Tko se boji tuče još?

22. 11. 2019.

Samo psihologija može objasniti što sve čovjek vođen inatom može postići i napraviti. Kad inatu dodamo motivaciju, znanje i ambiciju tada znamo da je nova priča na svom začetku.

Glavni likovi ove priče zovu se Damjan, Maja i Vedran. Dugogodišnji su prijatelji i kolege koji su nakon brojnih ispijenih kava i jednako toliko sanjarenja o promjeni svijeta konačno odlučili poduzeti nešto po tom pitanju.

Svoj tim nazvali su A-SAP. Sustav na čijem razvoju rade vrlo je kompleksan. Taj kompleksan sustav bolje ćemo razumjeti ako znamo što je tuča i koliku štetu može prouzrokovati. Razbijena stakla na automobilu, oštećeni usjevi, zdrobljeni crijepovi.. mogu zadati ozbiljne muke i troškove. Nekad je polica osiguranja jedino rješenje, ali zar ne bi bilo sjajno kada bismo sami mogli spriječiti tu štetu? Da bi to omogućili potrebno nam je neko upozorenje, primjerice sms poruka ili vremenska prognoza. Baš poput upozorenja: „sutra popodne na vašem području padat će jak pljusak ili puhat će orkanski vjetar“, ono poput „sutra kroz noć u vašem dijelu grada padat će jaka tuča“ spriječilo bi mnoge nedaće uzrokovane istom. No da, dobro ste shvatili. Unatoč tehnološkom napretku, upozorenje za tuču još uvijek ne postoji.

Upravo zbog intenzivnog tehnološkog razvitka, posljednjih se godina počelo raditi na ukazanoj problematici. Instrumenti koji su se povremeno koristili poprilično su primitivni (udaranje tuče o stiropor na metalnom stalku) i potrebno je jako puno vremena za dobivanje rezultata. 

Naime, postoji jedan primjer digitalnog „tučomjera“ koji je, međutim, cjenovno vrlo nepristupačan. Stoga je cilj A-SAPa napraviti kvalitetne i financijski prihvatljive uređaje, odnosno sustav od nekoliko stotina uređaja koje bi meteorolozi postavili na odabrana područja kako bi počeli s prikupljanjem podataka. Taj isti sustav, u realnom bi vremenu preko clouda izvještavao meteorologe o svim bitnim podacima o tuči. Na taj način, prognoze i upozorenja razvijali bi se puno brže i kvalitetnije, zapravo onako kako 21. stoljeću, uz svu silnu tehnologiju na raspolaganju i priliči. 

Svi poljoprivrednici, zaljubljenici u meteorološka mjerenja, farme solarnih panela, energetska industrija i vjetroelektrane moći će iskoristiti ovaj sustav za pravovremenu zaštitu i zaustavljanje pogona kako bi minimalizirali štetu i maksimalno skratili vrijeme čekanja prolaska tuče.

Mi bismo rado voljeli znati kada bi bilo najbolje svog limenog ljubimca sakriti na sigurno, a vjerujemo da bi i vi! Stoga se nadamo da će nam A-SAP ubrzo želje i ostvariti.

Ostale novosti i projekti

Najavljen HACKL – Hackathon za otvoreni Zagreb

U vrtlogu tehnoloških inovacija i globalnih trendova, Zagreb ne samo da stoji uz bok svjetskim metropolama, nego predlaže rješenja koja će grad pretvoriti u tehnološki hub. Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u ZICER-u predstavljen je projekt koji obećava...