Hrvatski CleanTech startupovi na Međunarodnom bootcampu u Frankfurtu predstavili svoje inovacije

16. 05. 2019.

Međunarodni bootcamp u Frankfurtu okupio je 180 mladih poduzetnika iz područja čistih tehnologija, a odabrane osnivače CleanTech startupova i povezao s velikim korporativnim igračima. Njihovim je ekološki naprednim poslovnim projektima fokusiranim na klimu, energiju, resurse, mobilnost i vodu ovaj događaj pružio stjecanje novih znanja iz inovativnih, održivih poslovnih modela.

Šest startupova koji su u zahtjevnoj konkurenciji odabrani za ulazak u hrvatski EIT Climate-KIC akcelerator prošlog su tjedna sudjelovali na dvodnevnom bootcampu u Frankfurtu. Svi oni uspješno razvijaju proizvode i rješenja koji odgovaraju na bitna pitanja klimatskih izazova s kojima smo danas suočeni, a u Frankfurtu su se imali prilike upoznati s kolegama iz sedamdesetak europskih startupova. Naime, na bootcamp su pristigle mlade inovativne tvrtke i timovi iz 12 zemalja u kojima se provodi ovaj najveći europski CleanTech akcelerator.

Sadržajan dvodnevni program sudionicima je pružio izvrsne govornike, relevantne tematske radionice vođene paneuropskim stručnjacima kao i neprocjenjivu vrijednost međunarodnog umrežavanja. Naš nagrađivani startup Makabi Agritech i razvojni tim Urban Oasis bili su pozvani i na individualne sastanke s predstavnicima korporacije Bayer u svrhu detaljnijeg predstavljanja i pronalaženja potencijalnih točaka za međusobnu suradnju.

„Apsolutna pozitiva i motivacija koju je naš tim dobio na ovom događaju dala nam je još veći motiv i snagu da još više i predanije razvijamo projekt“, podijelio je s nama Marko Vinceković, osnivač Makabi Agritecha.

Mladi poduzetnici čiji proizvodi imaju za cilj pozitivno utjecati na klimatske uvjete i biti integralnim dijelom energetske tranzicije svojim radom aktivno i izravno oblikuju potrebne promjene. Njihova međusobna interakcija tijekom dva dana katalizirala je stvaranje velikog broja novih ideja, omogućila ubrzano promicanje održivih inovacija te osigurala iznimno vrijednu razmjenu kontakata.

“Zadovoljni smo sve većom popularnošću programa te smo po prvi puta u Industrieparku Höchst primili preko 80 međunarodnih startupova“, izjavio je prof. dr. Hannes Utikal, voditelj Centra za industriju i održivost Sveučilišta Provadis. Osim što je besprijekorno odradio ulogu domaćina i organizatora bootcampa, Provadis je zadužen za koordinaciju EIT Climate-KIC akceleratora na europskoj razini. “Za nas je rad sa startupovima važan jer njime razvijamo održive poslovne modele usklađene s ekonomskim, ekološkim i društvenim ciljevima.”

EIT Climate-KIC akcelerator program je Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) i najveći europski CleanTech akcelerator. Program će se od travnja do rujna 2019. paralelno implementirati u 12 europskih država, a u Hrvatskoj ga provodi Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

ZICER je član hrvatskog EIT Climate-KIC Huba uspostavljenog u lipnju 2018. sa svrhom osnaživanja inovacijskog kapaciteta na području klimatskih promjena te sačinjenog od sedam organizacija. To su: ZICER, REGEA – Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu, Terra Hub, Zelena energetska zadruga i Mreža znanja.  

Ostale novosti i projekti