Sibux Techovi uređaji automatiziraju procese mjerenja u motorsportu i autoindustriji

08. 12. 2023.

Tim Sibux Tech jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

Sibux Tech se bavi razvojem preciznih mjernih uređaja namijenjenih za primjenu u motorsportu i autoindustriji.

„Razvijamo mjerne uređaje za podešavanje parametara ovjesa na natjecateljskim vozilima. Postojeća rješenja uključuju veliki dio ručnih mjerenja i očitavanja rezultata, što ih čini vrlo sporima. Također, mogućnost ljudske pogreške se ne može zanemariti. Naši uređaji u potpunosti automatiziraju proces mjerenja. Tako ne samo da značajno ubrzavamo proces, nego je i preciznost rezultata osjetno bolja. Svi mjerni uređaji su povezani s tabletom na kojem se na pregledan način ispisuju rezultati što uvelike pojednostavljuje posao osobama koje provode mjerenje“, pojašnjava Arian Suša, voditelj tima  Sibux Tech.

Sibux Tech fokus poslovanja stavlja isključivo na izvoz proizvoda. Njihova ciljna skupina su motorsport timovi – prvo europski, nakon čega kreću i prema ostatku svijeta.

Tim

„U timu smo dvojica, Karlo Brzica i ja. Obojica smo magistri strojarstva. Karlo je stručan u području mehatronike i elektronike, a ja sam voditelj tima i bavim se razvojem proizvoda. Karlo i ja se poznajemo još od srednjoškolskih dana. Išli smo u isti razred, a potom i zajedno studirali na FSB-u u Zagrebu“, priča nam Arian.

Ideja

Ideja za stvaranje ovog projekta proizašla je iz Racing Teama Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

„FSB Racing Team je Formula Student tim Sveučilišta u Zagrebu. To je ujedno i najveći hrvatski Formula Student tim. Formula Student je svjetsko natjecanje studenata u sklopu kojeg studenti razvijaju vlastiti bolid, s kojim se zatim natječu diljem Europe. Bio sam član FSB Racing Teama gotovo cijelo vrijeme trajanja studija. U jednom trenutku se pojavio problem jer je naša oprema za podešavanje parametara ovjesa bila vrlo neprecizna. Pozabavio sam se rješavanjem problema, a iz toga se kasnije razvio i diplomski rad. Nakon završetka studija nastavio sam razvoj, a onda mi se priključio i Karlo, baš u vrijeme kada se pojavila potreba za razvojem elektroničkog dijela uređaja“, prisjeća se Arian.

I kako sve ide naprijed, tako su i ovome timu dolazile ideje za nove proizvode, a početna je verzija značajno napredovala u odnosu na diplomski rad.

Inspiracija

„Motivacija i inspiracija se svakako crpe iz ljubavi prema motorsportu i adrenalinu koji je u to uvijek uključen“, ističe Arian.

Startup Factory

„Budući da smo obojica inženjeri, ideja je bila proširiti znanje u svim ne-tehničkim područjima, dakle sve vezano za business, pitch, marketing, itd. Do sada smo stvarno zadovoljni jer je na predavanjima moguće čuti vrlo korisne informacije, a najvrjednija priča nam je definitivno ona o pristupu razvoju proizvoda i istraživanju tržišta od Matije Goljara“, govori Arian.

U niskom startu za Zagreb Connect

„Do Zagreb Connecta planiramo imati spremnu finalnu verziju prototipa prvog uređaja koji razvijamo, no bez obzira na to, očekujemo jedan dan s puno stresa, barem dok ne prođe prezentacija. Konkurencija se čini izrazito jaka tako da niti uz izražen kompetitivan sportski duh ne možemo reći da očekujemo plasman u visoke pozicije. Naravno, to nas neće zastaviti da damo sve od sebe“, entuzijastično kaže Arian.

Jasan pogled u nešto dalju budućnost

„Za pola godine proizvod, koji će na Zagreb Connectu biti samo prototip, je već odavno u prodaji. Paralelno s prodajom prvog, razvijen je i drugi, osjetno kompleksniji proizvod, te je finalna verzija u fazi testiranja u nekoliko momčadi diljem Europe. Za godinu dana, i treći, najkompleksniji proizvod je u razvoju. Paralelno s razvojem i prodajom, počinjemo sa širenjem na sljedeće tržište – Sjevernu Ameriku“, jasno i samopouzdano Arian vidi rast Sibux Techa.

Zanimljivost za kraj

„Bavimo se preciznim mjernim uređajima“, konstatira Arian i izrečenu tezu brani s dva primjera kroz koja dokazuje razinu preciznosti Sibux Tech uređaja:

„Naš prvi proizvod, koji mjeri visinu vozila i samo što nije gotov, ima rezoluciju mjerenja od osam mikrometara, dakle 0.008 mm, što je otprilike 12 puta manje od promjera prosječne vlasi kose. Naš drugi proizvod može jako precizno mjeriti kut. Ovo „jako precizno“ znači da će tolerancija na mjerenje biti 20 kutnih sekundi (ili manje). 20 kutnih sekundi (ili 0.0056deg) je kut koji na jednom metru udaljenosti zatvara promjer jedne vlasi kose (odnosno oko 0.1mm).“

Sibux Tech i ostalih 13 Startup Factory finalista podrži 19. prosinca 2023. na Zagreb Connectu.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...