Treba li i vaš posao jednog anđela?

09. 02. 2021.

Vaša poslovna ideja do sada je doživjela niz pohvala, prodaja vam raste, klijenti vam se javljaju, ali vi želite još više. Želite novi zalet, osvajanje novih tržišta, želite dodatno unaprijediti taj proizvod na kojem radite i lansirati ga u prodajne zvijezde… No svjesni ste da sve to ne možete sami! Možda su vam potrebna dodatna financijska sredstva s kojima trenutno ne raspolažete, neka nova znanja, poznavanje novog tržišta, ulaz u novi prodajni kanal – razmislite može li vam poslovni anđeo pomoći na vašem putu:

Poslovni anđeli privatni su ulagači koji raspolažu s određenim financijskim iznosima i zainteresirani su za ulaganje u poduzeća u određenoj fazi razvoja i rasta. Financiranje može biti u obliku jednokratnog kapitaliziranog iznosa ili u obliku kontinuiranih financijskih poticaja. Za navedenu investiciju poslovni anđeli preuzimaju recipročni dio vlasništva nad vlasničkim kapitalom poduzeća. Osim samog financijskog ulaganja, poslovni anđeli unose u poduzeće i svoje poslovno iskustvo. Poduzeću u koje ulažu stavljaju na raspolaganje i određeni broj sati svog vremena, te djeluju kao mentori tog poduzeća. Najčešća područja u koja ulažu su tehnologija (51%), financijske usluge (39%), zdravstvo (31%), roba i usluge široke potrošnje (21%) te obrazovanje (18%). Kako bi bili prepoznati ulagači, a posebno oni zainteresirani za ulaganje u američke tvrtke, odlučuje se na akreditaciju Komisije za vrijednosne papire (Securities Exchange Commission, SEC¹). Ako poslovni anđeo ima akreditaciju, znači da je njegova neto vrijednost min. 1 milijun USD i godišnji prihod od 200 000 USD (ili 300 000 zajedno sa supružnikom).

Poslovni anđeli prvenstveno ulažu u vašu poslovnu ideju i tim koji stoji iza realizacije te ideje. Zato je potrebno „kliknuti“ sa svojim poslovnim anđelom.

Ako ste razmotrili sve mogućnosti i spremni ste odabrati poslovnog anđela, kako to učiniti? Evo nekoliko savjeta: 

 1. Posjećujte događanja za poduzetnike i uspostavite kontakte. U ovo korona doba ne zaboravite na online događanja. Iskoristite priliku i poslušajte neko od izlaganja poslovnog anđela koji vas zanima.
 2. Obratite pažnju na događanja usmjerena na tematsko područje u kojem se nalazi vaš proizvod ili usluga.
 3. Budite proaktivni – iskoristite platforme koje povezuju poslovne anđele i startupove, pratite događanja, napravite pitch i prijavite se!

Kada pronađete poslovnog anđela, provjerite je li on dobar odabir za vas i vašu tvrtku. Evo nekoliko pitanja koja biste si trebali postaviti prije donošenja odluke²:

 1. Je li to netko tko dubinski poznaje moje područje?
 2. Ima li dobre dosadašnje rezultate u podizanju novoosnovanih tvrtki od početka do kraja?
 3. Hoću li se s njim povezati osobno i dijeliti njegove vrijednosti? 
 4. Može li mi taj mentor pomoći da rastem ne samo kao vlasnik tvrtke, već i kao osoba?
 5. S kojim me drugim utjecajnim osobama, kao što su distributeri ili oglašivači, može upoznati?
 6. Kako mi može pomoći s poslovnom strategijom i planiranjem?
 7. Može li mi pomoći da izradim ili dotjeram svoj poslovni plan da bih izbjegao poznate pogreške?
 8. Hoće li mi dati savjet kako i kada je najbolje skalirati tvrtku?

Za sva poduzeća koja traže svoje poslovne anđele, trenutno je u tijeku otvoreni poziv na projektu CE-Connector. Radi se o transregionalnoj platformi koja se sastoji od 6 zemalja i koja osigurava podršku startupovima s inovativnim rješenjima u području energije i održivog okoliša, sigurnosti i novih tehnologija kroz povezivanje s poslovnim anđelima. Hrvatski partneri zaduženi za provedbu projekta su ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Invento Capital Partners te pridruženi partner HAMAG-BICRO.

Za više informacija o trenutno otvorenom pozivu za poslovne anđele i startupove kliknite na LINK ili nam se obratite e-mailom na ce-connector@zicer.hr. 

Očekujemo vašu prijavu!

¹ www.sec.gov

² preuzeto sa https://www.microsoft.com/hr-hr/microsoft-365/business-insights-ideas/resources/use-angel-investors-as-mentors

Ostale novosti i projekti