SEAtonomous hranilica za prihranu ribe na svom je brodu i kapetan i mornar

22. 11. 2019.

Poslati svoje studente u inozemstvo kako bi se školovali, stekli znanja, iskustva, vještine i naučili strane jezike , a potom ih vratiti i sve navedeno iskoristiti u vlastitoj domovini – sigurno je želja svih struktura. Također, svaki poslodavac želi radnika s navedenim  kompetencijama. Svjesni toga Lovro i njegov tim svoje studentske dane odlučili su provesti na Sveučilištu KIT (Karlsruhe Institute of Tehnology), u njemačkom gradu Karlsruhe. Mjesto je to gdje se rodila ideja koja objedinjuje strojarstvo, elektrotehniku i računarstvo. Zove se SEAtonomous.

Jedna studentska kava promijenila je sve. Hrpa ideja, među kojima je i plovilo za prikupljanje površinskog smeća, dovela je do one prave. Riječ je o plovilu koje će ribolovcima pomoći u svakodnevnom hranjenju ribe. Ribolovci u njihovoj blizini ovu ideju dočekali su s oduševljenjem, a 3. mjesto na studentskom natjecanju motiviralo ih je da krenu u realizaciju vlastite ideje.

Korak po korak i ideja je izrasla u prototip autonomne hranilice riba čija je namjena automatizacija prihrane ribe na velikim uzgajalištima na otvorenom moru.  Nedugo zatim  ovaj razvojno istraživački tim napravio je i konceptualno plovilo malih dimenzija, koje stane u prtljažnik svakog ribolovca, a služi primjeni u sportskom ribolovu.

Kako ova autonomna hranilica funkcionira?

Nakon što ju ribolovac donese do jezera na kojem planira pecati, hranilicu će staviti u vodu i putem mobilne aplikacije, koju je tim razvio za upravljanje i kontrolu plovilom, učitat će lokaciju na kojoj inače hrani ribu. Jedan gumb na pametnom telefonu poslati će plovilo u obilazak svih lokacija predviđenih za hranjenje ili pak za mamac ribe.

Bitna stavka koju valja istaknuti je da SEAtonomous hranilica ima nultu stopu emisije ispušnih plinova, a pod sunčanim prilikama energetski je potpuno neovisna.

Pet je stalnih članova ovog tima, koji uz nekoliko vanjskih suradnika  pokrivaju stručna znanja iz područja matematike, elektronike, računarstva, PR-a i marketinga. Ovakva interdisciplinarnost zaslužna je pristupanju problemu/slučaju s različitih točaka gledišta.

S obzirom na tematiku, na tržištu nema mnogo komercijalnih rješenja za ovaj problem ribolovaca, pa je ova petorka dodatno motivirana sigurnošću u razvoj ovog proizvoda na veću razinu. 

Planovi su im poprilično veliki, ozbiljni i ambiciozni, a nadamo se da im je upravo predakceleracijski Startup Factory program uspio pomoći da u bliskoj budućnosti zaplove sredinom Jadrana njihovim brodom bez kapetana!

Ostale novosti i projekti

Zagreb Crowdfunding Convention 11.10.2022. u ZICER-u

Načuli ste kod Stankovića da je dvadesettrogodišnji Albert Gajšak za svoj startup CircuitMess prikupio $408.749,00? Ili da su kroz platformu Funderbeam braća Boljar prikupili €473.600,00, a Pivovara Medvedgrad  €1.3 milijuna… Impresivno, ali i dalje niste sigurni...

Doznajte imena timova sedme Startup Factory generacije!

Odabrano je 13 timova nove Startup Factory generacije. Prijave za sedmi Startup Factory trajale su 19. srpnja do 4. rujna. Prijaviti su se mogli timovi ili novi startupovi koji razvijaju visokotehnološka rješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih...