Kombinacijom biologije i inženjerstva protiv velike koncentracije CO2

08. 11. 2019.

Od ljubavi prema ronjenju do zidnih panela koji filtriraju okolni zrak fiksirajući pritom CO2, odnosno CH4, mikrobiološkim putem. Kako su ove dvije stvari povezane? Ako pitate Marka – vrlo lako i vrlo logično.

Tvorac i mastermind koji stoji iza projekta i dežurni inženjer strojarstva, zagriženi je ronilac. Uzdrman novinskim člankom o propadanju Velikog koraljnog grebena zbog kiseljenja mora (do kojeg dolazi zbog pre velike koncentracije CO2 u zraku), odlučio je zloglasni CO2 izbaciti iz jednadžbe. Jer, Nemo, Dora i 5.500 vrsta drugih riba, puževa i koralja čekaju na njega!

Odlučan i sam biti promjena u svijetu, Marko je u potrazi za morskim biologom naišao na Ivu s kojom dijeli strast prema ronjenju. Kao drugi član NUotwo tima, Iva je ona koja mućka algice, a Gabriele onaj koji ovom projektu dodaje boju – grafički je dizajner i glavni estetičar ove priče.

Svojim nemarom gušimo planetu. Sve je više ustajalog, a sve manje svježeg zraka. Kao posljedicu imamo suočavanje s klimatskim promjenama, a među ostalim, uzrok njima je konstantno rastuća koncentracija CO2  u zraku. Tu nastupaju Marko i Iva koji spajaju biologiju i inženjerstvo. Uz podršku Startup Factorya stvorit će aktivne zidne panele koji upijaju CO2  iz okolnog zraka. Otprilike 1/3 CO2 koja se emitira u zrak, dolazi iz potrošnje sustava za hlađenje i grijanje, a ovaj uređaj u koštacu je upravo s tom problematikom – emisiju CO2 smanjuje redukcijom potrošnje sustava za hlađenje i grijanje. Osim toga smanjuju se troškovi grijanja i hlađenja unutar zgrade u kojoj su paneli postavljeni.  

Sudeći po direktivama EU, opasno nam se približavaju porezi na CO2, što ovom proizvodu učvršćuje potencijal koji je zagarantiran u više aspekata: održiv je i efikasan u upijanu CO2, štedi energiju jer zamjenjuje sustav hlađenja i grijanja u prostorijama, a sve to povlači i uštedu novca. Pozitivan utjecaj na okoliš i briga za svjetliju budućnost točka su na i, i zaokružuju ovu cijelu priču.

Priča je ovo o NUOTWO-nu, mladom timu kojem je stari Veliki koraljni greben zasigurno već sad zahvalan!

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...