Stratowave Connect | Rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti

20. 09. 2019.

Tehnologije koje razvija tim startupa Stratowave Connect, pobjednika treće generacije Startup Factory predakceleracijskog programa, omogućuju duži autonomni rad bespilotnih letjelica na velikim udaljenostima. Radi se o inovativnom hibridnom pogonu temeljenom na principu energetske učinkovitosti i bežičnoj komunikacijskoj tehnologiji, koje će na svjetskoj razini učiniti operacije bespilotnim letjelicama svakodnevicom.

Stratowave Connect jedan je od pobjednika treće generacije Startup Factory predakceleracijskog programa koji je za razvoj, uz mentorsku, edukacijsku, infrastrukturnu i promocijsku podršku ostvario i 160.000,00 kuna bespovratnih sredstava za daljnji razvoj. Od tada sigurnim koracima napreduju prema postavljenom poslovnome cilju, a više o njihovom projektu i razvojnom putu doznajte iz intervjua s Ivanom Nikolićem i Ivanom Penavom koji je realiziran u suradnji s Poslovnim dnevnikom u okviru projekta INOVATIVNOST kojem je ZICER pokrovitelj.

Razvijate rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. Možete li preciznije pojasniti o čemu se radi i koja je vaša specifičnost u odnosu na druge?

Ivan Pelivan: STRATOWAVE komunikacijsko rješenje je spoj WiFi tehnologije i Internet komunikacijskog protokola kojim se postiže veliki domet signala (50+ km) i mogućnost vođenja operacija bespilotnih letjelica u stvarnom vremenu, iz ureda.
Ivan Nikolić: STRATOWAVE komunikacijsko rješenje je primarno bazirano na aplikaciji komercijalne WiFi MiMo opreme posebno podešene i povezane uz pomoć našeg softvera. Veza na velikim udaljenostima (>5km) uspostavlja se uz pomoć automatski usmjerenih antena. Sekundarno, veza se dodatno pojačava s jednim ili više 4G prijemnika te u posebnim slučajevima i satelitskim linkom. Komunikacija s uređajima u letjelici, uključujući upravljanje autopilotom i dohvaćanje telemetrije leta, bazirana je na IP protokolu što omogućava korištenje standardnih razvojnih alata te lakšu, bržu i jeftiniju integraciju bespilotnih letjelica u Internet tj. Cloud aplikacije i servise.

Kao platformu ste odabrali bespilotne letjelice. Zašto?

Ivan Pelivan: Bespilotne letjelice se sve više koriste u poslovanju tvrtki svih veličina radi optimizacije poslovanja. Smatramo kako je sazrelo vrijeme da našim komunikacijskim rješenjem ponudimo korak naprijed u tom smjeru. Bez obzira na bespilotne letjelice koje su nam primarna platforma aplikacije, STRATOWAVE rješenje primjenjivo je i na ostalim platformama, pokretnim i nepokretnim – velikim i malima.
Ivan Nikolić: Za razliku od vojnih, profesionalnih, hobističkih i, naravno, igračaka – tržišni segment komercijalnih usluga baziranih na bespilotnim letjelicama je donedavno bio praktički nepostojeći. Razlog tome je bio nepostojanje afirmativne regulative, standardizacije i automatiziranih sustava kontrole i nadzora zračnog prometa u kojem će bespilotne letjelice u skoroj budućnosti po svojoj brojnosti i učinkovitosti preuzeti primat. Upravo to se sad mijenja. Predviđa se da će tržište komercijalnih bespilotnih letjelica u naredne četiri godine narasti za barem pet puta. Ovaj rast implicira potražnju za rješenjima i komponentama usklađenim s etabliranim standardima i cjenovno prihvatljivim profitno orijentiranim poslovnim modelima. Dobar primjer potrebe za našim rješenjem su DaaS (Drone-as-a-Service) platforme gdje bespilotne letjelice postaju „produžena ruka“ Cloud servisa.

Priča o Stratowave započela je još 2003. godine kad ste kao dio tima umrežili Zadarski kanal. Jedna od najznačajnijih stvari koje ste napravili jest lansiranje sonde u stratosferu 2014. godine, na udaljenost 40 kilometara od antene. Što ste time postigli i koliko vam iskustva i znanja iz prijašnjih projekata koriste danas?

Ivan Nikolić: Kažu da je ELMAR sveučilišna regata 2003 bila druga u svijetu (nakon America’s Cupa) koja se prenosila u realnom vremenu preko Interneta; te iste 2003. smo nekoliko mjeseci nakon umrežavanja regatnih jedrilica također povezali Cessnu u letu iznad Zagreba povodom otvorenja CARNet mreže na Institutu Ruđer Bošković. 2010. smo u suradnji s Fakultetom prometnih znanosti s našim rješenjem pokrivali let aviona do Slovenije, a krajem prošle godine i na udaljenosti većoj od 50 kilometara. Po rezultatima naših mjerenja očekujemo održavanje stabilne veze i do 100 kilometara udaljenosti. U svim ovim prilikama glavna primjena je bila live video streaming, što se lako vidi i u našoj YouTube arhivi.
Kroz ove projekte smo stekli značajna iskustva i rasli smo skupa s napretkom WiFi tehnologije, počevši od 802.11b na 2.4GHz do današnjih 802.11ac MiMo rješenja na 2-5GHz. Naša današnja rješenja direktan su slijed prikupljenih znanja i iskustava u eksperimentima provedenim u razdoblju 2003. do 2015. godine.

Na kojim točno projektima radite danas i postoje li već zainteresirani klijenti?

Ivan Pelivan: Osim na STRATOWAVE komunikacijskim rješenjima, radimo i na razvoju inovativnog hibridnog pogona „HYPER-M“ za više-rotorne bespilotne letjelice koji će omogućiti barem dvostruko veći domet i nosivost u odnosu na postojeća hibridna rješenja. Za komunikacijska rješenja već postoje zainteresirani klijenti. To su uglavnom veće tvrtke u državnom i stranom vlasništvu te nekoliko malih tvrtki specijaliziranih na području bespilotnih letjelica. U tom smislu upravo radimo i na prvoj narudžbi od strane jedne velike medijske kuće. Projekti su međusobno komplementarni jer je riječ o ključnim tehnologijama koje omogućuju (komercijalno isplative) operacije bespilotnih letjelica na velikim udaljenostima, a pogotovo u područjima sa slabom pokrivenošću 4G signala.

Prijavljivali ste se na mnoge natječaje, a dio vašeg poslovnog plana bio je i smještaj u ZICER-u. Koliko su natječaji i ZICER doprinijeli razvoju vašeg biznisa? 

Ivan Pelivan: Smatramo kako je ZICER jedna od ključnih karika u razvoju našeg poslovanja, ali i mnogih drugih zagrebačkih startup tvrtki. Pružena nam je stabilna i kreativna radna sredina, a odnedavno su nam dostupni i dobro opremljeni laboratoriji za potrebe mjerenja, tehničke analize i izrade elektroničkih i mehaničkih komponenti što će nam znatno pomoći pri reduciranju troškova razvoja. Širok spektar poslovanja tvrtki u ZICER-u omogućuje svima nama međusobnu suradnju i velike mogućnosti umrežavanja, a samim tim i olakšava pronalaženje prvih kupaca i novih partnera. Natječaji i programi poticanja poduzetništva: „Pokreni nešto svoje“ u organizaciji ACT Grupe iz Čakovca, HZZ mjera „Samozapošljavanje“ te „Startup Factory“ i „Zagreb Connect“ u organizaciji ZICER-a bili su ključni za pokretanje i financiranje našeg poslovanja i opremanje naše tvrtke alatima i znanjima.
Ivan Nikolić: Naš odnos sa ZICER-om vidimo kao partnerski odnos sa zajedničkim ciljevima: rast malog poduzetništva, izvoza i ekosistema visoke tehnologije, rast gospodarstva i zadržavanje visoko obrazovane radne snage, kao i uvoz stranih stručnjaka.

Planirate li u skoroj budućnosti prodati udjele tvrtke nekim investitorima i da li je već bilo upita u tom smjeru?

Ivan Pelivan: Svjesni smo brzine razvoja tehnologija bespilotnih letjelica na svjetskoj razini. Stoga su investicije nužni sljedeći korak koji omogućava kontinuitet razvoja naših rješenja, akvizicije kupaca te zapošljavanja, a sve kako bi zadržali kompetitivnu prednost. Kontakti s nekoliko potencijalnih investitora su već ostvareni. Tijekom jeseni očekujemo prve konkretne poslovne rezultate, koji su nužni za realizaciju pregovaračke pozicije u pregovorima za prvu rundu investicija.

Prijavite se i vi na Startup Factory i započnite svoj startup izazov! Prijave za četvrtu generaciju Programa otvorene su do 19. rujna.

Ostale novosti i projekti

Pozivamo vas na Startup Ecosystem Croatia događaj!

investitori i inovativne tvrtke iz Austrije zainteresirani su za poslovne prilike s hrvatskim startupovima. Zato Austrijsko Veleposlanstvo  - Trgovinski odjel zajedno sa ZICER-om i partnerima organizira Startup Ecosystem Croatia događaj na koji vas ovim putem...

Pozivamo vas na LEAP Summit 2024!

Pridružite se LEAP Summit konferenciji koja se održava 15. i 16. svibnja u prostoru SEECEL Zagreb! LEAP Summit je multidisciplinarna konferencija koja okuplja više od 2.000 sudionika iz više od 40 zemalja. Fokus konferencije je na multidisciplinarnim temama povezanim...