SUMMIT LOG  – projekt koji će planinarenje učiniti sigurnijim, lakšim i zabavnijim

08. 12. 2023.

Tim SUMMIT LOG jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

„Želja nam je digitalizirati dnevnike planinarskih obilaznica koje planinari godinama ispunjavaju u papirnatoj verziji. Ukorak s tehnologijom, vjerujemo da na ovaj način možemo olakšati planinarskim društvima izradu planinarskih obilaznica, a planinarima, koji bez mobitela ne odlaze u planine, osigurati da su njihovi dnevnici uvijek pri ruci i jednostavni za korištenje. Uz uštedu na troškovima tiska, rješavamo se papira, smanjujemo CO2 otisak i čuvamo šume“ pojašnjava nam Sandra Bortek, voditeljica tima SUMMIT LOG.

Tim

SUMMIT LOG tim broj četiri člana. To su Jelena Levak, Sandra Bortek, Igor Tešanović i Domagoj Šeketa.

„Zajedno smo radili više od godinu dana na razvoju projekata koji uključuju korištenje visokih tehnologija. Domagoj i Igor su tehnička podrška i njihov je zadatak raditi na razvoju aplikacije i sustava koji će se pouzdano vrtiti u pozadini. Obojica developeri s višegodišnjim iskustvom, entuzijastični su oko projekta i usmjereni na rješavanje tehničkih izazova koje im donosimo“, priča nam Sandra koja se može pohvaliti bogatim iskustvom rada na razvoju uspješnih i nagrađivanih startup projekata.

Jelena i Sandra trenutno su maksimalno angažirane u Startup Factory programu, aktivno sudjeluju na predavanjima, radionicama i svim ostalim aktivnostima vezanim uz ZICER-ov program akceleracije. Paralelno rade istraživanje tržišta, osmišljavaju poslovne modele, traže izvore financiranja i sve što je potrebno do trenutka dok ne krene razvoj aplikacije (development).

U ovome složnom timu s jasnom vizijom svi zajedno pridonose razvoju ideje ulaganjem svoga vremena, znanja i iskustva.

Ideja i motivacija

Kada dovoljno dugo planinarite i sa sobom nosite nekoliko planinarskih dnevnika, u jednom trenutku dogodi se da ih zaboravite, ne možete ih pronaći ili se unište zbog vremenskih neprilika. Upravo to se dogodilo Jeleni i Sandri koje su tijekom svojih pješačenja same sebi postavile pitanje – Zašto ne možemo mobitelom snimiti fotografiju i zabilježiti jednostavno da smo se popele na novi vrh?

Tako je krenuo brainstorming – dok su grabile kilometre i penjale nove vrhove. I dok jedna voli skupljati “žigove”, druga voli izazove pa je tako nastala njihova želja da se gejmificira planinarsko iskustvo i potaknu i drugi na uživanje u prirodi.

Želja za većom sigurnošću

„Dodatno nas motivira ideja da stvorimo aplikaciju koja bi učinila odlazak u planine sigurnijim te u slučaju nezgode, omogućila žurnim službama pravovremenu reakciju i brži pronalazak unesrećene osobe. To u većini situacija može značiti spašavanje života. Ne mogu nas zaobići natpisi u novinama (osobito tijekom ljetnih mjeseci) kada se brojni stranci nepripremljeni upućuju u planine, ne obavijeste nikoga kuda su se uputili što kasnije otežava potragu. Svjedoci smo situacija u kojima mogu proći i godine prije nego se otkrije što se dogodilo takvoj osobi“, priča nam Sandra.

Nisu baš svi Startup Factory debitanti

„Postoji više razloga zašto smo se prijavili. Jedan je edukacija usmjerena prema razvoju projekta. Izdvojila bih i networking i tuđa iskustva koja imamo priliku čuti, a iz kojih učimo. Ono što je nama kao timu značajno je mogućnost dobivanja podrške u vidu ureda, a novčana nagrada može nam biti samo dodatan motiv da našu ideju nastavimo razvijati i potvrditi kroz PoC, a do tada i naći način kako financirati ostatak razvoja“, govori nam Sandra koja je već kroz Startup Factory postigla zapaženi uspjeh.

Tim SUMMIT LOG ističe kako su kroz Startup Factory sudjelovali u zanimljivim predavanjima iz kojih su proizašla i nova pitanja vezana uz njihov projekt. Tako su uspjeli definirati što je točno njihov MVP koji kroz proces istraživanja tržišta žele i potvrditi kao nešto što tržište zaista treba i/ili želi.

Uz svo iskustvo i znanje koje su kroz rad na drugim projektima stekle, Sandra i Jelena iskazuju želju u budućnosti iz uloge sudionika akceleracijskog programa preći u ulogu predavača i mentora. Za sada, fokus im je ipak na SUMMIT LOG projektu.

Zagreb Connect je tu!

„Plan je da na Zagreb Connectu pokažemo što smo do sada napravili i u kojem smjeru ide naš projekt. Najvažnije nam je da razvijamo ideju koja ima potencijala, a ne samo ideje radi. Uspijemo li dobiti dobar feedback tržišta (korisnika i kupaca), očekivanja su da kroz pola godine uz minimalno sredstava napravimo PoC i na osnovu njega razvijemo prvu verziju aplikacije koju bi završili unutar godine dana. U tom vremenu intenzivno bismo tražili financijska sredstva i razvijali dodatak aplikacije koji čini odlazak u prirodu sigurnim, a za koji vidimo da predstavlja must have.“

Vizija

„Ideju sigurnijeg boravka u prirodi korištenjem dostupnih tehnologija vidimo kao nešto što dalje možemo razvijati kroz korištenje sredstava iz raznih dostupnih EU programa. Dugoročna vizija je stvaranje aplikacije koja osim što gejmificira odlazak u prirodu, postaje sinonim za sigurnost u prirodi/planinama, povezuje planinare, daje upozorenja o stanju na planinarskim putevima… Jednom razvijen, ovakav sustav vidimo i kao podlogu za razvoj nekih drugih ideja koje imamo, a kojima bismo izašli iz niše planinarstva, proširili tržište i razvijali poslovanje kao takvo“, za kraj kaže Sandra.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...