Uspješno održan šesti Zagreb Forum

28. 05. 2018.

Međunarodna konferencija Zagreb Forum i ove je godine okupila etablirane domaće i međunarodne stručnjake koji su kroz zanimljiva predavanja, prezentacije i rasprave dali doprinos kreiranju zaključaka za bržu i jednostavniju provedbu digitalizacije i digitalne transformacije gradova, a koja će biti usmjerena na povećanje kvalitete života u gradovima kroz racionalnije trošenje vrijednih resursa poput vremena i energije. 

Tako je kroz analizu konkretnih pitanja i njihovih rješenja ostvaren inicijalno zadani cilj konferencije, a to je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije.

Konferenciju je organizirala Razvojna agencija Grada Zagreba u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, GFS (GoForeSight) Institutom i Ekonomskim institutom, Zagreb. Zemlja partner ovogodišnje konferencije je bila Republika Francuska.

Na šestom Zagreb Forumu kroz 5 dinamičnih sesija raspravljalo se o vođenju i suradnji  za digitalizaciju gradova, implementaciji digitalnih vještina, pristupu podacima, satelitskoj komunikaciji i  korištenju satelitskih sustava za civilnu zaštitu, blockchain tehnologiji te  investicijama i izazovima tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.

Otvorenju konferencije prisustvovali su: Jelena Pavičić Vukičević, izaslanica i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba; Nenad Bakić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za digitalnu transformaciju i STEM; Bernard Gršić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva; Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Republici Hrvatskoj, Frane Šesnić, predsjedatelj Zagreb Foruma, direktor Razvojne agencije Zagreb kao i ostali uvaženi gosti iz akademske i poduzetničke sfere, te zakonodavne i izvršne vlasti.

Poseban naglasak bio je stavljen na iskustva iz Francuske o čijem je planu digitalne transformacije više rekao savjetnik gradonačelnika grada Orléansa Jérôme Richard: Projekt pametnog grada Orléansa uvodimo kroz tri glavne inicijative. Prva je Lab City koji se odnosi na projekt kolaborativnog razvoja grada, drugi se odnosi na  smanjenje digitalnog jaza u koji je zapela barem trećina naših stanovnika, dok se treći odnosi na projekt pametnog zelenog grada koji je izuzetno bitan jer svega 40% površine grada Orléansa nisu šume ili poljoprivredna zemljišta.

U okviru Zagreb Foruma održane su i networking aktivnosti projekta „StartUp Factory Zagreb – Inkubator za visoke tehnologije“. Okupljene se upoznalo s infrastrukturom koja će biti nabavljena uz pomoć ovog projekta te s benefitima koje ovaj EU projekt donosi zajednici. Networking događaj sufinanciran je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Također, u okviru Zagreb Foruma 2018 prezentirani su finalisti Zagreb Forum i SmartEIZ inovativne nagrade koji su kroz zanimljivu panel diskusiju predstavili projekte koji već sada žive i unapređuju živor građana diljem Hrvatske. Ova nagrada dodjeljivala se jedinicama lokalne i regionalne samouprave te razvojnim agencijama u Hrvatskoj temeljem programa i/ili projekta koji doprinosi razvoju inovacijskog ekosustava sredine odakle dolazi prijavitelj. Prema ocjeni stručnog i nepristranog žirija najboljom je proglašena Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o. s projektom Sisačko-moslavačka županija – Centar gaming industrije. Pobjednički projekt je započeo 2016. godine, a njegova je veličina 27 milijuna kuna. Inovativnost projekta manifestira se u provođenju tehnološke transformacije, odnosno uvođenju industrije razvoja video igara na području koje se bavilo isključivo teškom industrijom. Središnji dio projekta predstavlja poduzetnički inkubator PISMO, koji je prvi inkubator u Hrvatskoj specijaliziran isključivo za izradu video igara. Inkubator sadržava nove tehnologije poput motion capture studija, a okupljat će relevantne dionike iz ovog područja. Na taj način će, zajedno s ostalim aktivnostima inicijative, postati generator novog smjera razvoja Sisačko-moslavačke županije.                           

Član organizacijskog odbora Blaž Golob po završetku konferencije je izjavio: Zagreb Forum opet je pokazao da je pravo središte za skup kreatora koji se bave razvojem gradova. Posebno ove godine treba izdvojiti zemlju partnera Francusku koja se sa svojim gradom Orleansom zaista predstavila na najbolji mogući način. Upoznali smo se s najsavršenijim dostignućima, a vidi se i, naravno, kada se usporedi s primjerom Slovenije s blockchain tehnologijom s nacrtima Hrvatske vlade i naravno s gradom Zagrebom da stvari idu u pravom smjeru.

Na samome kraju Zagreb Foruma njegov inicijator i predsjedatelj Frane Šesnić je izjavio: Drago mi je da je danas ovdje bilo toliko kreativnih ideja u vezi primjena inovativne tehnologije. Širit ćemo te ideje koliko god možemo, a posebno mi je drago vidjeti ovih sedam primjera kroz koje se ljudi u drugim gradovima u Hrvatskoj i manjim sredinama usmjeruju prema stvaranju okruženja u kojem stvarno žele živjeti, raditi i zasnivati svoju budućnost!.

Ostale novosti i projekti

Završen projekt za zeleniju budućnost – My Energy Community 

Razvojno-istraživački projekt My Energy Community, čiji je završetak predstavljen danasna svečanosti održanoj u prostorijama ZICER-a, započet je 2022. godine s ciljem razvoja platforme za energetske zajednice u kojima će tokovi energije i povezane cijene biti dostupni...

Balans privatnog i poslovnog u startup svijetu

U fokusu poslovanja ReaX LAB-a je razvoj laboratorijske analitičke opreme u području zelene kemije, s posebnim naglaskom na minijaturizaciju radi smanjenja potrošnje reagensa i negativnog utjecaja na okoliš.Ovu uspješnu u ZICER-u inkubiranu tvrtku čine vrsni...