Trendovi koji donose kvalitetniji život u gradovima

28. 05. 2018.

Tehnološki park Razvojne agencije Grada Zagreba danas je mjesto održavanja Međunarodne konferencije Zagreb Forum. Konferencija okuplja vrhunske domaće i međunarodne stručnjake koji kroz šest sesija raspravljaju, razmjenjuju iskustva te donose konstruktivne zaključke o digitalnoj transformaciji gradova.

Konferenciju je organizirala Razvojna agencija Grada Zagreba u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, GFS (GoForeSight) Institutom i Ekonomskim institutom, Zagreb. Zemlja partner ovogeodišnje konferencije je Republika Francuska. Osnovni cilj događaja je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije.

Ove godine Zagreb Forum se održava po šesti put.  Preporuke i rješenja proizašli iz forumskih rasprava danas žive kroz njihovu implementaciju u mnogim gradovima, a teme konferencije mijenjaju se ovisno o aktualnim izazovima. Fokus današnjih rasprava usmjeren je na vođenje i suradnju  za digitalizaciju gradova, implementaciju digitalnih vještina, pristup podacima, satelitsku komunikaciju i  korištenje satelitskih sistema za civilnu zaštitu, blockchain tehnologiju te  investicije i izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.

Otvorenju konferencije nazočili su: Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba; Nenad Bakić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za digitalnu transformaciju i STEM; Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj, Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb kao i ostali uvaženi gosti iz akademske i poduzetničke sfere, te zakonodavne i izvršne vlasti.

Izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević u pozdravnom govoru naglasila je: „Ova konferencija svojim konstruktivnim raspravama utječe na razvoj strategija i njihovu implementaciju. Zagreb Forum podržavamo od njegovog početka kako bi poticali rješenja koja nazivano pametnima jer doprinose  povećanju kvalitete života  građana. Upravo su u našem najvećem Tehnološkom inkubatoru osmišljeni proizvodi koji već danas koriste široj zajednici. Jedino upornošću i zajedničkim radom možemo stvoriti bolje sutra.”

Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva ovom prilikom je izjavio: “Današnji je život bez digitalnih tehnologija nezamisliv. Uvukle su se u sve sfere života, od poslovnog do privatnog života, i promijenile su našu svakodnevicu iz temelja. Digitalnu transformaciju koja je započeta na razini gradova trebaju pratiti i digitalne vještine građana. Put pametnim gradovima je otvoren, ali nas čeka još puno posla.”

“Male tvrtke su nosioci gospodarstva Francuske, a koliko sam upoznat sve ih je više i u Hrvatskoj. Digitalna transformacija za ovaj vrlo važan segment gospodarstva predstavlja veliku priliku. Veselim se budućoj suradnji i međusobnoj razmjeni znanja i iskustava između naših zemalja koja intenzivnije započinje danas kroz ovu konferenciju.” naglasio je Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima se obratio inicijator i predsjedatelj Zagreb Foruma Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom istaknuo: „Ove godine ponosno obilježavamo šestu godinu Zagreb Foruma. Hvala svima koji su u ovih šest godina doprinijeli konstantnom podizanju kvalitete organizacije kao i samog sadržaja Foruma. Zagreb Forum je prije svega mjesto dijaloga, razmjena ideja i otvorene komunikacije prema novim društvenim izazovima. Kroz Forum naglašavamo važnost poticanja inovativnosti i primjene kreativnosti u društvu. Nastavljamo promovirati društvene megatrendove i utjecati na njihovu primjenu koja pridonosi kvaliteti života u gradovima.“

Uvodni govor održala je Vedrana Jelušić Kašić, glavna regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development) za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku. U svom upečatljivom govoru o mogućnostima stjecanja investicija za digitalnu infrastrukturu istaknula je: “Investicije u digitalnu infrastrukturu su visoke i kontinuirane te ih javne vlasti ne mogu financirati same. Ono što vlasti mogu napraviti jest osigurati sigurno i poticajno poslovno okruženje koje će privući investitore i privatni sektor, kao i promovirati lokalna digitalna rješenja te digitalne vještine općenito.”

Kroz Zagreb Forum održavaju se i networking aktivnosti u okviru projekta „ StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“. Okupljene se upoznaje s benefitima koje ovaj EU projekt donosi zajednici. Networking događaj sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U okviru Zagreb Foruma 2018 bit će prezentirani finalisti Zagreb Forum i SmartEIZ inovativne nagrade. Nagrada se dodjeljuje  jedinicama lokalne i regionalne samouprave te razvojnim agencijama u Hrvatskoj temeljem programa i/ili projekta koji doprinosi razvoju inovacijskog ekosustava sredine odakle dolazi prijavitelj. Dobitnik nagrade bit će poznat po završetku konferencije Zagreb Forum 2018.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...