SEAtonomous hranilica za prihranu ribe na svom je brodu i kapetan i mornar

22. 11. 2019.

Poslati svoje studente u inozemstvo kako bi se školovali, stekli znanja, iskustva, vještine i naučili strane jezike , a potom ih vratiti i sve navedeno iskoristiti u vlastitoj domovini – sigurno je želja svih struktura. Također, svaki poslodavac želi radnika s navedenim  kompetencijama. Svjesni toga Lovro i njegov tim svoje studentske dane odlučili su provesti na Sveučilištu KIT (Karlsruhe Institute of Tehnology), u njemačkom gradu Karlsruhe. Mjesto je to gdje se rodila ideja koja objedinjuje strojarstvo, elektrotehniku i računarstvo. Zove se SEAtonomous.

Jedna studentska kava promijenila je sve. Hrpa ideja, među kojima je i plovilo za prikupljanje površinskog smeća, dovela je do one prave. Riječ je o plovilu koje će ribolovcima pomoći u svakodnevnom hranjenju ribe. Ribolovci u njihovoj blizini ovu ideju dočekali su s oduševljenjem, a 3. mjesto na studentskom natjecanju motiviralo ih je da krenu u realizaciju vlastite ideje.

Korak po korak i ideja je izrasla u prototip autonomne hranilice riba čija je namjena automatizacija prihrane ribe na velikim uzgajalištima na otvorenom moru.  Nedugo zatim  ovaj razvojno istraživački tim napravio je i konceptualno plovilo malih dimenzija, koje stane u prtljažnik svakog ribolovca, a služi primjeni u sportskom ribolovu.

Kako ova autonomna hranilica funkcionira?

Nakon što ju ribolovac donese do jezera na kojem planira pecati, hranilicu će staviti u vodu i putem mobilne aplikacije, koju je tim razvio za upravljanje i kontrolu plovilom, učitat će lokaciju na kojoj inače hrani ribu. Jedan gumb na pametnom telefonu poslati će plovilo u obilazak svih lokacija predviđenih za hranjenje ili pak za mamac ribe.

Bitna stavka koju valja istaknuti je da SEAtonomous hranilica ima nultu stopu emisije ispušnih plinova, a pod sunčanim prilikama energetski je potpuno neovisna.

Pet je stalnih članova ovog tima, koji uz nekoliko vanjskih suradnika  pokrivaju stručna znanja iz područja matematike, elektronike, računarstva, PR-a i marketinga. Ovakva interdisciplinarnost zaslužna je pristupanju problemu/slučaju s različitih točaka gledišta.

S obzirom na tematiku, na tržištu nema mnogo komercijalnih rješenja za ovaj problem ribolovaca, pa je ova petorka dodatno motivirana sigurnošću u razvoj ovog proizvoda na veću razinu. 

Planovi su im poprilično veliki, ozbiljni i ambiciozni, a nadamo se da im je upravo predakceleracijski Startup Factory program uspio pomoći da u bliskoj budućnosti zaplove sredinom Jadrana njihovim brodom bez kapetana!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...