Tko su pobjednici hrvatskog izdanja CASSINI Space Tech Hackathona?

27. 03. 2023.

U ZICER-u kreirana rješenja za sigurnost voda, migracije ljudi i ekološka onečišćenja

U Zagrebačkom inovacijskom centru – ZICER-u prošloga vikenda, od 24. do 26. ožujka 2023., uspješno je održan CASSINI Space Tech Hackathon.

CASSINI Space Tech Hackathoni dio su inicijative CASSINI, programa Europske komisije za potporu svemirskom poduzetništvu. Natjecatelji su bili suočeni s globalnim izazovima iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije. 

CASSINI vikend hackathon održao se simultano u deset europskih zemalja: Danskoj, Švedskoj, Estoniji, Poljskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. ZICER je organizirao hrvatsko CASSINI izdanje.

Prvoga dana Hackathona podršku razvoju rješenja za globalne izazove iz područja obrane, sigurnosti i kibernetičke sigurnosti koristeći svemirske tehnologije dali su Ana Pavičić-Kaselj, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Dražen Lučanin, pročelnik Službe Grada Zagreba za informacijski sustav i tehničke poslove te Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Svojim iskustvima sudionike su motivirali izvrsni Branimir Radun, voditelj Zavoda za upravljanje prirodnim resursima u Oikonu – Institutu za primijenjenu ekologiju, René Michél, ekspert iz SES Techcoma i Anna Burzykowska, stručnjakinja za inovacije programa Copernicus u Europskoj svemirskoj agenciji.

Puna dva dana studenti, istraživači i ostali entuzijasti u ZICER-ovom inspirativnom prostoru i uz podršku izvrsnih mentora, radili su na razvoju svojih rješenja koja su predstavili u nedjelju kroz pitchanje pred žirijem i publikom.

Hackathon je bio natjecateljskog karaktera. Tko su pobjednici?

Pobijedio je tim STERNA čiji su članovi, Luka Meštrović, Anton Rosanda, Luka Muhvić, Marin Meštrović,  Luka Toprek i Maria Mesarić, zajedno osvojili 5.000 eura.

STERNA je rješenje koje će koristiti podatke iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS, s ciljem identifikacije dostupnih terena na granicama koje imigranti mogu prijeći. Iskoristit ćemo podatke kako bismo izradili toplinsku kartu pograničnog područja, identificirajući područja na kojima je vjerojatno da će doći do ilegalnih prelazaka granice. Ti će se podaci koristiti za informiranje agencija za graničnu kontrolu i drugih relevantnih organizacija u Europskoj uniji, omogućujući im učinkovitiju raspodjelu resursa i sprječavanje ilegalnih prelazaka granice. Softver će predlagati alternativne putove kojima imigranti mogu prijeći koristeći podatke o nadmorskim visinama, vrstama zemljišta i slično.“ – o projektu kaže Maria Mesarić.

Pobjeda na hrvatskom nacionalnom hackathonu ovom timu otvara novi izazov – pitchanje u ukupnom finalu gdje će tri najbolja tima iz deset spomenutih europskih zemalja osvojiti atraktivne nagrade. Ove nagrade, između ostalih, uključuju i šest mjeseci mentorstva najboljih space tech stručnjaka u Europi. Finale se održava 30. ožujka 2023. virtualno. Pozivamo sve da podrže naš pobjednički tim!

Marine Pollution Scope je drugoplasirani tim koji je osvojio 1.000 eura. Ovaj tim formirali su stručnjaci Stipe Lukin, Mario Špadina i Robert Šulc. U fokusu njihovog rješenja je otkrivanje i praćenje ispuštanja otpadnih voda u plitke i prozirne obalne vode koristeći usporedne analize okoliša mapiranjem spektralnih potpisa i korištenjem optičkih podataka.

Pomorska industrija suočava se sa značajnim izazovima koji uključuju piratstvo, oružane pljačke, organizirani kriminal i kriminal protiv okoliša. Ove prijetnje dovode u opasnost plovila, članova posada i morskih ekosustava. Trećeplasirani tim Safe Sea Guardian uhvatio se u koštac upravo s tim problemima kroz ideju za kreiranje inovativne platforme korištenjem podataka sustava automatske identifikacije (AIS) u stvarnom vremenu, informacija o zaštićenim morskim područjima (MPA) i europskih svemirskih podataka te usluga iz programa Copernicus, Galileo i EGNOS. Za svoju izvrsnost na CASSINI Hackathonu osvojili su poklon – paket sponzora. Ovaj je pobjednički tim iz Portugala virtualno sudjelovao u hrvatskom izdanju Hackathona, a njegovi članovi su Isida Karpuzi, Nikhil Mandrekar i Joshua Fernandes.

Posebno iznenađenje hrvatskog izdanja CASSINI hackathona je šestomjesečna plaćena praksa u SES Techcomu u Luxembourgu koju su osvojili studenti Hana Jurak i Ronald Galić.

„Ugodno sam iznenađen rješenjima koja su razvijena u samo dva dana CASSINI Hackathona u ZICER-u. Nije bilo lako izabrati najbolji tim jer svi su sudionici pokazali kvalitetna rješenja s potencijalom daljnjeg razvoja. Izvrsno je bilo vidjeti kako su timovi uspješno kombinirali teoretske algoritme za praktičnu primjenu i dobru svrhu. Čestitam svima i želim uspjeh u daljnjem razvoju i u realizaciji predstavljenih projekata.“ – prilikom proglašenja pobjednika rekao je Dražen Lučanin, pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Grada Zagreba. Dražen Lučanin je uz Tadeja Slapnika, direktora tvrtke HashnetThomasa Bäumera, inženjera iz SES Techoma kao član žirija sudjelovao u donošenju odluke o pobjedničkim timovima hrvatskog izdanja CASSINI Hackathona.

„Ponosan sam na hrvatsko izdanje CASSINI Hackathona. Naši sudionici su pokazali ogromni potencijal u razvoju rješenja za sigurnost kroz uporabu svemirskih podataka i tehnologija. U ova turbulentna vremena sigurnost je imperativ, a mi imamo pametne i kreativne ljude koji mogu ponuditi validna  i tržišno održiva rješenja. Čestitam svim sudionicima Hackathona, a posebno pobjednicima. Nadam se kako će iz predstavljenih rješenja stvoriti globalno uspješne poduzetničke pothvate.“ – rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Partneri i sponzori koji su podržali održavanje hrvatskog izdanja CASSINI Space Tech Hackathona jesu SES Techom, Atlantic, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije, OIKON, TIS Grupa, Pan, Grad Zagreb, Adriatic Aerospace Association te Sveučilište u Zagrebu – Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Ostale novosti i projekti

Upoznajte startup Review Booster Pro!

Upoznajte Review Booster Pro, startap koji unutar ZICER-a razvija svoju platformu za povećanje interakcije s krajnjim korisnicima! „Uz pomoć NFC tehnologije, odnosno proizvoda u koje je implementiran NFC čip, komuniciramo sve ono što neka tvrtka želi komunicirati sa...