RecorrQCQ – mjesto gdje se znanost pretače u praksu

08. 11. 2019.

Najbolje ideje nekad su one do kojih smo došli slučajnim putem. Tako je tim RecorrQCQ svoju osnovnu ideju dobio iz sličnog sklopa potpuno druge namjene koji je bio namijenjen upotrebi u domaćinstvu, a ne iz znanstvene literature, čija je upotreba svojstvena članovima ovog tima. 

Razvoj Recorr QCQ uređaja rezultat je pak pretakanja akademskog i znanstvenog u praktično i opipljivo. Dakle, usprkos znanstvenom iskustvu članova tima, bio je ovo pravi trenutak inspiracije, potpuno izvan znanstvene sfere.  

Teorijska pozadina eksperimentalne metode na kojoj se zasniva ReCorr QCQ uređaj istraživana je desetljećima, a sadašnje stanje tehnike po prvi put omogućava njezinu realizaciju. Ono što je nekolicina znanstvenika u prošlosti pokušala i doživjela u neuspjeh, ovaj dvojac odlučio je pretvoriti u uspjeh. Riječ je o prof. dr. sc. Sanji Martinez i Ivani Šoić, mag. ing. appl. chem. s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Zajedno s programerom Tinom Antolićem sigurno koračaju ka ostvarenju vizije proizvoda kao i poslovne vizije tvrtke.

Iako je Recorr QCQ uređaj namijenjen vrlo ozbiljnoj primjeni – ocjeni kvalitete premaza na metalnim proizvodima i konstrukcijama što je često povezano s njihovim integritetom, te sa sigurnošću ljudi i očuvanjem okoliša, krasi ga jednostavnost i dopadljivost, a zbog brzine dobivanja rezultata u mjeritelju  budi radoznalost za nastavkom ispitivanja. Uređaj je prilagođen korisniku, a rezultat se jednostavno interpretira primjenom referentne skale koja povezuje impedanciju i kvalitetu premaza. Za razliku od uobičajene vizualne kontrole kojom se opažaju oštećenja premaza, ReCorr QCQ daje mogućnost procjene kvalitete novih i još neoštećenih premaza. Utoliko je riječ o jedinstvenom uređaju na tržištu.

Ukoliko javnost koja nije dio znanstvenih krugova ovaj proizvod smatra apstraktnim, okoliš ga zasigurno pozdravlja, lako prepoznaje i željno iščekuje.  Projekt odiše dobrim vibracijama, pa tehnička i poslovna rješenja često dolaze sama od sebe, kako kažu, kao rezultat barinstorminga tima kao i njegove proširene verzije u kojoj se nalaze vrlo stručni, budući suradnici tvrtke te već zainteresirani potencijalni kupci.

Prijenos znanstvene metodologije u laboratorijsku i terensku praksu u ovom je slučaju otvorio mnoge mogućnosti verifikacije i validacije metodologije u različitim sektorima primjene, bilo da je riječ o stjecanju industrijske prakse, mogućnosti uklapanja u postojeće standarde ili posebne standardizacije, obuke mjeritelja i njihovo certificiranje ili pak nešto slično. Jasno je da je riječ o čitavom nizu proizvoda i usluga koje mogu proizaći iz popularizacije Recorr QCQ uređaja i metodologije mjerenja u stručnoj zajednici, stoga ovaj tim budno pratimo na ovogodišnjem Zagreb Connectu gdje se zajedno s 16 timova natječu za bespovratna sredstva Grada Zagreba ukupne novčane vrijednosti 1 milijun kuna.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...