S virtualnim zagrebačkim Climathonom otputovali smo u 2050.! Zanima li vas što smo tamo zatekli?

16. 12. 2020.


Jedino je promjena stalna. Tehnologija ju dodatno akcelerira. Ne znamo što donosi sutra, kakva će biti iduća godina, koje inovacije će oblikovati novo desetljeće… No, smjer nam je jasan. Preživjet ćemo jedino ako ćemo postati odgovorniji prema prirodi i ljudima! I zato smo prihvatili izazov, lansirali smo se u 2050. i tamo smo zatekli – pogodite što! Zeleni Zagreb i sretne Zagrepčane:

Danas je u ZICER-u održan treći zagrebački Climathon. Družili smo se virtualno! Hoće li nam tako biti i u 2050.?

Treći Climathon Zagreb okupio je međunarodnu ekipu studenata, aktivista, novinara i znanstvenika. Svi su imali jednak cilj – prikazati segment života u Zagrebu iz perspektive 2050. godine. Ako je vjerovati sudionicima, za naš planet (i naš grad) budućnost bi mogla biti zelena!

Najbolji je proglašen četveročlani – internacionalni i multidisciplinarni tim kojeg su činili Isaac Korku Dorgbetor, Melda Krvavac, Matej Bulić i Hana Ćatović. Danas su se prvi puta upoznali, no vizija im se poklapala – kao da se poznaju cijeli život. Oni za 2050. godinu očekuju zeleni i održivi Zagreb s vertikalnim vrtovima u srcu grada, rješenja za navodnjavanje i filtriranje otpadnih voda, smanjenu emisiju CO2… Razmišljali su i o racionalnom utrošku energije, pametnom grijanju i hlađenju… Detalje njihove vizije moći ćete pročitati uskoro na www.zicer.hr.  

Climathon Zagreb partnerski već tradicionalno podržavaju Grad Zagreb i INA, a ove godine i startup Miret.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša je rekla: S obzirom na sve ružno što nam se dogodilo ove godine (COVID-19 kao globalni problem, a potres kao „dodatni“ – naš lokalni problem), ne smijemo zaboraviti na najveći civilizacijski problem našeg vremena – klimatsku krizu i značajne negativne utjecaje kojima ti procesi utječu na naš život. Energija i klima u tom kontekstu predstavlja najveći izazov naše generacije i stoga ovakvi događaji, poput Climathona, gdje se detaljno razrađuju koncepti rješavanja lokalnih problema, su izrazito bitni za gradove pred kojima su najveći izazovi u narednom desetljeću.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a je rekao: Jako mi je drago što nam je na Climathonu, uz Grad Zagreb i Inu, partner startup Miret. Miret se razvija u ZICER-u, a dio je i našeg  EIT Climate-KIC Croatia akceleratora. Miret pokazuje kako hrvatski startup s tržišno i ekološki održivim rješenjima može biti globalno konkurentan. Hvala partnerima na podršci, ali također i  izvrsnim mentorima Stephanie E. Trpkov, Vanji Andriću i Nikolini Maškarić, koji su dodatno za rad inspirirali Climathon timove. Čestitam pobjednicima i svim sudionicima na predanom angažmanu u borbi s klimatskim promjenama!

Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa u Ini kaže: INA je pokrenula start-up program ANI, što je kratica od „akceleriranje novih ideja“,  čime se želi naglasiti namjera kompanije da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova. Ono što pri tome svakako uzimamo u obzir su dugoročna održivost i klimatske promjene, zato mi je drago što smo danas u ZICER-u imali priliku vidjeti iznimno zanimljiva razmišljanja o tome kako će naša budućnost izgledati što nam pomaže da se i mi bolje pripremimo za promjene koje dolaze.

Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i ZZSO, i članica žirija na Zagreb Climathonu je rekla: Klimatske promjene pred sve nas stavljaju najrazličitije izazove, stoga i mi u INA Grupi zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša smatramo kontinuiranim prioritetom. Kao odgovor na problematiku klimatskih promjena implementiramo najbolje raspoložive tehnike, ulažemo u obnovljive izvore energije i projekte energetske učinkovitosti. Počašćena sam što sam na virtualnom Climathonu imala priliku ocjenjivati kreativne mlade ljude, koji se vrlo dobro snalaze i u ovim neuobičajenim vremenima,  te spremno kreiraju rješenja za njih. Uz ovakve ideje, budućnost nam je optimistična. Čestitke pobjednicima i svim ostalim sudionicima koji su nas danas inspirirali.

Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 100 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Omogućava odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih problema razrađujući svoje ideje te da na inspirativni način dopru do šire zajednice.    

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...