Proizvodnja industrijskih “Hexaworx” dronova u srcu TPZ-a

23. 02. 2018.

Ivan Vidaković, vlasnik obrta Hexaworx nedavno se pridružio našoj inovativnoj zajednici na Zagrebačkom velesajmu. Dronovi tj. multirotori koji su za mnoge hobi on je pretvorio u poduzetnički pothvat koji uspješno cilja na globalno tržište. 

“Prije 7 godina kada sam još radio kao edukator u velikoj korporaciji dogodilo se moje prvo pravo upoznavanje s dronom. Kolega koji se tada vratio iz Amerike donio je sa sobom njegov dron. Dobro sam ga proučio i shvatio da ga i ja mogu napraviti. Tada je nastao moj prvi dron i od njega je sve krenulo dalje.” otkrio nam je Ivan.

Kada je stao na noge i bio siguran da su dronovi ono prema čemu se želi usmjeriti dao je otkaz na starom poslu i posvetio se samo tome.

“Nitko u tome nije vidio ništa osim hobija, a ja sam nekako od samog početka gledao što sve s tim mogu napraviti.”

Za razliku od hobista, Ivan je počeo raditi dronove koji se koriste za snimanje na filmu, a odnedavno mu je glavni cilj raditi u sferi industrijske primjene. Trenutno radi na dva projekta koja su oba orijentirana na globalno tržište.

Suradnja s Meshpointom

Jedan od projekata na kojemu radi u suradnji s tvrtkom CRISIS INNOVATION LAB d.o.o. je stavljanje Meshpoint routera za krizne situacije na dron.

“Ako se primjerice desi potres i sruši se sva infrastruktura – gubi se internet koji je danas prijeko potreban i koristan u ovakvim situacijama. UNICEF tada može doći na lokaciju s našim dronom koji može izdržati čak 24 sata u zraku.”

Projekt Air RMLD

“Nisam se htio ograničiti na lokalnu primjenu drona kao što to rade mnogi. Pregled curenja plina u nekoj kući mala je primjena, dok je  industriji veća i to je ono prema čemu  ide projekt Air RMLD.”

Laserom za mjerenje metana cjenovnog ranga od oko 15.000 eura ugrađenim na dron detektirat će curenje plina na plinovodima i velikim postrojenjima te će zamijeniti rizičan odlazak čovjeka u ovakvu inspekciju. Velike investicije kao ova nose sa sobom i veliki financijski rizik pošto će naime ovaj dron biti autonoman. No nakon mnoštva godina iskustva i usavršavanja, ovo je logični korak dalje za Ivana i Hexaworx.

“Moj je cilj razviti taj projekt u Tehnološkom parku što mi je jako bitna stvar u poslu.”

Pokretanje prave poduzetničke priče

Ivan naglašava da je zapravo njegova prava poduzetnička priča započela ove godine kada je odlučio otvoriti svoj obrt. Razvojna agencija Zagreb tu je odigrala značajnu ulogu. Naš Plavi ured pomogao mu je kod prijave za gradsku potporu za samozapošljavanje, dok je dolaskom u Tehnološki park osigurao infrastrukturu i započeo sa sklapanjem mnoštva poslovnih suradnji.

“Društveni faktor koji imam ovdje jako mi je bitan. Stalno sam među mnoštvom ljudi, interakcija, novih saznanja i ideja. Neke stvari o kojima ni ne razmišljaš dobiješ i ne tražeći. Već sam prvi dan sklopio kvalitetna prijateljstva, a kasnije su došle i suradnje s tvrtkama Pulsar Labs i Frames Page

Poduzetnička priča Hexaworxa pokazuje kako je sve moguće ako se na to gleda kroz poduzetnički duh. Dokaz za to je i ulazak u finale natječaja Pokreni nešto svoje s projektom AIR RMLD te na Hackaday 2017. s projektom Meshpoint. Vjerujemo kako Ivana očekuju izvrsni rezultati, a nestrpljivo iščekujemo i sve njegove nove uspjehe i letove industrijskih dronova. 

Ostale novosti i projekti

Kako zaraditi od dodatnog posla?

Uz redovni rad razmišljate o zaradi od dodatnog posla? Frane Šesnić, direktor ZICER-a, pojašnjava kakve su vam mogućnosti. „U uvjetima inflacije i visokih troškova života, što se posebno odnosi na cijene hrane, kao i rasta plaća koje generalno ne prate realne...