Probijanje granica videoigara uz kreativnu Gamechuck ekipu

15. 07. 2019.

Kako iskoristiti trendove u brzorastućem svijetu igara i pretvoriti ih u uspješan inovativni projekt? Odgovore na ovo pitanje otkrivaju nam Aleksandar i Igor iz Gamechucka

Svoju karijeru razvijaju još od studentskih dana, a njihove igre prepoznate su na renomiranim internacionalnim festivalima kroz brojna priznanja.

Igor i ja upoznali smo se u studentskoj udruzi u kojoj smo za jedan projekt programerskog natjecanja Best Code Challenge napravili igraću arkadu koja je bila izložena na FER-u. Za promociju tog natjecanja napravili smo arkadu na kojoj su studenti mogli igrati našu videoigru. Prošle godine ponovo smo se vratili toj ideji – shvatili smo koliko je interesantna te smo opet nakon dugo vremena i nakon studentskih voda krenuli u gaming vode – otkriva Aleksandar. 

Indie igre i igrače konzole tj. arkade, sve popularniji dio gaming kulture, sve su više postajale središnji dio njihovih interesa. Aleksandar, bivši FER-ovac i Igor, industrijski dizajner tako su spojili svoja developerska i  kreativna znanja u projekt svojih snova.

Kreativnost indie igara proizlazi iz ograničenja

Indie igre su igre koje nemaju izdavača te im posljedično nije glavni cilj raditi veliki profit. Stvaranje ovakvih igara bazirano je na inovativnom pristupu i kreativnosti.

Možemo istraživati nove načine igranja, novu mehaniku, nove grafičke stilove …Zato indie igre i jesu popularne – jer su najslobodnije. Indie developeri su najviše ograničeni sredstvima, naravno, ali se iz toga javlja kreativnost u kontekstu „pa šta možemo napraviti?“. Tako je i naš interaktivni strip došao iz toga šta možemo najbrže napraviti da prođemo cijeli proces kako bi saznali kako je to pa ćemo onda napraviti nešto veće. Iz ograničenja uvijek dolazi neka kreativnost. – objasnio nam je Igor.

Prvo što su napravili je kratka igra – interaktivni strip pod imenom All you can Eat, a nakon toga pokrenule su se i druge stvari. Dobili su Potporu Grada Zagreba za samozapošljavanje za proizvodnju, a Tehnološki park Zagreb postao je njihovo novo radno mjesto. Ovdje nastavljaju raditi na novim igrama kao što je Speed Limit te arkadama kao drugim bitnim dijelom njihove djelatnosti.

Prvu igru smo radili od doma i trebao nam je neki prostor u kojem možemo raditi pa smo onda shvatili da će nam za arkade trebati nekakav alat te smo onda došli do natječaja od kojeg smo dobili mogućnost da dođemo ovdje. Ovdje smo okruženi mnogima koji znaju više od nas o stvarima koje želimo raditi. Svako malo saznajemo stvari za koje bi nam inače trebalo dva tjedna da nešto osmislimo, napravimo i testiramo. Netko prođe pored ureda i kaže „a ne to vam je nešto“ i riješi neki problem – rekao je Igor.

Prvi u svijetu s igrama u formatu interaktivnog stripa

Gamechuck igre iskaču iz mase jer su prvi u svijetu napravili igre u formatu interaktivnog stripa, a uz to koriste i retro dizajn koji postaje sve veći hit na tržištu igara.

Bit je u tome što se igra kroz strip. To znači da bilo koja radnja u igri koju igrač inače može napraviti – bilo kakvo kretanje, pričanje, uzimanje, kombiniranje i gledanje objekata – se odvija kroz ručno crtane sličice stripa. Na kraju igre, kad završi igru, igrač tu priču može i isprintati kao gotovi strip – naglasio je Igor.

SIMORA i Gamechuck

Osim brojnih internacionalnih priznanja i nagrada, jedan od njihovih nedavnih zanimljivih postignuća bio je i angažman za Razvojnu agenciju Sisačko-moslavačke županije (SIMORA):

Većina institucija je sklona napraviti prospekt ili brošuru iz kojih bi mogli dobiti neke osnovne informacije. Simora nas je uposlila da napravimo interaktivne priče koje približavaju njihove mogućnosti potencijalnim korisnicima njihovih usluga – izjavio je Igor.

Industrija igara koja je već godinama nezaustavljivo raste te postaje jedna od najprofitabilnijih grana na tržištu svojeg maha uzela je i u Hrvatskoj. Rad na raznovrsnim projektima i istraživanje novih dimenzija igara sve se više širi, a prema ovakvim dosadašnjim postignućima očekujemo da će se o uspješnim rezultatima Gamechucka još puno slušati.

Ostale novosti i projekti

Rezultati natječaja za inovatore Grada Zagreba 2022.

Grad Zagreb je još jednom podržao zagrebačke inovatore u obliku dodjele bespovratnih potpora ukupnog fonda 500.000 kuna. Ovaj program potpore inovatorima se provodi od 1998. godine, cilj mu je komercijalizacija inovacija, a njime se...

Upoznaj #zicer mentore: Danijela Simeunović

Dobar mentor ključan je za rast i neprocjenjiva vrijednost u poslovanju. Izvor je znanja i podrške. ZICER mentori vrhunski su stručnjaci koji naše startupove prate i pomažu im u svakom aspektu razvoja.   Glavna svrha mentora je pomoći poduzetnicima s...

Business Development and Innovation Croatia

Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa Business Development and Innovation Croatia za područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation and Blue Browth) objavljen je 23. studenoga 2022. godine i bit će...