Probot – revolucija u nogometnom svijetu

15. 11. 2019.

24. je listopada 2018. godine. Na tv-u se odvija derbi Barcelona:Inter Milan. „Barcelonin dragulj Suarez u 66. minuti lucidno je izveo slobodni udarac s 20 metara poslavši loptu ispod nogu Interovih igrača koji su poskočili u “živom zidu”, no tada je, u djeliću sekunde, reagirao Brozović i uklizao ispod nogu svojih suigrača i spriječio siguran pogodak poslavši loptu u korner“. Trenutak je to koji je Marcela Brozovića vinuo u medijsko nebo, a shvativši kako se ta situacija nije mogla izvježbati Stjepana je motivirala da krene istraživati postoji li slična trening sprava i je li moguće tu situaciju vjerno imitirati na treningu. Počeci su to Probota.

Istraživši tržište, Stjepan je shvatio da ne postoji uređaj koji bi omogućio tako nešto, što ga je potaklo na razmišljanje o povezivanju strojarstva, elektrotehnike i IT tehnologije. Njihovom kombinacijom želi se iskoristiti potencijal novih tehnologija u procesu treniranja. Proces slobodnih udaraca Probot želi približiti što realnijim uvjetima s utakmica. Trenutačni način korištenja statičnih silueta nije dovoljno učinkovit, a korištenje igrača tijekom treninga gubitak je vremena. Umjesto toga, stvarni uvjeti na treningu mogli bi se primijeniti korištenjem aktivnog živog zida na kojem se mogu podesiti različiti parametri. Primjerice, trener može odlučiti koliko će igrača biti u živom zidu (2-5), moguće je podesiti i parametre poput visine igrača, koliko visoko skaču (između 25 i 45 cm) ili kakav tip treninga treba pripremiti. Zahvaljujući toj razini personaliziranosti sprave moguće je pripremati treninge slobodnih udaraca posebno za svakog protivnika. U aplikaciji je dovoljno odrediti pozicije protivničkih igrača u živom zidu i njihove visine, a samo dodirom prsta po ekranu ti podaci dostupni su bilo kad i bilo gdje u budućnosti.

Nadalje, Probot sprava eliminira statične siluete koje ne mogu vjerno imitirati ponašanje igrača u živom zidu. Na taj način olakšava posao onim igračima koji inače stoje u živom zidu, dok prisutnost njihovih suigrača koji izvode slobodne udarce nije nužna.

Iza ovog, vrlo koncizno i u detalje razrađenog startupa stoji vrlo iskusna ekipa. Čine ju Igor Pongrac, bivši voditelj proizvodnje i jedan od glavnih pokretača Rimac Automobila, Stjepan Razum, inženjer strojarstva koji je veliki zaljubljenik u sport i inovacije, te Kristijan Knežević, jedan od prvih zaposlenika Rimac Automobila i Greypa. Svojim različitim iskustvima međusobno se nadopunjuju i kako vidimo, vrlo dobro.

Ništa slično na tržištu ne postoji, što Probot tim dovodi u konkurentsku prednost. Takvo stanje na tržištu valjalo bi iskoristiti i zato samo hrabro naprijed!

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...