Sretan vam Međunarodni dan svjetlosti!

16. 05. 2019.

Ima li Hrvatska što reći i dati svijetu kad je riječ o svjetlu i svjetlosti? Iznenađujuć i autentičan odgovor dat će Međunarodni dan svjetlosti u Oris Kući arhitekture u Zagrebu u petak, 17. svibnja s početkom u 16:30. Predstavljaju se četiri teme – četiri potpuno različite priče o svjetlosti iz Hrvatske – i nekoliko iznenađenja, jer svjetlost je nadahnuće i život!

Projekt MEĐUNARODNI DAN SVJETLOSTI u Hrvatskoj pridružuje se inicijativi organizacije UNESCO koja je 16. svibnja proglasila za International Day of Light.

Toga dana emitirana je prva laserska zraka u nama znanoj povijesti – naime, Theodore Harold Maiman konstruirao je 1960. prvi laser kojemu je aktivna tvar bio kristal rubina stimuliran bijelom svjetlošću. Poslije je nastao prvi plinski laser, sa smjesom helija i neona – 1961., prvi poluvodički laser – 1962., te prvi tekućinski laser –1963.

Zbog kvalitete svjetla i drugih naprednih karakteristika, laseri se koriste u svim područjima ljudske djelatnosti. Danas laseri pokrivaju valne duljine zračenja od dalekoga ultraljubičastoga pa sve do dalekog infracrvenoga područja, a radi se i na konstrukciji lasera u području rendgenskoga zračenja.

Laseri su tehnologija koja značajno preobražava naš dosadašnji način života. Više od dvadeset Nobelovih nagrada dodjeljeno je za doprinose različitih istraživanja na području lasera i njegove primjene. U zadnjih dvadeset godina čak devet puta Nobelova nagrada za fiziku pripala je znanstvenom polju istraživanja o laserima.

Laseri su proslavljeni i kao dio popularne kulture, a možda najpoznatiji primjer su futuristički laserski mačevi iz Ratovi zvijezda.

Svrha Međunarodnog dana svjetlosti je usmjeriti našu pozornost na fenomen svjetlosti, svjetla, te bolje razumijevanje i uvažavanje njene uloge i važnosti koju ima u životima ljudi, podjednako na područjima znanosti, medicine, komunikacije, energije, tehnologije, koliko i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja.  

O SVJETLOSTI

Svjetlost ima središnju ulogu u našim životima. Na najtemeljnijoj razini, kroz fotosintezu, svjetlost je u podrijetlu samoga života. Proučavanje svjetlosti dovelo je do obećavajućih alternativnih izvora energije, po život spasonosnog napretka u medicinskim tehnologijama dijagnostike i terapija, superbrzog interneta – Light-Speed Internet i mnoga druga otkrića koja su dovela do revolucionarnih promjena u današnjem društvu i oblikovala naše razumijevanje svemira. Te su tehnologije razvijane stoljećima kroz fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti – počevši od djela Kitab Al-Manazir (Knjiga optika) koje je 1015. objavio Ibn al-Haytham i uključujući Einsteinov rad početkom 20-og stoljeća, koji je promijenio način na koji mislimo o vremenu i svjetlu. 

Hrvatska je domovina dvojice znanstvenika čija su razmišljanja i djela neizostavno ugrađena u fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti. Pa tako, izniman su doprinos ovdje dali Ruđer Bošković i Nikola Tesla.

Više o obilježavanju Međunarodnog dana svjetlosti u Hrvatskoj pročitajte na ovoj poveznici.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...