Probot – revolucija u nogometnom svijetu

15. 11. 2019.

24. je listopada 2018. godine. Na tv-u se odvija derbi Barcelona:Inter Milan. „Barcelonin dragulj Suarez u 66. minuti lucidno je izveo slobodni udarac s 20 metara poslavši loptu ispod nogu Interovih igrača koji su poskočili u “živom zidu”, no tada je, u djeliću sekunde, reagirao Brozović i uklizao ispod nogu svojih suigrača i spriječio siguran pogodak poslavši loptu u korner“. Trenutak je to koji je Marcela Brozovića vinuo u medijsko nebo, a shvativši kako se ta situacija nije mogla izvježbati Stjepana je motivirala da krene istraživati postoji li slična trening sprava i je li moguće tu situaciju vjerno imitirati na treningu. Počeci su to Probota.

Istraživši tržište, Stjepan je shvatio da ne postoji uređaj koji bi omogućio tako nešto, što ga je potaklo na razmišljanje o povezivanju strojarstva, elektrotehnike i IT tehnologije. Njihovom kombinacijom želi se iskoristiti potencijal novih tehnologija u procesu treniranja. Proces slobodnih udaraca Probot želi približiti što realnijim uvjetima s utakmica. Trenutačni način korištenja statičnih silueta nije dovoljno učinkovit, a korištenje igrača tijekom treninga gubitak je vremena. Umjesto toga, stvarni uvjeti na treningu mogli bi se primijeniti korištenjem aktivnog živog zida na kojem se mogu podesiti različiti parametri. Primjerice, trener može odlučiti koliko će igrača biti u živom zidu (2-5), moguće je podesiti i parametre poput visine igrača, koliko visoko skaču (između 25 i 45 cm) ili kakav tip treninga treba pripremiti. Zahvaljujući toj razini personaliziranosti sprave moguće je pripremati treninge slobodnih udaraca posebno za svakog protivnika. U aplikaciji je dovoljno odrediti pozicije protivničkih igrača u živom zidu i njihove visine, a samo dodirom prsta po ekranu ti podaci dostupni su bilo kad i bilo gdje u budućnosti.

Nadalje, Probot sprava eliminira statične siluete koje ne mogu vjerno imitirati ponašanje igrača u živom zidu. Na taj način olakšava posao onim igračima koji inače stoje u živom zidu, dok prisutnost njihovih suigrača koji izvode slobodne udarce nije nužna.

Iza ovog, vrlo koncizno i u detalje razrađenog startupa stoji vrlo iskusna ekipa. Čine ju Igor Pongrac, bivši voditelj proizvodnje i jedan od glavnih pokretača Rimac Automobila, Stjepan Razum, inženjer strojarstva koji je veliki zaljubljenik u sport i inovacije, te Kristijan Knežević, jedan od prvih zaposlenika Rimac Automobila i Greypa. Svojim različitim iskustvima međusobno se nadopunjuju i kako vidimo, vrlo dobro.

Ništa slično na tržištu ne postoji, što Probot tim dovodi u konkurentsku prednost. Takvo stanje na tržištu valjalo bi iskoristiti i zato samo hrabro naprijed!

Ostale novosti i projekti

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata spremnosti...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...

Startup Factory 2022_11/11_tim Buksa

Buksa je online platforma za dijeljenje prostora. Na Buksi, svatko tko ima bilo kakav neiskorišteni prostor može ga oglasiti i na njemu zaraditi, a onaj kome nedostaje prostor (npr. za stvari, vozilo ili ured) može ih preko platforme zbuksati. Ono što Buksu razlikuje...