Recall – aplikacija koja olakšava proces učenja

06. 12. 2023.

Tim Recall jedan je od 14 finalista osme generacije ZICER-ovog nagrađivanog Startup Factory akceleracijskog programa. Upoznajmo ga!

Recall je aplikacija koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. To radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor.

„Glavne koristi našeg pristupa su povećana motivacija i više nego duplo povećan kapacitet pamćenja. To postižemo tako da automatski generiramo pitanja različitih oblika (npr. višestrukog odabira, istina/laž i otvorenog tipa) i postavljamo ih u algoritamski određenim vremenskim intervalima. Na taj način spajamo dvije daleko najefikasnije metode učenja: razmaknuto ponavljanje i aktivno prisjećanje“, pojašnjava nam Sven Ćurković, voditelj tima Recall.

Sven se već pet godine intenzivno bavi umjetnom inteligencijom i softverskim inženjerstvom. Zadužen je za backend i treniranje neuronskih mreža. U kontekstu Recalla, dodatno se bavi poslovnom stranom projekta.

Drugi član ovoga tima je Petar Jukić koji se više od dvije godine bavi razvojem mobilnim aplikacija, a svome Startup Factory timu doprinos daje u kontekstu UI/UX dizajna i marketinga.

„Obojica smo iz Šibenika i upoznali smo se u prvom razredu srednje škole. Zajedno smo upisali FER i gotovo 10 godina nakon što smo se upoznali, odlučili smo zajedno otvoriti firmu“, priča nam Petar.

Put do nemjerljivo boljeg načina učenja

„Na zadnjoj godini FER-a sam upisao predmet Uvod u molekularnu biologiju i genetiku koji su vodili predavači s PMF-a. Iako je bio jako zanimljiv, s obzirom da sam proveo zadnjih pet godina na FER-u, osjećao sam se poprilično izgubljeno s takvim tipom predmeta. U to vrijeme sam neovisno otkrio kartice za učenje i tehniku razmaknutog ponavljanja pa sam odlučio probati i odmah mi je postalo jasno koliko je to nemjerljivo bolji način učenja od klasičnih metoda (npr. pasivno čitanje i podcrtavanje). Pročitao sam nekoliko istraživanja i ispalo je da može biti više nego duplo efikasnije. Taj semestar sam materijale iz svih predmeta pretočio u kartice za učenje i nikada nisam lakše riješio godinu. Tako se rodila ideja za Recall“, priča nam Sven i dodaje kako ih u EdTech prostoru najviše motivira ogroman potencijal koji se uopće ne koristi. Konstatira kako je današnji sustav edukacije staromodan, neefikasan i nemotivirajuć, što oni s Recallom uskoro namjeravaju promijeniti.

Zašto Startup Factory?

„Primarni razlozi zašto smo se prijavili na Startup Factory su validacija ideje i motivacija da kroz ta dva mjeseca aktivno radimo na proizvodu. Unatoč napornom rasporedu, naučili smo stvari s poslovne strane koje će nam jako dobro doći. Osim toga, networkanje s mentorima i drugim natjecateljima se pokazalo jako korisnim“, na postavljeno pitanje odgovara Petar.

Od Zagreb Connect do najbolje platforme za učenje

„Od Zagreb Connecta očekujemo exposure i networking te, nadamo se, početnu “investiciju”. Za pola godine očekujemo imati gotov proizvod na tržištu, za godinu dana se nadamo imati dovoljno profita da možemo početi zapošljavati i širiti viziju. Za pet godina se nadamo imati #1 platformu za učenje u osnovnoj i srednjoj školi“, s temom kratkoročnih i dugoročnih ciljevima razgovor zaključuje Sven.

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...

Poziv na radionicu o intelektualnom vlasništvu

Kako prepoznati intelektualno vlasništvo u vašem startupu, zašto ga zaštititi i kakvu vam konkurentsku prednost donosi zaštita?Odgovore doznajte u ZICER-u, 12. ožujka od 10 sati, na besplatnoj radionici koja će se održati prema programu: Sudjelovanje je besplatno uz...