Startup Nobula odvažno mijenja uobičajene načine učenja

07. 06. 2022.

Inovatori iz ZICER-a unose nov život u edukativne procese!

Interakcija u edukaciji danas je imperativ. Kada se osobu koja uči stavi u aktivan položaj, ona više nije samo promatrač, već i svojevrstan nositelj aktivnosti. Uz novu ulogu učenje postaje temeljitije, a stečeno znanje primjenjivije.

Izazovna vremena sa sobom nose snažnu potrebu za prilagodbama. Startupovi svojom fleksibilnošću te inovativnim promišljanjima i realizacijama donose promjene koje olakšavaju život. Startup Nobula donosi promjene u funkcionalnosti, učinkovitosti i izvedbi učenja. Nastavite čitati i doznajte zašto i kako!

Najbolje ideje rađaju se iz potrebe. Kada odlučite poduzeti nešto u vezi s rješenjem detektirane potrebe više niste promatrač. Tada ste pokretač. Tada ste poduzetnik.

Zoran Milas, suosnivač startupa Nobula ispričao nam je svoju priču.

Pa krenimo!

Kad doktor medicine postane pokretač startupa

Nakon završetka studija medicine kao i većina kolega pokušao sam dobiti specijalizaciju što je u devedesetima bilo jako problematično. Zapravo, problem je bilo dobiti bilo kakav posao pa sam jedno vrijeme radio svašta. Nekoliko sam se godina okušao u državnoj službi, vidio kako to nije za mene i narednih više od 10 godina proveo u globalnoj farmaceutskoj kompaniji. – priča nam Zoran i nastavlja – Po završetku fakulteta shvatio sam kako moram imati dodatan izvor prihoda i tijekom nekoliko mjeseci svladao sam osnove programiranja. Tu se rodila ljubav prema informatici, a tada sam napravio i prve poduzetničke korake.

U farmaceutskoj industriji Zoran je naučio onaj poslovni dio priče koji mu je bio iznimno koristan za nastavak njegove poduzetničke karijere. 

Posao koji sam radio zahtijevao je česte boravke na domaćim i inozemnim kongresima, simpozijima i različitim edukacijama. Tamo sam uočio kako se tehnologija ne koristi dovoljno. Tako sam vrlo rano pokrenuo prvi neovisni portal za edukaciju zdravstvenih djelatnika. Prvi smo upotrijebili video u edukaciji i prvi napravili potpuno virtualni kongres 2011. godine, a 2012. prvi hibridni kongres. – prisjeća se Zoran.

Od ex catedra do interaktivnog učenja

Sljedeća stepenica koju su zamislili (i realizirali) je interakcija u edukaciji. Tako su najčešću, ex catedra formu predavanja, pretvorili u sudionicima zanimljiviji, interaktivni oblik.

Napravili smo prototip aplikacije koja je funkcionirala na velikim, touch screen monitorima i ponudili je tržištu. Reakcija je bila odlična. No u trenutku kad smo mislili kako već imamo proizvod koji će osvojiti ne samo domaće nego i tržište Poljske, Češke, Slovenije… dogodila se pandemija. Sve se zaustavilo u trenu. Tada smo shvatili da se mijenja način na koji funkcioniramo. Odlučili smo krenuti u novome smjeru. Pokrenuli smo startup. Cilj nam je bio razvoj aplikacije koja će moći funkcionirati na bilo kojoj platformi, koja će biti lako skalabilna i koja se može implementirati u postojeće platforme za učenje. – govori nam Zoran.

Iskusan tim osnivača

Uz Zorana, startup Nobula Technologijes osnovali su Vladimir Šoštarić i Jovo Skorupan, obojica iskusni programeri s dugogodišnjim iskustvom. Danas Zoran, Vladimir i Jovo čine jezgru tvrtke koja okuplja još nekoliko mlađih programera i vanjskih suradnika.

Razvoj ovakvog projekta je prilično zahtjevan i skup. Za sada se financiramo vlastitim sredstvima, a dijelom i iz custom projekata. – o izazovima financiranja kaže Zoran.

Za sada Nobula Technologijes u razvoju ima dvije aplikacije, Nobula Interactive Case (na kojoj rade i namjeravaju raditi još dosta vremena) te svoj novitet Nobula Event.

Kako brzo generirati hibridne i virtualne događaje?

Nobula Event je aplikacija koja služi za brzo generiranje hibridnog ili virtualnog događaja.

Tipovi događaja koji se mogu pomoću ove aplikacije kreirati su različiti – od kongresa (hibridnih i virtualnih s kombinacijom live i unaprijed snimljenih predavanja), preko simpozija s prijenosom uživo, lansiranja novih proizvoda, online tečajeva s unaprijed snimljenim predavanjima pa sve do onih s interaktivnim rješavanjem slučaja. Također, ova je aplikacija idealna za održavanje virtualnih i hibridnih sastanaka Savjetodavnih odbora.

Prednosti ove aplikacije su brzina, sigurnost, samostalno administriranje te odlična mogućnost brandinga kažu nam iz Nobule.

Vizija za budućnost

U narednih godinu dana cilj ovog startupa je doseći prodajne rezultate koji su dovoljni za samofinanciranje što će im olakšati privlačenje novih kolega u tim. Time bi u kratkom roku poslovali na teritoriju Europske unije, a potom i globalno.

Za pet godina želimo aplikaciju Nobula Interactive Case imati kao standard u edukacijama. – za kraj kaže Zoran.

S obzorom na upornost i kompetencije tima Nobula uvjereni smo kako ćemo kroz takav standard uskoro svi lakše i brže stjecati i unapređivati svoja znanja.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...