja je na projektu AI4HEALTH.Cro zadužena za diseminaciju i umrežavanje.

 ”Naša uloga je višestruka. S partnerima ćemo uspostaviti svojevrsni hub za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu u kojem ćemo moći napraviti probir kandidata, kojima ćemo omogućiti da testiraju svoju tehnologiju prije većih ulaganja. To obuhvaća različite procjene i simulacije inovacijske i digitalne zrelosti tehnologije, podršku kod razrade i prilagodbe tehnologije potrebama korisnika te, u konačnici, pomoć kod transfera tehnologija. Mi to možemo jer imamo konzorcij koji okuplja partnere iz privatnog i javnog sektora, od tehnoloških tvrtki, inovacijskog centra, poduzetnika, domova zdravlja, pa sve do klinika i donositelja odluka,” zaključuje dr. Anja Barešić.

Osim IRB-a koji je nositelj projekta, projektni partneri su: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI), Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Sveučilište u Splitu – Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Projektnom timu slijedi daljnja priprema za uspješno ugovaranje projekta koji će osigurati proračun vrijedan oko tri milijuna eura na razdoblje od tri godine, koliko je predviđeno trajanje projekta, a zahvaljujući kojem, složni su projektni partneri, Hrvatska ima jedinstvenu priliku pozicionirati se među predvodnike u transformaciji europskih zdravstvenih sustava uz pomoć umjetne inteligencije.

Uz projekt AI4Health.Cro pozitivno su ocijenjeni i projekti Sveučilišta u Rijeci i partnera, Fakulteta elektrotehnike i računarstva i partnera, te Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije. ”Svima ovom prilikom čestitam i želim puno uspjeha u daljnjem ugovaranju i implementaciji plana projekta,” izjavila je dr. Barešić.

Izvor: Tekst i fotografija preuzeti sa stranice partnera Institut Ruđer Bošković

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...