TransferHero | Sa superjunakom do aerodroma

15. 07. 2019.

Čini vam se da prijevoz do aerodroma ponekad stoji kao i sama avionska karta? U grad je stigao novi junak koji će riješiti problem skupog prijevoza. Aplikacija TransferHero omogućava 40% jeftiniji taksi prijevoz, a za svaku učinjenu vožnju TransferHero sadi jedno stablo paulovnije. 

“Upoznali smo se tako što smo počeli šetati naše pse u istom parku. Svaki dan provedemo zajedno otprilike sat vremena, a često pričamo o poslu i našim projektima. Budući da smo zbog posla puno i putovali, često smo se međusobno žalili na skupe i ekološki neodržive transfere sa zračnih luka. I onda smo odlučili napraviti svoje rješenje. Teorija nam je bila da bismo mogli putnicima donijeti značajnu uštedu kada bismo im nekako mogli omogućiti da znaju tko je i u kojem trenutku voljan taksi dijeliti s još jednom ili dvije osobe“, priča nam Juraj Žlof o tome kako su on, Domagoj Nadramija, Kristijan Tole, Igor Šaravanja i Josip Nujić došli na ideju za aplikaciju TransferHero.

Naša aplikacija putnicima omogućuje da pronađu ostale putnike koji idu u njihovom smjeru. Na ovaj ih način „spojimo“ u jedno taksi vozilo. Računica je jasna: putnici plate 40% manje, vozači zarade 30% više, a velike zračne luke smanjuju zastoje na cestama u svojoj blizini. Međutim, zapravo je najbolja stvar što za svaku učinjenu vožnju posadimo jedno drvo paulovnije.“

Zašto baš paulovnija? “Bitno je istaknuti da su razne vrste paulovnije invazivne, ali ne i paulovnija tomentosa x fortunei hibrid koju sadimo. Osim što apsorbira 10 puta više ugljičnog dioksida i zbog poprilično velikh listova proizvede više kisika, cvjeta do 2 puta godišnje. Od nje se može dobiti jako kvalitetan med, ali i biomasa. Samo drvo raste poprilično brzo te dolazi do pune zrelosti u roku od 6 do 10 godina. Budući da je jedan prosječan let zaslužan za 360 kg CO2 emisija, hektar paulovnije u godini dana apsorbira 1200 tona. U prosjeku zračne luke za svoje aviopartnere trebaju omogućiti apsorbciju za 45 000 letova godišnje, a za to bi u teoriji bilo dovoljno oko 14 hektara naših paulovnija”, kaže Juraj.

Ova Startup Factory ekipa ekološki osviještenih junaka napravila je minimalno održivi proizvod i pilot. Ističe da im je najvažnije raditi s vrhunskim mentorima koje program pruža kako bi validirali ideju i s drugih aspekata.

Osobno najzanimljivija mi je bila radionica gejmifikacije s kojom se još nismo imali prilike susresti. Nismo dosad razmišljali o njoj, no sada smo je odlučili i ubaciti u svoj app“, dodaje Juraj.

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...