Danas je u ZICER-u održan treći zagrebački Climathon. Družili smo se virtualno! Hoće li nam tako biti i u 2050.?

Treći Climathon Zagreb okupio je međunarodnu ekipu studenata, aktivista, novinara i znanstvenika. Svi su imali jednak cilj - prikazati segment života u Zagrebu iz perspektive 2050. godine. Ako je vjerovati sudionicima, za naš planet (i naš grad) budućnost bi mogla biti zelena!

Najbolji je proglašen četveročlani – internacionalni i multidisciplinarni tim kojeg su činili Isaac Korku Dorgbetor, Melda Krvavac, Matej Bulić i Hana Ćatović. Danas su se prvi puta upoznali, no vizija im se poklapala – kao da se poznaju cijeli život. Oni za 2050. godinu očekuju zeleni i održivi Zagreb s vertikalnim vrtovima u srcu grada, rješenja za navodnjavanje i filtriranje otpadnih voda, smanjenu emisiju CO2… Razmišljali su i o racionalnom utrošku energije, pametnom grijanju i hlađenju… Detalje njihove vizije moći ćete pročitati uskoro na www.zicer.hr.  

Climathon Zagreb partnerski već tradicionalno podržavaju Grad Zagreb i INA, a ove godine i startup Miret.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša je rekla: S obzirom na sve ružno što nam se dogodilo ove godine (COVID-19 kao globalni problem, a potres kao „dodatni“ - naš lokalni problem), ne smijemo zaboraviti na najveći civilizacijski problem našeg vremena - klimatsku krizu i značajne negativne utjecaje kojima ti procesi utječu na naš život. Energija i klima u tom kontekstu predstavlja najveći izazov naše generacije i stoga ovakvi događaji, poput Climathona, gdje se detaljno razrađuju koncepti rješavanja lokalnih problema, su izrazito bitni za gradove pred kojima su najveći izazovi u narednom desetljeću.

Frane Šesnić, direktor ZICER-a je rekao: Jako mi je drago što nam je na Climathonu, uz Grad Zagreb i Inu, partner startup Miret. Miret se razvija u ZICER-u, a dio je i našeg  EIT Climate-KIC Croatia akceleratora. Miret pokazuje kako hrvatski startup s tržišno i ekološki održivim rješenjima može biti globalno konkurentan. Hvala partnerima na podršci, ali također i  izvrsnim mentorima Stephanie E. Trpkov, Vanji Andriću i Nikolini Maškarić, koji su dodatno za rad inspirirali Climathon timove. Čestitam pobjednicima i svim sudionicima na predanom angažmanu u borbi s klimatskim promjenama!

Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa u Ini kaže: INA je pokrenula start-up program ANI, što je kratica od „akceleriranje novih ideja“,  čime se želi naglasiti namjera kompanije da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova. Ono što pri tome svakako uzimamo u obzir su dugoročna održivost i klimatske promjene, zato mi je drago što smo danas u ZICER-u imali priliku vidjeti iznimno zanimljiva razmišljanja o tome kako će naša budućnost izgledati što nam pomaže da se i mi bolje pripremimo za promjene koje dolaze.

Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i ZZSO, i članica žirija na Zagreb Climathonu je rekla: Klimatske promjene pred sve nas stavljaju najrazličitije izazove, stoga i mi u INA Grupi zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša smatramo kontinuiranim prioritetom. Kao odgovor na problematiku klimatskih promjena implementiramo najbolje raspoložive tehnike, ulažemo u obnovljive izvore energije i projekte energetske učinkovitosti. Počašćena sam što sam na virtualnom Climathonu imala priliku ocjenjivati kreativne mlade ljude, koji se vrlo dobro snalaze i u ovim neuobičajenim vremenima,  te spremno kreiraju rješenja za njih. Uz ovakve ideje, budućnost nam je optimistična. Čestitke pobjednicima i svim ostalim sudionicima koji su nas danas inspirirali.

Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 100 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Omogućava odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih problema razrađujući svoje ideje te da na inspirativni način dopru do šire zajednice.