Pozdravimo 2020. i zakoračimo zdravo i mirno u novu 2021.!

31. 12. 2020.


U želji da nam svima 2021. donese zdravlje i mirno tlo pod nogama, a potom i puno sreće i uspjeha, osvrnuli smo se na ovu 2020. koja uskoro zauvijek odlazi u prošlost:

Sjećate li se Stare godine 2019.? Srdačnih zagrljaja, poljubaca, gužvi i velikih očekivanja? Iako smo ih već zaboravili, baš tako je startala ova godina. Edukacije, natjecanja, Business over Breakfast i druga druženja, javne rasprave i proslava pete godišnjice ZICER Plavog ureda

Inovatori iz ZICER-a dali rješenja za borbu s koronavirusom

I onda se dogodila pandemija. Naši su inovatori pokazali agilnost, snalažljivost i altruizam! Korištenjem novih tehnologija – umjetne inteligencije i 3D inovacija – olakšali su rad institucijama i medicinskim djelatnicima te svakodnevni život građanima. 3D ispisani zaštitni viziri za liječnike, inovacije u izradi zaštitnih maski, chatboti za bolnice i građanstvo, edukativna IT rješenja i online testovi za procjenu broja stvarnih slučajeva zaraze te digitalna tržnica neka su od rješenja na kojima su intenzivno radili naši startupovi! A i mi smo svoje resurse usmjerili u 3D printanje zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

I nastavili smo dalje. Više online, manje uživo. U 2020. uspješno smo proveli dva akceleracijska programa – EIT Climate-KIC RIS Croatia i Startup Factory. Sada je novih 23 startupova i razvojnih timova spremno svojim rješenjima svijet učiniti boljim mjestom za život!

EIT Climate-KIC RIS Croatia i Startup Factory akcelerirali razvoj startupova čije vrijeme tek dolazi!

Startupovi druge generacije EIT Climate-KIC Croatia akceleratora pokazuju kako sačuvati prirodu te unaprijediti ljudski život i zdravlje. Podsjetimo se, EIT Climate-KIC akcelerator paneuropski je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju te ujedno najveći europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. U Hrvatskoj ga provodi ZICER. Ove su godine pet startupova – AscaliaIn silicoMiretNuoTwo  i VeeMee – kroz šestomjesečni program vodili izvrsni mentori. Nova znanja gradili su kroz edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka, a primili su i bespovratnu financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120.000 eura.

Ponosni smo na naše EIT Climate-KIC startupove i njihove konkretne poslovne uspjehe! Ascalia je tijekom programa ostvarila investiciju u iznosu većem od 4,5 milijuna kuna, a Miret od gotovo 2 milijuna kuna. Miret je unatoč pandemiji uspješno zaključio Kickstarter kampanju i prikupio više od 400.000,00 kn, a VeeMee je 750 tona hrane spasio od bacanja. Naši startupovi daju nadu za zeleniju budućnost!

U predakceleracijskom programu Startup Factory imali smo 18 izvrsnih timova. Intenzivan osmotjedni program obuhvaćao je gusti radni raspored s izvrsnim domaćim i međunarodnim predavačima i mentorima, a sve smo zaključili (jednim drugačijim) Zagreb Connectom. Stručni žiri izabrao je pet najboljih timova za koje je Grad Zagreb osigurao 550.000 kuna bespovratnih sredstava. Četiri tima – Iron Bull Tanks, Museit, SeaCras i Sportreact – osvojila su po 100.000, a generalni pobjednik tim Oil Gels ostvario je financijsku potporu vrijednu 150.000 kuna.

Projekti, aktivnosti i ciljevi

I za ZICER i za ZICER-ove startupove bila je ovo godina priznanja. Tu ćemo izdvojiti samo jedno – nominaciju za InnoVision Ecosystem Awards gdje smo u konkurenciji 50 inovativnih ekosustava iz 41 zemlje svijeta s 4 kontinenta izabrani među 10 najboljih.

U ZICER Plavom uredu održali smo više od 100 poduzetničkih edukacija što obuhvaća i 15 Start-up akademija. Kroz prosinac sve smo edukacije pretvorili u webinare tako da nova znanja sada dijelimo u virtualnom svijetu.

U ovome trenutku ZICER provodi sedam EU projekata čija ukupna vrijednost iznosi 37.464.025,88 eura, u čemu je udio ZICER-a 776.908,75 eura. Kroz 2020. uspješno smo proveli kraju ove projekte: Edukacijom do zaposlenja (EDUBIZ)ZgAktiv – znanjem i partnerstvom do poslaMakeover karijere – podrška zapošljavanju u sektoru njege tijelaSocijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi – jučer, danas, sutra – mogućnost i perspektive – MiP 2030Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u SMŽ osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO Novska i Setting up a network of COmpetitive MED Clusters with the contribution of CREATive industriEs.

Godinu smo zaključili virtualnim zagrebačkim Climathonom, konceptualnim zelenim hackathonom koji nas je lansirao čak u bolju 2050.!

Želimo vam sretnu, mirnu, optimističnu i uspješnu 2021. godinu!

Ostale novosti i projekti

Saznaj više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije

Želiš saznati više o tržišnoj dinamici i startup ekosustavu Austrije? Tada je Vienna Startup Package, koji ti nudi Vienna Business Agency, upravo ono što trebaš! Istraži svoje poslovne mogućnosti unutar ekskluzivnog jednomjesečnog programa za međunarodne startupove....

Na Zagreb Connectu Startup Factory timovi osvojili 800.000 kuna

U ZICER-u - Zagrebačkom inovacijskom centru održano je deveto izdanje startup konferencije Zagreb Connect i sedmo finale akceleracijskog programa Startup Factory.  Keynote govornici Zagreb Connecta prenijeli su svoje znanje i iskustvo iz različitih aspekata...

Startupovi i investicije u fokusu Zagreb Connecta

U srijedu, 16. studenoga, najveći hrvatski startup hub otvara vrata i poziva vas na deveto izdanje Zagreb Connecta – konferencije na kojoj se 11 Startup Factory timova natječe za 800.000 kuna koje im za razvoj osigurava Grad Zagreb. Zagreb Connect je sinonim za...