Pozdravimo 2020. i zakoračimo zdravo i mirno u novu 2021.!

31. 12. 2020.


U želji da nam svima 2021. donese zdravlje i mirno tlo pod nogama, a potom i puno sreće i uspjeha, osvrnuli smo se na ovu 2020. koja uskoro zauvijek odlazi u prošlost:

Sjećate li se Stare godine 2019.? Srdačnih zagrljaja, poljubaca, gužvi i velikih očekivanja? Iako smo ih već zaboravili, baš tako je startala ova godina. Edukacije, natjecanja, Business over Breakfast i druga druženja, javne rasprave i proslava pete godišnjice ZICER Plavog ureda

Inovatori iz ZICER-a dali rješenja za borbu s koronavirusom

I onda se dogodila pandemija. Naši su inovatori pokazali agilnost, snalažljivost i altruizam! Korištenjem novih tehnologija – umjetne inteligencije i 3D inovacija – olakšali su rad institucijama i medicinskim djelatnicima te svakodnevni život građanima. 3D ispisani zaštitni viziri za liječnike, inovacije u izradi zaštitnih maski, chatboti za bolnice i građanstvo, edukativna IT rješenja i online testovi za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze te digitalna tržnica neka su od rješenja na kojima su intenzivno radili naši startupovi! A i mi smo svoje resurse usmjerili u 3D printanje zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

I nastavili smo dalje. Više online, manje uživo. U 2020. uspješno smo proveli dva akceleracijska programa – EIT Climate-KIC RIS Croatia i Startup Factory. Sada je novih 23 startupova i razvojnih timova spremno svojim rješenjima svijet učiniti boljim mjestom za život!

EIT Climate-KIC RIS Croatia i Startup Factory akcelerirali razvoj startupova čije vrijeme tek dolazi!

Startupovi druge generacije EIT Climate-KIC Croatia akceleratora pokazuju kako sačuvati prirodu te unaprijediti ljudski život i zdravlje. Podsjetimo se, EIT Climate-KIC akcelerator paneuropski je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju te ujedno najveći europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. U Hrvatskoj ga provodi ZICER. Ove su godine pet startupova – AscaliaIn silicoMiretNuoTwo  i VeeMee – kroz šestomjesečni program vodili izvrsni mentori. Nova znanja gradili su kroz edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka, a primili su i bespovratnu financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120.000 eura.

Ponosni smo na naše EIT Climate-KIC startupove i njihove konkretne poslovne uspjehe! Ascalia je tijekom programa ostvarila investiciju u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna, a Miret od gotovo 2 milijuna kuna. Miret je unatoč pandemiji uspješno zaključio Kickstarter kampanju i prikupio više od 400.000,00 kn, a VeeMee je 750 tona hrane spasio od bacanja. Naši startupovi daju nadu za zeleniju budućnost!

U predakceleracijskom programu Startup Factory imali smo 18 izvrsnih timova. Intenzivan osmotjedni program obuhvaćao je gusti radni raspored s izvrsnim domaćim i međunarodnim predavačima i mentorima, a sve smo zaključili (jednim drugačijim) Zagreb Connectom. Stručni žiri izabrao je pet najboljih timova za koje je Grad Zagreb osigurao 550.000 kuna bespovratnih sredstava. Četiri tima – Iron Bull Tanks, Museit, SeaCras i Sportreact – osvojila su po 100.000, a generalni pobjednik tim Oil Gels ostvario je financijsku potporu vrijednu 150.000 kuna.

Projekti, aktivnosti i ciljevi

I za ZICER i za ZICER-ove startupove bila je ovo godina priznanja. Tu ćemo izdvojiti samo jedno – nominaciju za InnoVision Ecosystem Awards gdje smo u konkurenciji 50 inovativnih ekosustava iz 41 zemlje svijeta s 4 kontinenta izabrani među 10 najboljih.

U ZICER Plavom uredu održali smo više od 100 poduzetničkih edukacija što obuhvaća i 15 Start-up akademija. Kroz prosinac sve smo edukacije pretvorili u webinare tako da nova znanja sada dijelimo u virtualnom svijetu.

U ovome trenutku ZICER provodi sedam EU projekata čija ukupna vrijednost iznosi 37.464.025,88 eura, u čemu je udio ZICER-a 776.908,75 eura. Kroz 2020. uspješno smo proveli kraju ove projekte: Edukacijom do zaposlenja (EDUBIZ)ZgAktiv – znanjem i partnerstvom do poslaMakeover karijere – podrška zapošljavanju u sektoru njege tijelaSocijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi – jučer, danas, sutra – mogućnost i perspektive – MiP 2030Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u SMŽ osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO Novska i Setting up a network of COmpetitive MED Clusters with the contribution of CREATive industriEs.

Godinu smo zaključili virtualnim zagrebačkim Climathonom, konceptualnim zelenim hackathonom koji nas je lansirao čak u bolju 2050.!

Želimo vam sretnu, mirnu, optimističnu i uspješnu 2021. godinu!

Ostale novosti i projekti

U ZICER-u predstavljen poduzetnički vodič na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...

Predstavljanje poduzetničkih vodiča na ukrajinskom jeziku

U Hrvatskoj je svoj privremeni dom pronašlo više od 19.000 ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje su do sada svoje samostalne poslove razvijale iz Ukrajine pokazuju interes za pokretanje posla u Hrvatskoj. Kako bi se što bolje snašle u novim poduzetničkim izazovima, a za...