RecorrQCQ – mjesto gdje se znanost pretače u praksu

08. 11. 2019.

Najbolje ideje nekad su one do kojih smo došli slučajnim putem. Tako je tim RecorrQCQ svoju osnovnu ideju dobio iz sličnog sklopa potpuno druge namjene koji je bio namijenjen upotrebi u domaćinstvu, a ne iz znanstvene literature, čija je upotreba svojstvena članovima ovog tima. 

Razvoj Recorr QCQ uređaja rezultat je pak pretakanja akademskog i znanstvenog u praktično i opipljivo. Dakle, usprkos znanstvenom iskustvu članova tima, bio je ovo pravi trenutak inspiracije, potpuno izvan znanstvene sfere.  

Teorijska pozadina eksperimentalne metode na kojoj se zasniva ReCorr QCQ uređaj istraživana je desetljećima, a sadašnje stanje tehnike po prvi put omogućava njezinu realizaciju. Ono što je nekolicina znanstvenika u prošlosti pokušala i doživjela u neuspjeh, ovaj dvojac odlučio je pretvoriti u uspjeh. Riječ je o prof. dr. sc. Sanji Martinez i Ivani Šoić, mag. ing. appl. chem. s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Zajedno s programerom Tinom Antolićem sigurno koračaju ka ostvarenju vizije proizvoda kao i poslovne vizije tvrtke.

Iako je Recorr QCQ uređaj namijenjen vrlo ozbiljnoj primjeni – ocjeni kvalitete premaza na metalnim proizvodima i konstrukcijama što je često povezano s njihovim integritetom, te sa sigurnošću ljudi i očuvanjem okoliša, krasi ga jednostavnost i dopadljivost, a zbog brzine dobivanja rezultata u mjeritelju  budi radoznalost za nastavkom ispitivanja. Uređaj je prilagođen korisniku, a rezultat se jednostavno interpretira primjenom referentne skale koja povezuje impedanciju i kvalitetu premaza. Za razliku od uobičajene vizualne kontrole kojom se opažaju oštećenja premaza, ReCorr QCQ daje mogućnost procjene kvalitete novih i još neoštećenih premaza. Utoliko je riječ o jedinstvenom uređaju na tržištu.

Ukoliko javnost koja nije dio znanstvenih krugova ovaj proizvod smatra apstraktnim, okoliš ga zasigurno pozdravlja, lako prepoznaje i željno iščekuje.  Projekt odiše dobrim vibracijama, pa tehnička i poslovna rješenja često dolaze sama od sebe, kako kažu, kao rezultat barinstorminga tima kao i njegove proširene verzije u kojoj se nalaze vrlo stručni, budući suradnici tvrtke te već zainteresirani potencijalni kupci.

Prijenos znanstvene metodologije u laboratorijsku i terensku praksu u ovom je slučaju otvorio mnoge mogućnosti verifikacije i validacije metodologije u različitim sektorima primjene, bilo da je riječ o stjecanju industrijske prakse, mogućnosti uklapanja u postojeće standarde ili posebne standardizacije, obuke mjeritelja i njihovo certificiranje ili pak nešto slično. Jasno je da je riječ o čitavom nizu proizvoda i usluga koje mogu proizaći iz popularizacije Recorr QCQ uređaja i metodologije mjerenja u stručnoj zajednici, stoga ovaj tim budno pratimo na ovogodišnjem Zagreb Connectu gdje se zajedno s 16 timova natječu za bespovratna sredstva Grada Zagreba ukupne novčane vrijednosti 1 milijun kuna.

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...